AgaSopot Posted July 12, 2024 Posted July 12, 2024 Witajcie, jestem tu po raz pierwszy i szukam pomocy/odpowiedzi na pytanie z tytułu. Nasz piesek to suczka rasy mieszanej, kundelek. Ma 5 lat. Wzięliśmy ją z przytuliska dla psów, miała wtedy 7 miesięcy. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Nasz piesek jest najcudowniejszym psem jakiego może sobie wyobrazić rodzina z dziećmi. Kilka tygodni temu okazało się, że ma nowotwór (chłoniak). Chorobą objęte są wszystkie węzły chłonne, przeżuty są w całym organizmie. Weterynarz onkolog zaproponował pół roczną chemioterapie, ale podjęliśmy decyzję o nie podawaniu jej chemii. Decyzja ta wynika z wielu czynników, zwłaszcza dotyczących naszego życia osobistego i prywatnego, nie będę tego opisywała bo nie to jest tematem mojego postu. Nasz piesek jest teraz na sterydach, jest ogólnie w dobrej formie, chociaż bardzo dużo śpi, leży, pije dużo wody. Na spacerach załatwia swoje potrzeby fizjologiczne i chce wracać i leżeć. Ciężko oddycha, weterynarz mówi, że to przez uciskające powiększone węzły chłonne. Onkolog powiedział nam że, to kwestia 3-4 miesięcy. To dla nas ciężka i smutna sytuacja ale pisze tutaj bo nie wiem kiedy mamy pomóc odejść jej na tęczowy most. Na pewno nie teraz, bo jest w miarę dobrej formie ale nie chce dopuścić do sytuacji kiedy po prostu udusi się w nocy, nie chce żeby cierpiała... nie chce, żeby były przy tym nasze dzieci. Chcę pożegnać ją w spokoju, w takim momencie, żeby nic jej nie bolało. Kiedy mam to zrobić? czy ktoś z Was ma takie doświadczenie? z jednej strony nie mogę czekać az dojdzie do sytuacji, że nie będzie mogła wstać ze swojego posłania, ale z drugiej nie wyobrażam sobie, że jade do weterynarza na uśpienie z psem, który wygląda na zdrowego. Proszę o jakaś radę, wskazówkę - kiedy podjąć decyzję o odejściu psa? Quote
bou Posted July 13, 2024 Posted July 13, 2024 masz odp.w dziale -weterynaria i masz maila. M Dnia 12.07.2024 o 15:09, AgaSopot napisał: kiedy podjąć decyzję Quote
Recommended Posts