Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam kilka pytań odnośnie dysplazji u labków
otórz mam 11 miesięcznego labradora biszzkoptowego suczkę i boje sie że może miec coś z biodrami lub stawami bo czasami tak dziwnie chodzi, często kręci tak jakby biodrami hehe i cały czas skacze z dośc dużej wysokości no i oczywiście bardzo dużo aportuje i uwielbia piłkę.
Zapomniałam dodać ze bardzo często nawet spi lub leży z takimi rozakaraczonymi nnogami można powiedziec na żabkę hehe

Czy zrobić mojej suni prześwietlenie??
Jesli tak to bardzo bym prosiła was o kontakt z jakimś weterynarzem u którego można zrobic takie cos najlepiej w woj. warmińsko-mazurskim lub podlaskim
Może napiszecie jakieś rady co robić zeby nie dosżło do żadnej choroby stawów czy bioder
Będę bardzo wdzięczna

Ps. a i jeszcze coś czy będę mogła jechać z nią na taki obóz gdzie jest tor aglity?? w jakim wieku najlepeij trenowac z labkiem aglity żeby nie było problemów ze stawami

Posted

Takie kołysanie biodrami wskazuje na to że wpada Ci w chód tzw.inochodem. Nie oznacza to, że ma dysplazję, labki poprostu mają skłonność do takiego chodu, który niestety jest zmorą psów wystawowych. Pies dziedziczy to wraz z genami. Spanie z kolei na żabkę zdaża się często szczeniakom i młodym psom i jest to naturalne. Mają jeszcze wtedy bardzo elastyczny kościec więc mogą sobie pozwolić na takie wygibasy. Nie świadczy to o żadnej chorobie stawów.
Ale profilaktycznie można zrobić badania na dysplazję stawów biodrowych i łokciowych, ale dopiero po ukończeniu drugiego roku życia, gdyż wtedy pies jest w pełni rozwinięty i można dokładnie rozpoznać jakieś zmiany w stawach.

Jeśli chodzi o psie sporty to niestety powinno się z tym poczekać do drugiego roku życia, gdyż labki to rasa stosunkowo ciężka i rozwijająca się dość dynamicznie, nie należy pozwalać psiakowi zeskakiwać z dużych a nawet średnich wysokości.

Posted

aha no to dobrze uf juz źle myślałam hehe

Dopiero od drugiego roku życia mozna myślec o sportach??? ;/;/
a co myślisz o sporcie Agility??? Bo właśnie mój labek ma teraz 11 miesiecy a 27 maja skończy rok. i ja sie z nią wybierałam na taki obóz z psem ( poczytaj tu jak cie zainteresuje : zpsemnawakacje.pl | z psem na wakacje? Czemu nie?! tylko że teraz zmienili strone i narazie tam nic nie ma)
No i własnie tam jest ten sport agility mam nadzieje ze będe mogła jechać?? Pomóż! (znaczy napisz co wies i wogle) z góry dziex

Posted

[quote name='marysia-loria']aha no to dobrze uf juz źle myślałam hehe

Dopiero od drugiego roku życia mozna myślec o sportach??? ;/;/
a co myślisz o sporcie Agility??? Bo właśnie mój labek ma teraz 11 miesiecy a 27 maja skończy rok. i ja sie z nią wybierałam na taki obóz z psem ( poczytaj tu jak cie zainteresuje : zpsemnawakacje.pl | z psem na wakacje? Czemu nie?! tylko że teraz zmienili strone i narazie tam nic nie ma)
No i własnie tam jest ten sport agility mam nadzieje ze będe mogła jechać?? Pomóż! (znaczy napisz co wies i wogle) z góry dziex

Jeśli chcesz bardzo, zacząć wcześniej uprawiać agility to musisz pamiętać ,że labek to nie border colie i niestety jest o wiele cięższy dlatego młody labek musi mieć stosunkowo niskie przeszkody, nie powinien zeskakiwać z dużych wysokości bo każde lądowanie na łapach bardzo obciąża stawy młodego psa. Tor powinien być dostosowany do niego.
Ja chciałam uprawiać z moim freezbe, ale stwierdziłam, że to jest zbyt forsowny sport dla labka i zrezygnowałam. Też myślę o agility, ale raczej rekreacyjne. Nie mam czasu jeździć na zawody ze względu na rodzaj pracy jaki mam. Ale uważam, że te sporty są fajną formą wypoczynku i zacieśnia więź z pupilem, a przy okazji psiak się rozwija.

Dzięki za linka:fadein:

Pozdrawiam.

Posted

Ja też za bardzo nie mam za miaru jeżdzic na zawody agility ale tylko na tym obozie będzie więc sie pytam (jakby co to jest jeszcze forum o tym obozie)
Jeśli loria będzie bardzo w tym odbra to zobaczymy co będziemy robic hehe

Dzieki za info i bardzo ci dziekuje ze udzielasz się w tych moich róznych tematach nie wiem co bym bez ciebie zrobiła. Dziekuje ci bardzo bardzo :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

marysia-loria napisał(a):
Ja też za bardzo nie mam za miaru jeżdzic na zawody agility ale tylko na tym obozie będzie więc sie pytam (jakby co to jest jeszcze forum o tym obozie)
Jeśli loria będzie bardzo w tym odbra to zobaczymy co będziemy robic hehe

Dzieki za info i bardzo ci dziekuje ze udzielasz się w tych moich róznych tematach nie wiem co bym bez ciebie zrobiła. Dziekuje ci bardzo bardzo :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Drobiazg, nie ma za co. Po to są fora ,żeby sobie tam udzielać informacji, żeby nie popełniać błędów w wychowaniu naszych czworonożnych dzieciaków, bo po co potem żałować. W końcu dobro naszych pupili jest na pierwszym miejscu :-))

Pozdrawiam gorąco :-))