Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Za kilka lat planuje sobie kupic australian shepherd-aussie:) Pieskami tymi interesuje sie od mn. roku. Chcialabym tego szczeniaka(mam nadzieje, ze suczke;)) wystawiac:) Tak wiec chce Was zapytac- co oznaczają wszystkie te tytuly zdobywane na wystawach, ktore sa najwyzsze, ktore nizsze, itp. itd...?? Prosze o wszelkie info na ten temat:)

Posted

CACIB- wniosek na międzynarodowego championa piękności, przyznawany jednemu psu i jednej suce w rasie, wg uznania sędziego. :wink:

Na stronie www.zkwp.pl , w dziale "regulaminy" jest"Regulamin Wystaw Psów Rasowych", znajdziesz tam wszystko, co powinnas wiedzieć na temat wystaw :wink:

Posted

Na pewno na początku te wszystkie skróty, tytuły, regulaminy moga byc dla Ciebie mało zrozumiałe. To normalne. Najłatwiej przyswaja się taka wiedzę (zresztą każdą wiedzę) poprzez doświadczenie. A więc kupuj psiaka, jedź z nim na wystawe pierwszą, potem drugą... Jeżeli Wam się spodoba, ta cała "tajemnicza" wiedza kynologiczna sama wejdzie do głowy. Naprawdę. A jeszcze jak się dogadacie z Maniutem, to ho, ho, ho...

Trzymam kciuki za przyszłe psie "zakupy", za ich rozwój i... wystawy.

Do zobaczenia na ringach.

Pzdr.

Posted

Jest wiele takich skrutów,są to skruty tytułów zdobytych przez psa,najczęściej po angielsku

BIS - Best in Show - najlepszy pies w pokazie

BOG -Best Of Group - najlepszy pies w grupie

BOB - Best Of Breed - najlepszy pies w hodowli,daje potomstwo o porządanych cechach,itp

Ch.Pl - Champion Polski

Mł.Ch.Pl - Champion Polski w klasie Młodych psów,są katygorie wiekowe psów,podielone na klasy Baby Class - szczenięta,Youth Class - Młodzież

są też wstążeczki

czerwona oznacza ocenę bardzo dobrą,niebieska doskonałą

PKR - Polska Księga Rodowodowa,na forum znajdziesz więcej

Musisz dużo czytać,ja też nie wiem co oznaczają wszystkie tytuły,bo pewnie jest jeszcze parę,za nim miałem internet mało wiedziałem o psach,sam mam kundelka

Posted
. A jeszcze jak się dogadacie z Maniutem, to ho, ho, ho...

Pzdr.

1. moze uda nam sie kupic psa z jednego miotu ale nie wime, (miot jest na wiosne) czy okzae sie dobry wlascicelma dla aussieka (hodowczyni tegomiotu jest baaardzo wymagajaca :) -> bardo dobrze) no i czy Zakla bedzie chcial juz szczneiaka .. poztm .. dla mnie najepirw szkolenie potem wystawy :)

Posted
Jest wiele takich skrutów,są to skruty tytułów zdobytych przez psa,najczęściej po angielsku

BIS - Best in Show - najlepszy pies w pokazie

BOG -Best Of Group - najlepszy pies w grupie

BOB - Best Of Breed - najlepszy pies w hodowli,daje potomstwo o porządanych cechach,itp

Ch.Pl - Champion Polski

Mł.Ch.Pl - Champion Polski w klasie Młodych psów,są katygorie wiekowe psów,podielone na klasy Baby Class - szczenięta,Youth Class - Młodzież

są też wstążeczki

czerwona oznacza ocenę bardzo dobrą,niebieska doskonałą

PKR - Polska Księga Rodowodowa,na forum znajdziesz więcej

Musisz dużo czytać,ja też nie wiem co oznaczają wszystkie tytuły,bo pewnie jest jeszcze parę,za nim miałem internet mało wiedziałem o psach,sam mam kundelka

Johny, Twoje tłumaczenia są trochę niedokładne, ale zaraz to wyprostujemy. Otóż:

BIS - oznacza Best in Show, show: raczej wystawa, niz pokaz. Jest BIS np. Par Hodowlanych, Grup. Juniorów itp. Ale najważniejsze to wybór najpiękniejszego psa wystawy, czyli właśnie Best in Show. Zajęcie punktowanego miejsca w BIS-ie to marzenie każdego z nas-wystawców.

BOG - Best of Group (Najlepszy w Grupie). Według podziału FCI jest 10 grup. I z 10 najpiękniejszych psów (po jednym przedstawicielu każdej grupy) wybierany jest właśnie BIS.

BOB - Best of Breed (Zwycięzca Rasy). Ten tytuł zdobywa tylko jeden pies w każdej rasie, który następnie startuje w konkurencji BOG, a potem (przy sprzyjaących wiatrach) w BIS.

Mł.Ch. (Młodzieżowy Champion) + oznaczenie kraju, który ten certyfikat wystawił, tzn. np. Mł.Ch.PL, Mł.Ch.Hun (Hun=Hungary=Węgry). Ale nie uzywajcie tłumaczenia "Młodziezowy Champion Młodych Psów", to nie jest poprawne. Ten tytuł poprawnie brzmi: Młodzieżowy Champion Polski.

Kategorie wiekowe - w każdym katalogu wystawowym znajdziesz wymienione i opisane kategorie wiekowe. Łącznie z kategoriami, specjalnie utworzonymi dla owczarków niemieckich (jest kilka różnic).

Wstążeczki, ich kolor i zasady stosowania/przyznawania - tez sa opisane w katalogach.

W razie pytań - pytajcie. Zawsze ktoś na forum Wam odpowie.

Pzdr.

Posted
. A jeszcze jak się dogadacie z Maniutem, to ho, ho, ho...

Pzdr.

1. moze uda nam sie kupic psa z jednego miotu ale nie wime, (miot jest na wiosne) czy okzae sie dobry wlascicelma dla aussieka (hodowczyni tegomiotu jest baaardzo wymagajaca :) -> bardo dobrze) no i czy Zakla bedzie chcial juz szczneiaka .. poztm .. dla mnie najepirw szkolenie potem wystawy :)

Blagam, nie mowcie o tym, bo ja o aussiaczka moge zaczac meczyc starszych moich jak juz moj Żwirek bedzie za stary na sgility. Bo wtedy bede musiala miec kogos na zastepstwo:) Ale ja tak strasznie chce miec aussie, ze nie moge...:( Wiec jak juz napisalam na zawodach, wystawach itp. spotkamy sie moze za kilka lat;)

Ja juz chce szczeniaka, na wiosne byloby wspaniale, no ale coz... rodzice podejmuja decyzje...:( Szkolilabym ją najpierw zwyklym, domowym sposobem, jak bym ja tylko dostala to na agility, a pozniej na wystawki:D Blue-merle jest moim marzeniem, pozniej jeszcze piesek czekoladowy:)

Pozdro i zycze wiele wiele sukcesow na wystawach z Twoim przyszlym aussie:) (bedziesz musial(?) mi pokazywac jego zdjecia i na pewno Cie kiedys dorwe zeby psiaka poznac:P)

Posted

no.. znam ten bol.. ale... powiedz rodzicom ze jednak szczneiak aussie w POLSCE i to na dodatek od tekiej hodowczyni (Pani b, mila i widac ze pies stoi na 1 miejscu na dodatek wg, mnie super skojarzenie :) ) poza tym jestes z Jalonnje tak? czyto kolo wawy? bo jak tak to szczeniaki bedą w Wawie, poza tym Mira (matka szczeniakow) stratuje w agility. Poza tym musisz pamietac ze zdeby wystartowac w agality tzn zaczac cwiczyc pies musi miec co njamniej rok :) ale penwi o tym wiesz.. no to powiedz rodzicom ze akurat jak Żwirek nie bedzie juz mogl stratowac to ODRAZU bedziesz mogla leciec z drugim psem na zawody :)

Poza tym, jestem kobieta :wink:

moze odezwij sie na gg ? 1093452

Posted

Ehh... Maniut, zeby to bylo takie latwe wszystko... Mowilam i mowilam, a moja mama mowi ze one wygladaja jak kundelki, zwlaszcz marmurkowe :roll: i ze jak znajde dobry dom dla moich mamutkow to nie ma problemu, wtredy moge miec aussie :evil: Na gg chetnie bym sie odezwala, ale mi nie dziala :evil: I mowilam im, ze w Polsce jest chyba 3 czy 4 hodowle, ale ich to nie kreci:P

A agility mozna zaczac od malenkosci!!! Wiem, bo znam takie potworki! Im wczesniej tym lepiej! Na poczatku oczywiscie bez skakania, zeby stawy i cala reszta urosla do konca. Ale slalom, tunel czy kladka lub hustawka to bez problemu:) A Zwirus na agilitowska emeryture odejdzie za jakies 3-4 lata:/

M<ozesz mi dokladniej powiedziec, gdzie jest ta hodowla(Jablonna graniczy z Wawą).

A ty bierzesz chlopaczka czy babke? I jakie umaszczenie bys chciala?? Pozdro:)