Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Też jestem zdania że można, w końcu to normalna rzecz że suce po dzieciach zwisają sutki. Jednak spotkałam się z sytuacją gdzie na wystawie sędzia zgonił z ringu sukę z adnotacją "nie do oceny" z powodu właśnie zwisających sutków. Jak stwierdził suka nie była przez to w formie wystawowej...
Więc chyba dużo zależy od sędziego :roll:

Posted

marky1 napisał(a):
Witam, mam pytanie czy suki z zwisającymi sutkami (pozostałymi po ciąży) można wystawiać czy raczej nie wypada??

No coz, wystawa to jednak pokaz pieknosci, a zwisajace sutki napewno urody nie dodaja:)
Oczywiscie w rasach dlugowlosych nie ma takiego problemu bo wlos maskuje ale u suk z krotkim wlosem niestety jest to "problem".
Ja jestem zdania ze suka powinna otrzymac od hodowcy wystarczajaco duzo czasu aby sie w pelni "podciagnac".
Po ciazy suka naprawde jest zmeczona i nalezy jej sie odpoczynek a tak z innej beczki czy sadzisz ze kobieta z rozstepami po porodzie miala by szanse na tytuł miss?

Posted

marky1 napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi. Chyba się jednak wstrzymamy, sunia sobie odpocznie a ja być może uniknę stresu.

A kiedy sunia rodzila i jaka rasa ??

Posted

marky1 napisał(a):
Sunia to owczarek niemiecki urodziła miesiąc temu, mieliśmy na oku wystawę za ok 1,5 m-ca, którą sobie jednak odpuścimy.

Oj oj daj suni odpoczac, moja sunia urodzila dwa miesiace temu, nie karmi juz i ma dlugi wlos ale nie zaryzykowala bym ciagania jej po wystawie.
Po za tym podejrzewam ze to Twoj pierwszy miot, nie myle sie?
Sunia mniej wiecej 6-8 tygodni po porodzie zacznie gubic wlos i to w tepie dosc szybkim wiec naprawde lepiej pomysl o tym jak jej pomoc przejsc przez ten trudny okres w ktorym jest teraz i jeszce troszke bedzie a wystawy nie uciekna. Jeszcze bedziecie miec okazje swietnie bawic sie z sunia na niejednej ale wszystko w swoim czasie:)

Posted

Tecia niektorym sukom sutki po ciazy zostaja zwisajace :roll: i czas nic tu nie pomoze

i tak jak pisalam wczesniej wszystko zalezy od sedziego - jeden przymknie oko dla innego bedzie to wada
niejednokrotnie widywalam suki ras krotkowlosych typu doberman czy bokser ktore wygrywaly rase i stawaly na pudle na Bisach mimo baaardzo wiszacych sutkow

Posted

Elitesse napisał(a):
ja zaczynam dokarmiac karma w wieku 3 tygodni a odstawiam od suki w 5-6 tygodniu

Zgadzam się ze sa suki ktore po dzieciach nigdy sie nie podciagaja w 100% ale to z regoly suki ktore rodzily nie raz, pierworodki w wiekszosci podciagaja sie. Dlatego tez pytalam ile po porodzie jest sunia i jak dla mnie to po dzieciach sunia powinna byc minimum pol roku w okresie ochronnym:)
A wystawa pewnie sie zgodzisz jest dla wiekszosci psow (sa tez wyjatki ktore kochaja sie pokazywac i dla nich to jest adrenalinka - jak u ludzi)) stresem.