pankacper Posted April 5, 2009 Posted April 5, 2009 Mam suczke mix onka nauczyłem ją biegać ale robimy to trochę amatorsko trzymam smycz w ręce a ona biegnie z przodu napiszcie mi co mi jest potrzebne ( oroża czy szelki itp). MÓj problem polega natym że mieszkam na wsi jadąc po około kilometrowym odcinku asfaltu bez zabudowan wszystko jest ok po zmianie nawiezrchni na piasek suczka przestaje ciągnąć?? Quote
WŁADCZYNI Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Zdecydowanie szelki - psu jest wygodniej, nic się nie wżyna. I zdecydowanie NIE dla biegania po betonie - ani to zdrowe ani potrzebne, stawy rozwala. O reszcie niech się wypowie ktoś doświadczony i siedzący w temacie. Quote
Karilka Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Przede wszystkim pies NIE MOŻE ciągnąć w obroży! Po pierwsze niszczysz psu w ten sposób tchawicę po drugie - kręgosłup. Niestety nie zgodzę sie z Władczynią w kwestii tego betonu. Otóż bieganie, [U]truchtem[/U] po betonie jest nawet wskazane dla dużych psów, jednak musi do być TRUCHT i pies nie może ciągnąć. Jeśli podoba Ci sie sport tego typu, koniecznie musisz mieć linę z amortyzatorem i szelki typu sled dla psa. Zapraszam do: [url]http://manmatpl.republika.pl/sprzet/[/url] No i poczytaj może coś o sportach tego typu, choćby na forum stake-out ;). Miłej zabawy! Quote
Recommended Posts