Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Haniu - jeśli chcesz to dam Ci 2 superowe przepisy na drozdżowe które ZAWSZE wychodzi :D
Jedno jest typowo drozdżowe a drugie takie deko oszukane - w smaku jak chałka i z kruszonką 8)

Najbardziej ostatnio smakuje mi ciasto marchewkowe ale właściwie zjem wszystko co się ciastem nazywa :oops:
wiec i murzynki i biszkoptowe i ciasteczka owsiane i wszystko co słodkie to już chyba robiłam - oprócz karpatki bo nie lubię :wink:

• Replies 10.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Gosiek']a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka?
Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P[/quote]

Nie. Używam tylko poznańskiej. Czekam na przepisy 8)

Posted

[quote name='HankaRupczewska'][quote name='Gosiek']a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka?
Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P[/quote]

Nie. Używam tylko poznańskiej. Czekam na przepisy 8)[/quote]a ja już zjadłam 2 ciasteczka :oops: Sernik duński i Deser malinowy , pychotka :wink:

A ja piekę z mąki krupczatki , i muszę sie bardzo postarać żeby był zakalec / z innych mam na mur beton :wink: /

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Gosia, to poproszę na PW te drożdżowe. I na murzynka - bo mój ZAWSZE ma zakalec ! :evil:[/quote]

[b]Haniu[/b], przepisy [b]Gosi[/b] są rewelacyjne.Sama kilkakrotnie korzystałam i byłam zachwycona. Ja też baaardzo "słodka' jestem , lubie ciasta i piec i jeść... :wink: :D :D :D

mam super przepisik na Murzynka - sprawdzony i pyszny!

Posted

[color=red][size=7] :oops: mam wniosek - upublicznijcie te przepisy plizzzzzzzzz.....[/size][/color][size=1]idę do pracy :-? - nie wiem, czy uda mi się zaglądnąć - może dopiero wieczorkiem[/size]

Posted

[quote name='aga1215'][COLOR=red][SIZE=7] :oops:[SIZE=2][COLOR=Black] mam wniosek - upublicznijcie te przepisy plizzzzzzzzz.....[/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][SIZE=1]idę do pracy :-? - nie wiem, czy uda mi się zaglądnąć - może dopiero wieczorkiem[/SIZE][/quote]

[SIZE=2][COLOR=Black][B]POPIERAM !!![/B][/COLOR][/SIZE]

[B][COLOR=red]Ala[/COLOR][/B] - proszę SERNIK DUŃSKI. Oczywiście przepis. A co to jest DESER MALINOWY ? Kupuje sie w sklepie ? Czy robi ???

[B][COLOR=red]Gosia [/COLOR][/B] - takie rekomendacje ! Nadal czekam !!!

[B][COLOR=red]Alka[/COLOR][/B] - daj ten przepis na murzynka ! Proszęęęęęęęęęęę !

Posted

[b]Ala[/b] :oops: dzięki za uznanie :D

[b]Haniu[/b] - właśnie wysłałąm przepisiki na PW do Ciebie i dopiero zobaczyłam ze chcecie upublicznić przepisy :oops:
więc skopiuję z PW i wkleję tutaj za chwilkę :lol:

Posted

muszę dodać ,że bardzo często robie rogaliki drożdzowe przepisu Alicji R.(wzięłam nawet na zlot yorkofiołków),naprawdę rewelka ... :D :D :D

Posted

[b][color=blue]DROŻDŻOWE[/color][/b]
4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 margaryna, 2 szkl ciepłego mleka, 10 dgk drożdży, 1 kg mąki

jajka rozmącić widelcem, na jajka wysypać cukier, na to pokrojoną w plasterki margarynę, na to rozkruszyć drożdże i zalać wszystko ciepłym mlekiem.
Przykryć ściereczka i zostawić na 10 godzin - ja nastawiam wieczorem i robię ciasto rano
Wsypać mąkę, ciasto wyrobić by połaczyły się składniki.. nie trzeba sie męczyć i wyrabiać nie wiadomo jak długo
piec 45minut w 180 stopieńkach

[b][color=blue]DROŻDŻOWE JAK CHAŁKA (na dużą blachę)[/color][/b]
600ml ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 5 łyżek cukru, 900g maki pszennej, 2 płaskie łyzeczki soli, 100g miękkiego masła.
Łyżkę cukru i drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut.
Mąke, sól, cukier i tłuszcz wymieszać , połączyć z rozczynem - zagnieść. Odstawić na godzinę. Ciasto posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec 60 minut w 200 stopieńkach
[color=blue]Kruszonka[/color]
50g masła, 50g cukru, 100g mąki - wymieszać, posypać ciasto

jeśli chodzi o murzynka to jest to coś w tym stylu ale mniej kakaowe ... ale zawsze ładnie rośnie i znika w błyskawicznym tempie - nie wiem czemu ale dawno temu dostałam ten przepis z tytułem:
[b][color=blue]EMERYTKA[/color][/b]
200g margaryny, 2 szkl mleka, 4 szkl mąki, 3 łyzeczki sody, 2 jajka, 1 i 1/2 szkl cukru, 3 łyzki kakao, 3-4 łyzki kwaśnego dżemu (np wiśniowy)
Margarynę i mleko zagotować, ostudzić.
jajka, cukier, kakao, dżem , - zmiksować. Można dodać 1 łyzkę cynamonu.
Dodać mleko z margaryną, mąkę, sodę i porządnie zmiksować . Piec godzinę.

Posted

:lol: cieszę się - widze ze też masz pod ręką składniki :wink:
u mnie zawsze jakieś drożdże w lodówce polegują :lol:
a to jest wspaniałe - niesłodkie ale za to ze słodką chrupiąca kruszoneczką :wink:

Posted

[quote name='Alka']och, jak ja uwielbiam zapach pieczonego drożdżowego ciasta ...mniam... :D[/quote]Ala to jutro z samego rana mamy pociąg do Krakowa na ciasteczko drozdzowe 8)

Haniu , ciasteczka kupiłam bo miałam chcicę na słodkie :oops: , ale sernik duński to Serniczek na zimno na biszkoptowym spodzie a w masie serowej są brzoskwinie , na górze zaś galaretka , Deser malinowy to ciasteczko na biszkopcie przekładanym dżemikiem malinowym a na górze masa z bitej śmietanki zmiksowanej z malinkami .Pychotka , takie leciutko kwaskowate :wink:

Posted

[quote name='Gosiek']to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol:[/quote] :-? to do domu wrócimy na śniadanie :wink:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska'][quote name='Gosiek']to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol:[/quote] :-? to do domu wrócimy na śniadanie :wink:[/quote]haha no cóż... może TZci zatęsknią i zrobią extra śniadanka w takim przypadku :wink:

Posted

To ja też wam dam przepis na murzynka :multi: Naprawdę jest łatwy, skoro nawet mnie wychodzi :lol: [size=1]Pod warunkiem, że nie zapomni się o żadnym składniku :cunao: Mnie się raz zdarzyło nie dodac zółtek, a innym razem... mąki[/size] :oops:

A więc:

[i]1,5 szklanki cukru
pół szklanki wody
kostka (250 g) margaryny
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Dodatki wedle uznania

Cukier, wodę, margarynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy wsypać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić zółtka od białek. Zółtka pojedynczo wmieszać do ciasta. Z białek ubić pianę i dodac do ciasta na sam koniec - stopniowo i powoli mieszając.

Ciasto piecze się ok. 45 minut na średnim ogniu.[/i]

Ja je jadłam w różnych wersjach. np. przekładane masą śmietankową na bazie kaszy manny, ale najbardziej smakuje mi taki najzwyklejszy murzynek - z bakaliami, polany polewa czekoladową.
A przedwczoraj zrobiłam murzynka z jabłkami :D Niestety piekłam na zbyt małym ogniu i zamiast siedziec w piekarniku 45 minut, ciasto piekło się prawie trzy godziny :-? :lol:

Smacznego :eating:

Posted

[quote name='Gosiek']Maga - korzystaj i nie marudź :wink: :lol:
a takie sprawdzone przepisy są na wagę złota 8)[/quote]o tak jeszcze jak się idzie do sasiadki dogomaniaczki która już sprawdza przepisik i piecze :wink: , bo mnie ostatnio jakoś sprawnie idzie kupowanie ciasta :oops: 8)