lilia1983 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Witam, na ulotce reklamującej prearat do odrobaczania psów przeczytałam, że psy trzeba kąpać po każdym odrobaczaniu. Nie wiedziałam tego wcześniej i nigdy przez cztery lata tego nie robiłam. Czy wy kąpiecie psa po każdym odrobaczaniu, a jak tak to to po ilu dniach od podania mu tabletki/ek? Quote
jarzyna84 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 nigdy o takim czyms nei słyszałam i zaden wet tez mi tego nie zalecał.bo i po co>?wiem tylko, ze 3 dni przed i 3 dni po odpchleniu nie powinno się kąpac. Quote
lilia1983 Posted May 4, 2009 Author Posted May 4, 2009 Mi też żaden wet o tym nie mówił. O preparatach na pchły i kleszcze to wiedziałam, że przed ich zastosawaniem i po zastosowaniu nie wolno kilka dni psa kompać do 4 dni. A o tym dowiedziałam się z ulotki reklamowo-informacyjnej preparatu Drontal plus. Jest tam w dziewięciu punktach wypisane "9 kroków by uchronić twoją rodzinę i psa przed zakażeniem pasożytami wewnętrznymi" I punkt 8 brzmi: "Dbaj o czystość swoich zwierząt. [I][U]Kąp je po każdym odrobaczaniu".[/U][/I] A punkt 6: "Nie pozwalaj dzieciom bawić się w miejscach gdzie mogą znajdować się psie odchody. [I][U]Niektóre pasożyty przedostają się również przez skórę!"[/I][/U] Więc skoro niektóre przedostają się przez skórę, więc może niektóre także po spożyciu tabletki tamtędy próbują wyjść. I może ta kapiel po to jest konieczna żeby je spłukać, bo mogą pare dni tamtędy wyłazić? Może jest to możliwe patrząc na stary domowy sposób odrobaczania dzieci. Jesli coś złapaly na podwórku wsadzało się je do ciepłej wody i nacierało skórę żurkiem, robaki zaczynały wtedy wyłazić przez skórę. potem się to płukało-sposób znany w rodzinie. Pies mieszka w bloku, przebywa cały czas w mieszkaniu więc zależy mi na tym żeby był on odrobaczony a domownicy i znajomi czuli się z nim bezpiecznie. Może jest ktoś w tym temacie bardziej obeznany i coś nam wyjaśni w sprawie kąpieli? Quote
Delph Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 Kąpie się psa m.in. dlatego, że jaja robaków mogą umiejscawiać się w okolicy ogona psa (wydalane są z kałem), on to później wylizuje i od nowa się zaraża. Jeżeli pies nie ma robaków, a odrobaczany jest tylko "profilaktycznie" to kąpać nie trzeba. Quote
Recommended Posts