Zytkeczka Posted July 4, 2019 Posted July 4, 2019 Witam ..Mam pytanie i chciałabym fachowej porady.Dużo czytałam w internecie,ale wolę coś z doświadczenia..Zaniepokoiły mnie wyniki biochemii krwi u mojego psa rasy: Yorkshire Terrier ..Chodzi mi po podwyższoną -Kinaza kreatynowa (CK) 780 U/l ..? Czy podwyższone normy mogą świadczyć o chorobie serca? Pies nie ma typowych objawów,a weterynarz stwierdził,aby nie przejmować się tym wynikiem..Dziękuję za odpowiedź ... Quote
bou Posted July 4, 2019 Posted July 4, 2019 Poziom CK informuje i kilku 'niedomaganiach',nie tylko o chorobie serca.Trzeba to badanie powtórzyć za kilka tygodni,zrobić ponadto oznaczenie poziomu ALAT i ASPAT. A z jakiego powodu pies miał oznaczany ten własnie enzym? Quote
bou Posted July 4, 2019 Posted July 4, 2019 8 godzin temu, Zytkeczka napisał: Witam ..Mam pytanie i chciałabym fachowej porady.Dużo czytałam w internecie,ale wolę coś z doświadczenia..Zaniepokoiły mnie wyniki biochemii krwi u mojego psa rasy: Yorkshire Terrier ..Chodzi mi po podwyższoną -Kinaza kreatynowa (CK) 780 U/l ..? Czy podwyższone normy mogą świadczyć o chorobie serca? Pies nie ma typowych objawów,a weterynarz stwierdził,aby nie przejmować się tym wynikiem..Dziękuję za odpowiedź ... Poziom CK informuje i kilku 'niedomaganiach',nie tylko o chorobie serca.Trzeba to badanie powtórzyć za kilka tygodni,zrobić ponadto oznaczenie poziomu ALAT i ASPAT. A z jakiego powodu pies miał oznaczany ten własnie enzym? Quote
Zytkeczka Posted July 6, 2019 Author Posted July 6, 2019 Miał wykonane badania kontrolne po zapaleniu żołądka i nerek... ALAT i ASPAT nie mam na liście..Mamy: ALT,AST i tylko AST jest lekko podwyższone-79 U/l norma:79 U/l Quote
bou Posted July 6, 2019 Posted July 6, 2019 3 godziny temu, Zytkeczka napisał: Miał wykonane badania kontrolne po zapaleniu żołądka i nerek... ALAT i ASPAT nie mam na liście..Mamy: ALT,AST i tylko AST jest lekko podwyższone-79 U/l norma:79 U/l ALAT, ASPAT = ALT, AST. Norma AST (ASPAT) wynosi 37 [U/l]. Powtórzyłabym badania (profil wątrobowy i sercowy oraz CK - za miesiąc. Quote
Recommended Posts