Alba1986 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Witam! Znajomy ma psa, amstafa wziętego ze schroniska. Pies ma już 2 lata a mimo to brudzi w domu. Wiele było przypadków, że załatwiał się zaraz po spacerze. W jaki sposób oduczyć go tego nawyku? Quote
WŁADCZYNI Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Najpierw zbadać czy pies jest w 100% zdrowy. A później jak ze szczeniakiem - częste spacerki, nagrody za załatwianie się w domu i tak dalej. Quote
Fretka Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 [quote name='WŁADCZYNI']Najpierw zbadać czy pies jest w 100% zdrowy. A później jak ze szczeniakiem - częste spacerki, nagrody za załatwianie się w domu i tak dalej.[/quote] chyba za załatwienie się na dworze xD Ale tak będzie najlepiej, chyba. Nagroda i to obfita za załatwienie się na dworze nie w domu. Quote
**Villemo** Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Też miałam ten problem i też z ASTem;) Przedewszystkim nagrody za załatwienie się na dworze(np smaczek i mizianie).Spacer zaczynamy od siku,później zabawa i znów czas na sowite siku.Jeśli po zabawie pies się nie załatwi prawie pewne,że zrobi to w domu.Jeśli przyłapie się psa w trakcie sikania w domu ganić głosem i zrobić wszystko żeby przerwał,natychmiast wyjść na dwór i nagrodzić za załatwienie.Jeśli napotkamy tylko ślad po grzechu to nie reagujemy(absolutnie nie wkładac nosa w siury czy bić) tylko sprzatamy tak żeby pies nie widział.Jeśli załatwia się w konkretnych stałych miejscach umyć tam podłogę wodą z octem.Aha,i stałe godziny posiłków... Nam się udało:) Quote
WŁADCZYNI Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 [quote name='Fretka']chyba za załatwienie się na dworze xD Ale tak będzie najlepiej, chyba. Nagroda i to obfita za załatwienie się na dworze nie w domu.[/QUOTE] tak oczywiście chodziło o nagrody za załatwianie się na dworzu:oops: Quote
zwierzaczek Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Przeczytałam kiedyś o takim sposobie. Nie wiem, czy jest skuteczny, bo sama go nie próbowałam: W miejscu, w którym piesek najczęściej załatwia swoje potrzeby połóż czystą szmatkę. Dzięki temu nasiąknie ona zapachem który pieskowi kojarzy się z załatwianiem. Później spróbuj tą szmatkę zabrać na spacer i położyć pod drzewem. Piesek powinien skojarzyć zapach i załatwić się w tym miejscu. Daj znać, czy to się sprawdza :) Quote
ciarcia Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 Ja mam yorka, pół roku, chłopiec. I idzie na spacer, nawet długi, nie załatwi się (albo zdąży się wysikać przed wyjściem, albo po powrocie). Robi w domu, niby na jedno miejsce, ale i tak trochę smrodek w domu:/ jak go nauczyć? Quote
Recommended Posts