Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam psa małego kundelka który normalnie jak go puszcze to się w miarę słucha ale jak zobaczy innego psa albo człowieka to biegnie i gryzie. Jak bym mógł go wytresować żeby był grzeczny i posłuszny? Myślałem nawet o kupnie obroży elektrycznej ale nie chciał bym tego zakładać psu.

Jeżeli pies zobaczy już coś co mu się nie spodoba to żadne krzyki nie pomagają a z kolej w domu jeżeli coś się powie podniesionym głosem to podkula ogon i ucieka. nie mam pojęcia co z nim zrobić.

Pies to przybłęda i nie znam jego przeszłości

Posted

Jakimi metodami go szkolisz? Ile go masz? Jakiej pies jest płci i ile ma lat mniej więcej?

Polecam szkolenie pozytywne, jest pełno książek o nim. Albo "Sam wychowasz swojego psa" Mrzewińska i Górny, "Szkolenie pozytywne dla żółtodziobów", "Aria do mnie" ... Pełno tego. Poczytaj i szkol wg najnowszych metod, na pewno to da efekty. Ale musisz być cierpliwy i niczego nie wymuszać siłą, bo tylko zepsujesz efekty i przestraszysz psa.

I nie puszczaj psa ze smyczy dopóki nie nauczysz go obojętnie mijać psy/ludzi. Kup linkę treningową 15-20 metrową i żeby psa wybiegać puszczaj go na niej, jest lekka i pies jej nie zauważa, a w razie czego możesz przydepnąć i powstrzymać zwierzę od ucieczki/ataku.