Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy znacie może jakieś skuteczne sposoby, by nauczyć psa sygnalizowania o tym, by z nim wyjść? Timek wie, że trzeba załatwiać się na zewnątrz, ale zawsze musimy się domyślać, kiedy z nim wyjść. Nie zawsze mamy możliwość podawania mu posiłków o stałych porach, dlatego czasem trudno zdążyć na czas z wyjściem na dwór. Bardzo proszę o jakieś rady, czytałam już parę sposobów opisanych na forum, ale nie skutkują. Może ktoś z was miał już taki problem i udało mu się go jakoś rozwiązać.:razz:

• 1 month later...
Posted

Powiem szczerze,że gdy mieszkałam na blokach mój pies sygnalizował mi (sam,nieuczony! :)) chęć wyjścia na dwór za pomocą siadania przy drzwiach wyjściowych. Działało też: "idziemy papa?" i pies był już przy drzwiach. Jeżeli pies zaczyna się wiercić w domu to raczej znak do wyjścia na dwór :)

Posted

ja myślę, że po jakimś czasie sam nauczy się sygnalizować. z moją młodą na początku trzeba było wychodzić jak to ze szczeniakiem po jedzeniu, spaniu i zabawie.. a teraz jak jej się chce to staje pod drzwiami i albo piszczy albo drapie :eviltong:

Posted

Dzięki za zainteresowanie. Pomału Timek zaczyna rozumieć o co chodzi i czasem jak chce wyjść to drapie drzwi lub pod nimi siada. Mam nadzieję, że wyrobi sobie taki nawyk :)

Posted

stratoos napisał(a):
Pomału Timek zaczyna rozumieć o co chodzi i czasem jak chce wyjść to drapie drzwi lub pod nimi siada. Mam nadzieję, że wyrobi sobie taki nawyk :)

Postępy są-to dobrze :) Wyrobi,wyrobi trza trochę czasu :)