Jump to content
Dogomania

Zakończony Dołożyłam coś :) Bazarek gotowy! Zapraszamy - Bazarek czynny do 28.11. do godziny 22:00

Recommended Posts

Posted
Dnia 18.11.2024 o 14:08, guccio napisał:

Aż tak źle?

Na początku to była fascynacja innością, nauka języka, nowych przepisów , wymagań, z roku na rok coraz trudniej ale jeszcze trochę i powrót. Nawet polska mowa na ulicy ,w sklepach  jest fajna ,wcześniej nie zwracaliśmy na to uwagi 🙂

• Like 2
Posted
Dnia 18.11.2024 o 15:28, mariusz pp napisał:

Na początku to była fascynacja innością, nauka języka, nowych przepisów , wymagań, z roku na rok coraz trudniej ale jeszcze trochę i powrót. Nawet polska mowa na ulicy ,w sklepach  jest fajna ,wcześniej nie zwracaliśmy na to uwagi 🙂

Nauka języka - podziwiam! Opanować taki język....🙈

Posted
Dnia 18.11.2024 o 18:44, jola&tina napisał:

A język jest dziwny - chyba do żadnego nie podobny 🙂 
Ostatnio próbowałam coś się domyślić, ale nic z tego nie wyszło. Dopiero tłumacz googlowy mi pomógł 🙂 

Z czytaniem problem a z mówieniem to nawet sobie nie wyobrażam 

• Like 1
Posted

Gramatyka jest dużo łatwiejsza jak polska ,podobna do języka niemieckiego ale  wymowa bardzo trudna. Chyba łatwiej Polakowi opanować holenderską gramatykę niż Holendrowi polską. A polska wymowa dla Holendrów to też kosmos, Mariusz nie są w stanie wypowiedzieć , a co dopiero Pilipczuk - jak wyczytują u lekarza czy w jakim urzędzie to jest Maryuys z  Pylyps zuyk .

• Like 2
Posted
Dnia 18.11.2024 o 20:03, mariusz pp napisał:

Gramatyka jest dużo łatwiejsza jak polska ,podobna do języka niemieckiego ale  wymowa bardzo trudna. Chyba łatwiej Polakowi opanować holenderską gramatykę niż Holendrowi polską. A polska wymowa dla Holendrów to też kosmos, Mariusz nie są w stanie wypowiedzieć , a co dopiero Pilipczuk - jak wyczytują u lekarza czy w jakim urzędzie to jest Maryuys z  Pylyps zuyk .

Mariusz to bardzo miękko brzmi, a oni to tak" ciosają" tą mową. Przynajmniej ja mam takie wrażenie.

Posted
Dnia 18.11.2024 o 21:12, Jota67 napisał:

Mariusz to bardzo miękko brzmi, a oni to tak" ciosają" tą mową. Przynajmniej ja mam takie wrażenie.

Tak bo ich wymowa jest gardłowa i charcząca , ale my jesteśmy w Limburgii i tu raczej normalnie  . a naszych wyrazów nie są w stanie wypowiedzieć,jak czytają moje imię i nazwisko składają po literze i często wyczytają kawałek a potem machają ręką i się śmieją . Jak mieszkaliśmy w Brabancji  to miało się wrażenie ,że charczą, /g wymawia się jak charczące h/ , przeprowadziliśmy się do Limburgii , blisko granicy z NIemcami i tu już tak nie ma.Ale też co niektórzy szczególnie starsi ,mówią gwarą limburdzką i nie jesteśmy w stanie  ich zrozumieć, A w jakiej części NL mieszkasz ?

Posted
Dnia 18.11.2024 o 21:55, Jota67 napisał:

Mariusz, ja mieszkam w Polsce, na Śląsku:). Holendrów tylko słyszałam, byłam tam kiedyś nad morzem z córką, która mieszka w Niemczech.

Czyli słyszałaś normalną mowę holenderską :), w Limburgii wymowa łagodniejsza, tu mieszkamy ale pracuję w Brabancji gdzie już charczą .🤣

Największy problem z tym miała  nasza nieżyjąca już sunia, stawała przed ludzmi jak rozmawiali i patrzyła raz na jednego raz na drugiego, długo to trwało niczym się przyzwyczaiła.

Posted
Dnia 18.11.2024 o 22:04, mariusz pp napisał:

Czyli słyszałaś normalną mowę holenderską :), w Limburgii wymowa łagodniejsza, tu mieszkamy ale pracuję w Brabancji gdzie już charczą .🤣

Największy problem z tym miała  nasza nieżyjąca już sunia, stawała przed ludzmi jak rozmawiali i patrzyła raz na jednego raz na drugiego, długo to trwało niczym się przyzwyczaiła.

Biedna sunia! Pewnie próbowała jakieś znajome słówko z tej mowy wyłowić, a tu nic 🙈😅

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
Dnia 18.11.2024 o 22:10, Jota67 napisał:

Biedna sunia! Pewnie próbowała jakieś znajome słówko z tej mowy wyłowić, a tu nic 🙈😅

To tak jak ja z tekstu pisanego starałam się wyłowić jakieś znajome słowko 🙂
Dopiero za pomocą obrazków doszłam do wniosku, że Paw Patrol to jest Psi Patrol, co nie oznacza, że paw to jest pies, tylko paw to jest łapa 🙂
 I na tym edukację językową zakończyłam 🙂 

• Like 1
  • Upvote 1