stratoos Posted June 10, 2009 Posted June 10, 2009 Czy znacie może jakieś skuteczne sposoby, by nauczyć psa sygnalizowania o tym, by z nim wyjść? Timek wie, że trzeba załatwiać się na zewnątrz, ale zawsze musimy się domyślać, kiedy z nim wyjść. Nie zawsze mamy możliwość podawania mu posiłków o stałych porach, dlatego czasem trudno zdążyć na czas z wyjściem na dwór. Bardzo proszę o jakieś rady, czytałam już parę sposobów opisanych na forum, ale nie skutkują. Może ktoś z was miał już taki problem i udało mu się go jakoś rozwiązać.:razz: Quote
zWiErZaKoMaNkA Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Powiem szczerze,że gdy mieszkałam na blokach mój pies sygnalizował mi (sam,nieuczony! :)) chęć wyjścia na dwór za pomocą siadania przy drzwiach wyjściowych. Działało też: "idziemy papa?" i pies był już przy drzwiach. Jeżeli pies zaczyna się wiercić w domu to raczej znak do wyjścia na dwór :) Quote
madeleine Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 ja myślę, że po jakimś czasie sam nauczy się sygnalizować. z moją młodą na początku trzeba było wychodzić jak to ze szczeniakiem po jedzeniu, spaniu i zabawie.. a teraz jak jej się chce to staje pod drzwiami i albo piszczy albo drapie :eviltong: Quote
zWiErZaKoMaNkA Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 To z wiekiem chyba wychodzi :) Może miej na wierzchu (w jednym miejscu) smycz i obrożę psa-jak będzie chciał wyjść to skojarzy to miejsce :] Quote
stratoos Posted July 11, 2009 Author Posted July 11, 2009 Dzięki za zainteresowanie. Pomału Timek zaczyna rozumieć o co chodzi i czasem jak chce wyjść to drapie drzwi lub pod nimi siada. Mam nadzieję, że wyrobi sobie taki nawyk :) Quote
zWiErZaKoMaNkA Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 stratoos napisał(a):Pomału Timek zaczyna rozumieć o co chodzi i czasem jak chce wyjść to drapie drzwi lub pod nimi siada. Mam nadzieję, że wyrobi sobie taki nawyk :) Postępy są-to dobrze :) Wyrobi,wyrobi trza trochę czasu :) Quote
Recommended Posts