Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ostatnio zainteresowałam się składem kupowanych przeze mnie suchych karm (renomowane firmy m.in. Royal Canin dla sznaucerów ale i inne karmy) i zauważyłam, że mają w składzie TAURYNĘ. CZY TO ZDROWY SKŁADNIK ?

Posted

Tauryna to aminokwas, jej dodatek jest bardzo istotny głównie w karmach dla kotów. Koty karmione małą ilością mięsa są narażone na niedobór tego związku, co może prowadzić m.in. do ślepoty i chorób serca.
U psów dodatkowe podawanie tauryny nie jest tak istotne, mają one o wiele większą zdolność wytwarzania tego związku samoistnie, więc trudno o niedobór ;)
Ale tauryna nie jest szkodliwa, a jej naturalnym źródłem jest mięso. U ludzi dodają ją do napojów energetycznych, ma niby usprawniać pracę mózgu...
Mam nadzieję, że rozwiałam wątpliwości ;)

• 2 months later...
Posted

Tauryna nie jest szkodliwa i nie "odkłada się" w złym tego słowa znaczeniu. To aminokwas, a nie związki ołowiu :lol: Jest wytwarzana przez organizm samoistnie i przyjmowana z pokarmem, stanowi duży procent wolnych aminokwasów w narządach ciała, mięśniach itd. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie i jej braki są niebezpieczne (szczególnie dla niemowląt, dlatego dodaje się ją też do odżywek dla dzieci i należy pilnować dostarczania jej w diecie). Większy problem jest z tym, że następują duże straty we wchłanianiu tauryny i jest ona wydalana z organizmu, a nie z tym, że za dużo jej się akumuluje ;)

Nie ma wyników badań dotyczących szkodliwości tauryny, ani jej "przedawkowania". Ale przedawkowanie dotyczy raczej sportowców suplementujących olbrzymie dawki tego aminokwasu lub ludzi pijących za dużo napojów energetyzujących.

Na 100% nie zaszkodzi psu w ilościach, w jakich występuje w karmie, może tylko pomóc :lol: A naturalnie występuje w większych ilościach głównie w mięsie i mleku, więc nie ma możliwości "odcięcia" psa od dostępu do tauryny. Zresztą skończyło by się to poważnymi problemami zdrowotnymi.
Dla bardzo dociekliwych:
[URL]http://www.vetpol.org.pl/11_01.pdf[/URL]
[URL]http://journals.indexcopernicus.com/fulltxt.php?ICID=834257[/URL]