Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 Haniu - jeśli chcesz to dam Ci 2 superowe przepisy na drozdżowe które ZAWSZE wychodzi :D Jedno jest typowo drozdżowe a drugie takie deko oszukane - w smaku jak chałka i z kruszonką 8) Najbardziej ostatnio smakuje mi ciasto marchewkowe ale właściwie zjem wszystko co się ciastem nazywa :oops: wiec i murzynki i biszkoptowe i ciasteczka owsiane i wszystko co słodkie to już chyba robiłam - oprócz karpatki bo nie lubię :wink: Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 Gosia, to poproszę na PW te drożdżowe. I na murzynka - bo mój ZAWSZE ma zakalec ! :evil: Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka? Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka? Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P[/quote] Nie. Używam tylko poznańskiej. Czekam na przepisy 8) Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][quote name='Gosiek']a powiedz - nie dajesz przypadkiem mąki tortowej do murzynka? Bo stuprocentowy zakalec wyjdzie właśnie z tortowej :P[/quote] Nie. Używam tylko poznańskiej. Czekam na przepisy 8)[/quote]a ja już zjadłam 2 ciasteczka :oops: Sernik duński i Deser malinowy , pychotka :wink: A ja piekę z mąki krupczatki , i muszę sie bardzo postarać żeby był zakalec / z innych mam na mur beton :wink: / Quote
Alka Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='HankaRupczewska']Gosia, to poproszę na PW te drożdżowe. I na murzynka - bo mój ZAWSZE ma zakalec ! :evil:[/quote] [b]Haniu[/b], przepisy [b]Gosi[/b] są rewelacyjne.Sama kilkakrotnie korzystałam i byłam zachwycona. Ja też baaardzo "słodka' jestem , lubie ciasta i piec i jeść... :wink: :D :D :D mam super przepisik na Murzynka - sprawdzony i pyszny! Quote
aga1215 Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [color=red][size=7] :oops: mam wniosek - upublicznijcie te przepisy plizzzzzzzzz.....[/size][/color][size=1]idę do pracy :-? - nie wiem, czy uda mi się zaglądnąć - może dopiero wieczorkiem[/size] Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 [quote name='aga1215'][COLOR=red][SIZE=7] :oops:[SIZE=2][COLOR=Black] mam wniosek - upublicznijcie te przepisy plizzzzzzzzz.....[/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][SIZE=1]idę do pracy :-? - nie wiem, czy uda mi się zaglądnąć - może dopiero wieczorkiem[/SIZE][/quote] [SIZE=2][COLOR=Black][B]POPIERAM !!![/B][/COLOR][/SIZE] [B][COLOR=red]Ala[/COLOR][/B] - proszę SERNIK DUŃSKI. Oczywiście przepis. A co to jest DESER MALINOWY ? Kupuje sie w sklepie ? Czy robi ??? [B][COLOR=red]Gosia [/COLOR][/B] - takie rekomendacje ! Nadal czekam !!! [B][COLOR=red]Alka[/COLOR][/B] - daj ten przepis na murzynka ! Proszęęęęęęęęęęę ! Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [b]Ala[/b] :oops: dzięki za uznanie :D [b]Haniu[/b] - właśnie wysłałąm przepisiki na PW do Ciebie i dopiero zobaczyłam ze chcecie upublicznić przepisy :oops: więc skopiuję z PW i wkleję tutaj za chwilkę :lol: Quote
Alka Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 muszę dodać ,że bardzo często robie rogaliki drożdzowe przepisu Alicji R.(wzięłam nawet na zlot yorkofiołków),naprawdę rewelka ... :D :D :D Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [b][color=blue]DROŻDŻOWE[/color][/b] 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 margaryna, 2 szkl ciepłego mleka, 10 dgk drożdży, 1 kg mąki jajka rozmącić widelcem, na jajka wysypać cukier, na to pokrojoną w plasterki margarynę, na to rozkruszyć drożdże i zalać wszystko ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczka i zostawić na 10 godzin - ja nastawiam wieczorem i robię ciasto rano Wsypać mąkę, ciasto wyrobić by połaczyły się składniki.. nie trzeba sie męczyć i wyrabiać nie wiadomo jak długo piec 45minut w 180 stopieńkach [b][color=blue]DROŻDŻOWE JAK CHAŁKA (na dużą blachę)[/color][/b] 600ml ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 5 łyżek cukru, 900g maki pszennej, 2 płaskie łyzeczki soli, 100g miękkiego masła. Łyżkę cukru i drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut. Mąke, sól, cukier i tłuszcz wymieszać , połączyć z rozczynem - zagnieść. Odstawić na godzinę. Ciasto posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec 60 minut w 200 stopieńkach [color=blue]Kruszonka[/color] 50g masła, 50g cukru, 100g mąki - wymieszać, posypać ciasto jeśli chodzi o murzynka to jest to coś w tym stylu ale mniej kakaowe ... ale zawsze ładnie rośnie i znika w błyskawicznym tempie - nie wiem czemu ale dawno temu dostałam ten przepis z tytułem: [b][color=blue]EMERYTKA[/color][/b] 200g margaryny, 2 szkl mleka, 4 szkl mąki, 3 łyzeczki sody, 2 jajka, 1 i 1/2 szkl cukru, 3 łyzki kakao, 3-4 łyzki kwaśnego dżemu (np wiśniowy) Margarynę i mleko zagotować, ostudzić. jajka, cukier, kakao, dżem , - zmiksować. Można dodać 1 łyzkę cynamonu. Dodać mleko z margaryną, mąkę, sodę i porządnie zmiksować . Piec godzinę. Quote
Hanna R. Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 Gosia - :multi: :multi: :multi: Asia piecze za chwilę DROŻDŻOWE JAK CHAŁKA :D Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 :lol: cieszę się - widze ze też masz pod ręką składniki :wink: u mnie zawsze jakieś drożdże w lodówce polegują :lol: a to jest wspaniałe - niesłodkie ale za to ze słodką chrupiąca kruszoneczką :wink: Quote
Alka Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 och, jak ja uwielbiam zapach pieczonego drożdżowego ciasta ...mniam... :D Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Alka']och, jak ja uwielbiam zapach pieczonego drożdżowego ciasta ...mniam... :D[/quote]Ala to jutro z samego rana mamy pociąg do Krakowa na ciasteczko drozdzowe 8) Haniu , ciasteczka kupiłam bo miałam chcicę na słodkie :oops: , ale sernik duński to Serniczek na zimno na biszkoptowym spodzie a w masie serowej są brzoskwinie , na górze zaś galaretka , Deser malinowy to ciasteczko na biszkopcie przekładanym dżemikiem malinowym a na górze masa z bitej śmietanki zmiksowanej z malinkami .Pychotka , takie leciutko kwaskowate :wink: Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol: Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol:[/quote] :-? to do domu wrócimy na śniadanie :wink: Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Alicjarydzewska'][quote name='Gosiek']to jak już będziecie po ciachu w Krakowie to zapraszam do Warszawy na likierek karmelowy na deser :wink: :lol: :lol:[/quote] :-? to do domu wrócimy na śniadanie :wink:[/quote]haha no cóż... może TZci zatęsknią i zrobią extra śniadanka w takim przypadku :wink: Quote
PIKA Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 O matko a te znowu o jedzeniu :o Hania dawaj jakies fotki, byle by niczego zjadliwego :-? Quote
asher Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 To ja też wam dam przepis na murzynka :multi: Naprawdę jest łatwy, skoro nawet mnie wychodzi :lol: [size=1]Pod warunkiem, że nie zapomni się o żadnym składniku :cunao: Mnie się raz zdarzyło nie dodac zółtek, a innym razem... mąki[/size] :oops: A więc: [i]1,5 szklanki cukru pół szklanki wody kostka (250 g) margaryny 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia 4 jajka Dodatki wedle uznania Cukier, wodę, margarynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy wsypać mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Oddzielić zółtka od białek. Zółtka pojedynczo wmieszać do ciasta. Z białek ubić pianę i dodac do ciasta na sam koniec - stopniowo i powoli mieszając. Ciasto piecze się ok. 45 minut na średnim ogniu.[/i] Ja je jadłam w różnych wersjach. np. przekładane masą śmietankową na bazie kaszy manny, ale najbardziej smakuje mi taki najzwyklejszy murzynek - z bakaliami, polany polewa czekoladową. A przedwczoraj zrobiłam murzynka z jabłkami :D Niestety piekłam na zbyt małym ogniu i zamiast siedziec w piekarniku 45 minut, ciasto piekło się prawie trzy godziny :-? :lol: Smacznego :eating: Quote
Maga100 Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 no nie :-? a tu wciąż to samo :-? Czy tu się zawiązało Koło Gospodyń Wiejskich? 8) Quote
Gosiek Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 Maga - korzystaj i nie marudź :wink: :lol: a takie sprawdzone przepisy są na wagę złota 8) Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']Maga - korzystaj i nie marudź :wink: :lol: a takie sprawdzone przepisy są na wagę złota 8)[/quote]o tak jeszcze jak się idzie do sasiadki dogomaniaczki która już sprawdza przepisik i piecze :wink: , bo mnie ostatnio jakoś sprawnie idzie kupowanie ciasta :oops: 8) Quote
Alicja Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 [quote name='Gosiek']Nie mów ze Ala już coś piecze :o[/quote]miała piec , ale ja już musiałam isć do domku 8) Quote
Recommended Posts