Mati44 Posted May 17, 2009 Posted May 17, 2009 Mam psa małego kundelka który normalnie jak go puszcze to się w miarę słucha ale jak zobaczy innego psa albo człowieka to biegnie i gryzie. Jak bym mógł go wytresować żeby był grzeczny i posłuszny? Myślałem nawet o kupnie obroży elektrycznej ale nie chciał bym tego zakładać psu. Jeżeli pies zobaczy już coś co mu się nie spodoba to żadne krzyki nie pomagają a z kolej w domu jeżeli coś się powie podniesionym głosem to podkula ogon i ucieka. nie mam pojęcia co z nim zrobić. Pies to przybłęda i nie znam jego przeszłości Quote
zmierzchnica Posted May 17, 2009 Posted May 17, 2009 Jakimi metodami go szkolisz? Ile go masz? Jakiej pies jest płci i ile ma lat mniej więcej? Polecam szkolenie pozytywne, jest pełno książek o nim. Albo "Sam wychowasz swojego psa" Mrzewińska i Górny, "Szkolenie pozytywne dla żółtodziobów", "Aria do mnie" ... Pełno tego. Poczytaj i szkol wg najnowszych metod, na pewno to da efekty. Ale musisz być cierpliwy i niczego nie wymuszać siłą, bo tylko zepsujesz efekty i przestraszysz psa. I nie puszczaj psa ze smyczy dopóki nie nauczysz go obojętnie mijać psy/ludzi. Kup linkę treningową 15-20 metrową i żeby psa wybiegać puszczaj go na niej, jest lekka i pies jej nie zauważa, a w razie czego możesz przydepnąć i powstrzymać zwierzę od ucieczki/ataku. Quote
Recommended Posts