Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 Haniu - jeśli chcesz to dam Ci 2 superowe przepisy na drozdżowe które ZAWSZE wychodzi :D Jedno jest typowo drozdżowe a drugie takie deko oszukane - w smaku jak chałka i z kruszonką 8) Najbardziej ostatnio smakuje mi ciasto marchewkowe ale właściwie zjem wszystko co się ciastem nazywa :oops: wiec i murzynki i biszkoptowe i ciasteczka owsiane i wszystko co słodkie to już chyba robiłam - oprócz karpatki bo nie lubię :wink: Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 Gosia, to poproszę na PW te drożdżowe. I na murzynka - bo mój ZAWSZE ma zakalec ! :evil: Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka? Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka? Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P[/quote] Nie. Używam tylko poznańskiej. Czekam na przepisy 8) Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][quote name='Gosiek']a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka? Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P[/quote] Nie. Używam tylko poznańskiej. Czekam na przepisy 8)[/quote]a ja już zjadłam 2 ciasteczka :oops: Sernik duński i Deser malinowy , pychotka :wink: A ja piekę z mąki krupczatki , i muszę sie bardzo postarać żeby był zakalec / z innych mam na mur beton :wink: / Quote
Alka Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='HankaRupczewska']Gosia, to poproszę na PW te drożdżowe. I na murzynka - bo mój ZAWSZE ma zakalec ! :evil:[/quote] [b]Haniu[/b], przepisy [b]Gosi[/b] są rewelacyjne.Sama kilkakrotnie korzystałam i byłam zachwycona. Ja też baaardzo "słodka' jestem , lubie ciasta i piec i jeść... :wink: :D :D :D mam super przepisik na Murzynka - sprawdzony i pyszny! Quote
aga1215 Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [color=red][size=7] :oops: mam wniosek - upublicznijcie te przepisy plizzzzzzzzz.....[/size][/color][size=1]idę do pracy :-? - nie wiem, czy uda mi się zaglądnąć - może dopiero wieczorkiem[/size] Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 [quote name='aga1215'][COLOR=red][SIZE=7] :oops:[SIZE=2][COLOR=Black] mam wniosek - upublicznijcie te przepisy plizzzzzzzzz.....[/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][SIZE=1]idę do pracy :-? - nie wiem, czy uda mi się zaglądnąć - może dopiero wieczorkiem[/SIZE][/quote] [SIZE=2][COLOR=Black][B]POPIERAM !!![/B][/COLOR][/SIZE] [B][COLOR=red]Ala[/COLOR][/B] - proszę SERNIK DUŃSKI. Oczywiście przepis. A co to jest DESER MALINOWY ? Kupuje sie w sklepie ? Czy robi ??? [B][COLOR=red]Gosia [/COLOR][/B] - takie rekomendacje ! Nadal czekam !!! [B][COLOR=red]Alka[/COLOR][/B] - daj ten przepis na murzynka ! Proszęęęęęęęęęęę ! Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [b]Ala[/b] :oops: dzięki za uznanie :D [b]Haniu[/b] - właśnie wysłałąm przepisiki na PW do Ciebie i dopiero zobaczyłam ze chcecie upublicznić przepisy :oops: więc skopiuję z PW i wkleję tutaj za chwilkę :lol: Quote
Alka Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 muszę dodać ,że bardzo często robie rogaliki drożdzowe przepisu Alicji R.(wzięłam nawet na zlot yorkofiołków),naprawdę rewelka ... :D :D :D Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [b][color=blue]DROŻDŻOWE[/color][/b] 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 margaryna, 2 szkl ciepłego mleka, 10 dgk drożdży, 1 kg mąki jajka rozmącić widelcem, na jajka wysypać cukier, na to pokrojoną w plasterki margarynę, na to rozkruszyć drożdże i zalać wszystko ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczka i zostawić na 10 godzin - ja nastawiam wieczorem i robię ciasto rano Wsypać mąkę, ciasto wyrobić by połaczyły się składniki.. nie trzeba sie męczyć i wyrabiać nie wiadomo jak długo piec 45minut w 180 stopieńkach [b][color=blue]DROŻDŻOWE JAK CHAŁKA (na dużą blachę)[/color][/b] 600ml ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 5 łyżek cukru, 900g maki pszennej, 2 płaskie łyzeczki soli, 100g miękkiego masła. Łyżkę cukru i drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut. Mąke, sól, cukier i tłuszcz wymieszać , połączyć z rozczynem - zagnieść. Odstawić na godzinę. Ciasto posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec 60 minut w 200 stopieńkach [color=blue]Kruszonka[/color] 50g masła, 50g cukru, 100g mąki - wymieszać, posypać ciasto jeśli chodzi o murzynka to jest to coś w tym stylu ale mniej kakaowe ... ale zawsze ładnie rośnie i znika w błyskawicznym tempie - nie wiem czemu ale dawno temu dostałam ten przepis z tytułem: [b][color=blue]EMERYTKA[/color][/b] 200g margaryny, 2 szkl mleka, 4 szkl mąki, 3 łyzeczki sody, 2 jajka, 1 i 1/2 szkl cukru, 3 łyzki kakao, 3-4 łyzki kwaśnego dżemu (np wiśniowy) Margarynę i mleko zagotować, ostudzić. jajka, cukier, kakao, dżem , - zmiksować. Można dodać 1 łyzkę cynamonu. Dodać mleko z margaryną, mąkę, sodę i porządnie zmiksować . Piec godzinę. Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 Gosia - :multi: :multi: :multi: Asia piecze za chwilę DROŻDŻOWE JAK CHAŁKA :D Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 :lol: cieszę się - widze ze też masz pod ręką składniki :wink: u mnie zawsze jakieś drożdże w lodówce polegują :lol: a to jest wspaniałe - niesłodkie ale za to ze słodką chrupiąca kruszoneczką :wink: Quote
Alka Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 och, jak ja uwielbiam zapach pieczonego drożdżowego ciasta ...mniam... :D Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Alka']och, jak ja uwielbiam zapach pieczonego drożdżowego ciasta ...mniam... :D[/quote]Ala to jutro z samego rana mamy pociąg do Krakowa na ciasteczko drozdzowe 8) Haniu , ciasteczka kupiłam bo miałam chcicę na słodkie :oops: , ale sernik duński to Serniczek na zimno na biszkoptowym spodzie a w masie serowej są brzoskwinie , na górze zaś galaretka , Deser malinowy to ciasteczko na biszkopcie przekładanym dżemikiem malinowym a na górze masa z bitej śmietanki zmiksowanej z malinkami .Pychotka , takie leciutko kwaskowate :wink: Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol: Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol:[/quote] :-? to do domu wrócimy na śniadanie :wink: Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Alicjarydzewska'][quote name='Gosiek']to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol:[/quote] :-? to do domu wrócimy na śniadanie :wink:[/quote]haha no cóż... może TZci zatęsknią i zrobią extra śniadanka w takim przypadku :wink: Quote
PIKA Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 O matko a te znowu o jedzeniu :o Hania dawaj jakies fotki, byle by niczego zjadliwego :-? Quote
asher Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 To ja też wam dam przepis na murzynka :multi: Naprawdę jest łatwy, skoro nawet mnie wychodzi :lol: [size=1]Pod warunkiem, że nie zapomni się o żadnym składniku :cunao: Mnie się raz zdarzyło nie dodac zółtek, a innym razem... mąki[/size] :oops: A więc: [i]1,5 szklanki cukru pół szklanki wody kostka (250 g) margaryny 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia 4 jajka Dodatki wedle uznania Cukier, wodę, margarynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy wsypać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Oddzielić zółtka od białek. Zółtka pojedynczo wmieszać do ciasta. Z białek ubić pianę i dodac do ciasta na sam koniec - stopniowo i powoli mieszając. Ciasto piecze się ok. 45 minut na średnim ogniu.[/i] Ja je jadłam w różnych wersjach. np. przekładane masą śmietankową na bazie kaszy manny, ale najbardziej smakuje mi taki najzwyklejszy murzynek - z bakaliami, polany polewa czekoladową. A przedwczoraj zrobiłam murzynka z jabłkami :D Niestety piekłam na zbyt małym ogniu i zamiast siedziec w piekarniku 45 minut, ciasto piekło się prawie trzy godziny :-? :lol: Smacznego :eating: Quote
Maga100 Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 no nie :-? a tu wciąż to samo :-? Czy tu się zawiązało Koło Gospodyń Wiejskich? 8) Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 Maga - korzystaj i nie marudź :wink: :lol: a takie sprawdzone przepisy są na wagę złota 8) Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']Maga - korzystaj i nie marudź :wink: :lol: a takie sprawdzone przepisy są na wagę złota 8)[/quote]o tak jeszcze jak się idzie do sasiadki dogomaniaczki która już sprawdza przepisik i piecze :wink: , bo mnie ostatnio jakoś sprawnie idzie kupowanie ciasta :oops: 8) Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']Nie mów ze Ala już coś piecze :o[/quote]miała piec , ale ja już musiałam isć do domku 8) Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.