Beata78 Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 Witam, potrzebuję pomocy. Może ktoś miał taki przypadek. Mamy 4 miesięcznego leonbergera. Byliśmy z nim na kontrolnym badaniu stawów biodrowych.(Wyniki z opisu: w badaniu As(+), Ar(+), barden P 3-8 mm, L>5 mm, zmniejszone posadowienie głów kości udowych w panewkach). Lekarz orzekł, że w lewym biodrze jest mały problem wyglądający na tym etapie na dysplazję na poziomie B i zalecił zabieg SYMFIZJODEZY. Podobno mało inwazyjny, a mogący zapobiec pogłebianiu się problemu w przyszłości. Może ktoś z Was spotkał się z czymś takim. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź Pozdrawiam Beata Quote
bou Posted May 9, 2020 Posted May 9, 2020 Dnia 4.05.2020 o 11:18, Beata78 napisał: Pozdrawiam Beata @Beata,napisz,czy zdecydowałas się na proponowane zespolenie miednicze u swojego psa,b.proszę. Quote
bou Posted May 29, 2020 Posted May 29, 2020 1 godzinę temu, Beata78 napisał: Tak, zdecydowałam się na zabieg. No i?Chłopak juz po zabiegu? Pytam,bo moja bernardynka w wieku 16 m-cy dostała identyczną 'propozycję'. Nie zgodziłam się na zabieg z wielu powodów.Dziś Pani Psica ma lat 8 i pół i biega jak konik polny. (jak Ci na pewno wiadomo,molosy mają problemy ze stawami,ale jesli jej coś teraz dokucza,to na pewno nie dysplazja,tylko reumatyzm adekwatny do wieku.)W każdym razie jest w pełni sprawna ruchowo,a jej zdjęcie rtg prezentowało się troszkę gorzej niż u Twojego przyjaciela. Napisz jak się psina czuje. Quote
Beata78 Posted May 30, 2020 Author Posted May 30, 2020 16 m-cy to troche za pozno,bo to robi się max do 20 tygodnia. Obawialiśmy się tego zabiegu,ale mieliśmy doświadczenie z Leonbergerem, który niestety odszedł nam w wieku 6 lat z powodu nowotworu,ale problem z biodrami tez mielismy. I zdecydowalismy,ze zaryzykujemy i moze uda się wyeliminowac niebezpieczeństwo. Niestety ten zabieg nie daje gwarancji. Simba czuje się ok. Szybko sie wygoilo. Teraz jesteśmy przed kontrolnym rtg,wtedy się okaże. Mam nadzieję,ze wszystko bedzie ok. U mamy mam 13 letniego bernardyna. Nigdy nie mial robionego rtg. Je karme z biedronki i jest wzorem zdrowego psa. To wszystko geny. Dzięki za zainteresowanie Quote
bou Posted May 30, 2020 Posted May 30, 2020 5 godzin temu, Beata78 napisał: 16 m-cy to troche za pozno,bo to robi się max do 20 tygodnia. pomyliłam się - chodziło o 16 tygodni. No własnie...powodzenie tego zabiegu pani docent oceniła na 30 %...poza tym - orientując się w temacie,nie widziałam na zdjęciu rtg dramatu,a zatem i wskazań,stąd decyzja o wycofaniu sie poprzedzona jeszcze dwoma konsultacjami. Tak,to prawda,wiele tu zalezy od osobniczych predyspozycji.Mam nadzieję,że u Was wszystko bedzie dobrze,tymbardziej,że tym zabiegiem nie można nic popsuc,mozna jedynie nie poprawić. Zyczę Piesowi wszystkiego dobrego i długiegho,szczęśliwego życia.Pozdrowienia. Quote
Beata78 Posted May 30, 2020 Author Posted May 30, 2020 Dlatego się zdecydowaliśmy. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Dzięki i wzajemnie. Dużo zdrowia dla piesełka. Quote
quigley.orrin Posted August 18, 2020 Posted August 18, 2020 Dysplazja u psa https://www.klinikakurosz.pl/pl/dysplazja.html jest chorobą genetyczną, dlatego istnieje większa szansa wystąpienia tego schorzenia u psów, których rodzice chorowali na dysplazję. Objawia się nieprawidłową budową stawu biodrowego, za którą w dużej mierze odpowiadają geny. Aby zapobiec rozwojowi choroby, wykonywane są działania profilaktyczne. Quote
tomson Posted January 13, 2021 Posted January 13, 2021 Witam, jak się czuje piesek? Jakieś kliniczne oznaki dysplazji? Quote
Beata78 Posted January 13, 2021 Author Posted January 13, 2021 Simba czuje się bardzo dobrze. W kontrolnym badaniu wszystko wyszło ok. Stawy prawidłowe :-) Quote
Recommended Posts