Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Droga Natalio
Przepraszam, jeden z naszych członków, który jest również uniwersalnie 1,5 roku w Polsce właśnie pisał do mnie, że jeśli pies umiera ( spodziewamy się aby 1 roku ) ... Teraz za późno, ale może jeszcze Kładka była by samodzielnie

Jenny, mam swój mail wysłany na stronie głównej, jeśli program zostanie uruchomiony ponownie, który obecnie nie działa, dlatego nie aktualizuję, ale będą one wprowadzone.

Tyle zrozumiałam... Uczę się tego języka już jakieś 4 lata.. ale ciężko mi idzie :P
Dobrej nocy wszystkim. :loveu:

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jeśli ten post w języku niemieckim nie oznacza domku dla Kładki :loveu:
to ja deklaruje 20,- miesięcznie . Wiem, że to nie jest powalająca kwota ale tyle mam tych tymczasowiczów :roll: że zaczynam sobie robić listę żeby żadnego nie pominąc i nie zawieść :lol:

Posted

Kamilawa, dzieki. Czyli o ile dobrze zrozumiałam jest domek dla Kładki? Trzeba dokładnie o to zapytać, gdzie, co i jak.. Gdyby to był domek, to otwieram szampana :multi:

Posted

Ja podsunęłam ten tytuł -może przez to że cały czas o Bobiku myślałam. :-(
To zmieńcie na taki żeby zaczynał się od "Kładka.... itd:roll:

Kto mi poda nr konta na jaki mogę wpłacić za te 2 moje obiecane m-ce. Chciałabym to jutro zrobić bo nieczęsto jestem teraz w banku:roll:

Posted

Tłumaczenie maila wg mojej cioci prawie rodowitej Niemki:evil_lol:
Ten ktoś chciał wziąć dwa psy ( czyli Bobika i Kładkę) ale Bobik juz zmarl, więc Kładkę mogą wziąć.
Mail był bardzo enigmatycznie napisany ale tak go zrozumiałyśmy.

Posted

[quote name='ihabe']Tłumaczenie maila wg mojej cioci prawie rodowitej Niemki:evil_lol:
Ten ktoś chciał wziąć dwa psy ( czyli Bobika i Kładkę) ale Bobik juz zmarl, więc Kładkę mogą wziąć.
Mail był bardzo enigmatycznie napisany ale tak go zrozumiałyśmy.[/quote]

Ja też tak to zrozumiałam, ale pewności nie mialam. I jeszcze, że ten ktoś mieszka w Polsce, prawda Ihabe?
To [B]musimy poprosić o szczegóły Ewatonieję[/B].
[B]Czy mozesz napisać do Beate z prośbą o wyjaśnienie sytuacji?[/B]
Myślę, że jeśli to domek, to fantastycznie. Chyba o to nam cały czas chodziło..
Choć ze zbierania deklaracji bym nie rezygnowała, nidgy nie wiadomo co będzie.

Posted

Super pilne pytanie do Kamilawy i dziewczyn z Iławy. [SIZE=4][COLOR=green]Jaka duża jest Kładka? Czy ma 40 cm wysokości czy więcej? Jeśli ma do 40 cm, to być może jest dla niej miejsce. [/COLOR][/SIZE]
Bardzo pilne, bardzo ważne!

Posted

A tak swoją drogą... Kładeczka odzyskała już trochę energii ;-)
Była dziś razem z Trusią i Sznubusiem na spacerku :) Pobiegały sibie trochę psiaki z nowymi wolontariuszami.

Dziewczyny... wytłumaczcie mi proszę co tu się dzieje.. bo ja się powoli gubię ^^ Szukamy pieniążków, Kładka może jedzie do Niemiec, czy gdzie indziej ? Po prostu nie łapię się :D Aha, jeśli chodzi o deklaracje może jeszcze 10 zł miesięcznie da Aga, czekamy na zdanie rodziców.

Sonikowa te kilka centymetrów robi różnice...?

Posted

Gonia13 na razie wstrzymujemy sie z wpłatami- bo tu okazuje się, że byc moze Kładeczka ma domek( a nawet wg tego, co pisze Sonikowa- dwa domki:lol::lol:Więc poki co zbieramy deklaracje, ale z wpłatami sie wstrzymujemy do czasu rozwiązania sprawy.
a deklaracje przedstawiają sie póki co następująco:
[B]Ihabe- 50 zł
Renata5- 15 zł
Sonikowa- 20 zł
Gonia66- 15 zł
[/B] [B]SAbinka02- 100 zł (od lipca)
KAmilawa- 10 zł
Sonia1- 20 zł[/B]
[B]MArysia55- 20 zł[/B]
[U]BArdzo bardzo dziękujemy niezawodnej jak zawsze Marysi55[/U]:loveu::loveu:
Będzie więc od lipca na pewno już 250 zł, ale:
[U]do lipca deklarują wstępnie pomoc:[/U](razem na razie jest 35 zł)
[B]Agata51- 25 zł
Gonia13- 10 zł
TAk więc do lipca mamy deklaracjie na 185zł- potrzeba 300 zł...
No, ale powoli, powoli zbliżamy sie do potrzebnej kwoty:lol::lol::lol:

[/B]Myślę, że jak nawet Kladeczka pójdzie do domu, to nie oddamy miejsca u Wioletki...no i wtedy...trzeba będzie pomyśleć....ale o tym później..póli co- to miejsce jest dla Kladeczk[B]i:lol::lol:
[/B]

Posted

[quote name='gonia66']a deklaracje przedstawiają sie póki co następująco:
[B]Ihabe- 50 zł
Renata5- 15 zł
Sonikowa- 20 zł
Gonia66- 15 zł
[/B] [B]SAbinka02- 100 zł (od lipca)
KAmilawa- 10 zł
Sonia1- 20 zł[/B]
[B]MArysia55- 20 zł[/B]
[U]BArdzo bardzo dziękujemy niezawodnej jak zawsze Marysi55[/U]:loveu::loveu:
Będzie więc od lipca na pewno już 250 zł, ale:
[U]do lipca deklarują wstępnie pomoc:[/U](razem na razie jest 35 zł)
[B]Agata51- 25 zł
Gonia13- 10 zł
TAk więc do lipca mamy deklaracjie na 185zł- potrzeba 300 zł...
No, ale powoli, powoli zbliżamy sie do potrzebnej kwoty:lol::lol::lol:[/B][/quote]

Tym wszystkim osobom bardzo dziękuję ! Wielcy jesteście :) Jeśli Kładka będzie miała pójść tam, to na pewno kwotę uzbieramy... Wspólnymi siłami damy radę :cool3:

A ja jeszcze zaproszę tutaj Was... [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/niewidomy-6-letni-korek-mix-rottka-onka-czeka-na-dom-ilawa-134001/[/URL]

Posted

Wyjaśniam wszystko jak mogę najdokładniej, choc obawiam się, że jeszcze musimy uzbroić się w cierpliwosć.

Domek, który pyta o wielkosć Kładki i domek, o którym pisała w mailu do Ewatonieja Beate z Niemiec, to jak przypuszczam, ten sam domek. Rozdwojenie bierze się stąd, że o Bobiku do Niemiec pisałam ja, ale z Fundacją wspólpracuje bardziej ewatonieja (nie mylę się, mam nadzieję ;-)). Więc ja dostałam DZIŚ odpowiedź od Beate z Niemiec na mojego maila o śmierci Bobika. Beate napisała:
"Być może mamy miejsce dla Kładka. Ale to jets miejsce dla psa do 40 cm wzrostu. Jaka duża jest Kładka? Czy to ten czarny pies na zdjęciach? Prosze o szybką odpowiedź. I czy możemy prosić o więcej zdjęć".

Myślę, ze 40 czy 45 cm nie ma różnicy, to chyba standardowy podział psów. Tak samo jako hotele dzielą sobie psy np, wg wagi. Być może potencjalny - podkreslam POTENCJALNY - domek Kładki nie może mieć dużych psów, może ma swoje powody. Chcial wziąć oba psy, ale teraz Bobik odszedl ale Kladka ma szansę na ten domek również sama.

Z tego co doczytałam w mailu od Ewatonieja, to ten domek jest w Polsce, choć współpracuje z Niemcami.
Ciotki kochane, żeby nie było paniki i zamieszania.. Na pewno o domek będziemy dokładnie pytać i prosić o kontakt z nim po ewentualnej adopcji. Na pewno Kładka nie pojedzie do żadnego niemieckiego schronu. Już kiedyś poruszaliśmy tu wątek adopcji przez niemiecką fundację i byla co do tego zgoda, prawda? Wiadomo tylko, że chodzi nam o DOM. O nic innego.

Być może domek z maila Beate sie nie zdecyduje, być może my się nie zdecydujemy ;-) Dlatego hotelik i deklaracje są aktualne! Trzeba to trzymać, Prawda, Gonia?

Mam nadzieję, że jutro się wszystko wyjasni, dziś niedziela i wiadomo, nie wszyscy siedzą przy mailu.

Na razie wysyłam zdjęcia Kladki z wątku do Niemiec, a stamtąd pójdą do nowego domku., Jednocześnie zadam konkretne pytania o ten domek.
Więc spokojnie czekajmy :-)

Ale się podzialo, co? Może śmierć Bobika - nawet jeśli to głupio zabrzmi - nie była na darmo..

Posted

Sonikowa wielkie dzięki za wyjaśnienie, bo już się na prawdę bardzo gubiłam:evil_lol:. Mam jeszcze jedno pytanie, czy tamten domek będzie płatny? Czy po prostu zwykła (a raczej niezwykła) adopcja? :) Może było to wszystko wcześniej tłumaczone, ale braki Netu mnie wytrąciły z wszystkiego.

Bobik poruszył tam na górze sprawy domku dla Kładki i coraz więcej się dzieje w tym temacie, hihi.

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']A na jej miejsce może inny Iławowicz by poszedł...:roll:[/quote]

Iławianin Aniu, iławianin :evil_lol: Ale ok, nie wnikajmy w szczegóły :evil_lol:.
Na razie zobaczmy co czas pokaże... szukajmy kaski, szukajmy :cool3:

Posted

[quote name='kamilawa'] Mam jeszcze jedno pytanie, czy tamten domek będzie płatny? Czy po prostu zwykła (a raczej niezwykła) adopcja? :) [/quote]

Rozumiem, że to zwykla/ cudowna adopcja. Czekamy dalej.

Zastanawiam sie czy jeśli dogadamy sie z domkiem i Kładka jechałaby szybko np. za tydzien, dwa to bedzie sens przenosic ja do hoteliku na tak krotko. To staruszka i takie zmiany mogą na nią źle działać. Ale najpierw poczkeajmy na wieści o domku, no i zbierajmy kaskę! Przyda się na pewno.

Posted

[quote name='sonikowa']Rozumiem, że to zwykla/ cudowna adopcja. Czekamy dalej.

Zastanawiam sie czy jeśli dogadamy sie z domkiem i Kładka jechałaby szybko np. za tydzien, dwa to bedzie sens przenosic ja do hoteliku na tak krotko. To staruszka i takie zmiany mogą na nią źle działać. Ale najpierw poczkeajmy na wieści o domku, no i zbierajmy kaskę! Przyda się na pewno.[/quote]
Oj przyda się przyda kaska..wspolnie wtedy zadecydujemy ktora bidule dać do Wioletki...tylko troszkę się obawiam, że jak już jest na wątku o domku- to nie będzie za bardzo odzewu "deklaracyjnego"...a sytuacja nie jest jasna i naprawdę kasa potrzebna..Kładka nie ma za dużo czasu- to pewne...ja już zaczynam się troszkę niecierpliwić, bo ze mnie takie małe adhd....i jak mam taka nie do konca jasna sytuację, to mnie nosi...:roll::roll:

Posted

[quote name='gonia66'] bo [B]ze mnie takie małe adhd[/B]....i jak mam taka nie do konca jasna sytuację, to mnie nosi...:roll::roll:[/QUOTE]

więc uważajta z kim zaczynacie :evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='gonia66']bo ze mnie takie małe adhd...[/quote]

Ale pozytywne adhd, na punkcie zwierząt. A to najważniejsze... :cool3:
Kurcze, z niecierpliwością czekam na jakąś wiadomość... :lol:

Dobrej nocy wszystkim ode mnie i mojej suni, która właśnie siedzi mi na kolanach i co chwile gniecie łapskami w klawiaturę, także jak będą jakieś błędy to sorki, ale cały czas kasuję... ^^

Posted

Ok, ciotki. Wracamy do pełnej mobilizacji z deklaracjami.

Kladka jest za duża do tego domku, który znalazła Fundacja. Lepiej, że teraz to sprawdzono, niżby mialo się okazać na miejscu, że coś jest nie tak (patrz wątek mieleckiego Amigo...).

[B]A zatem hotelik. Potrzebne wsparcie finansowe, deklaracje, bazarki. Wszystko. [/B]

Posted

[quote name='sonikowa']Ok, ciotki. Wracamy do pełnej mobilizacji z deklaracjami.

Kladka jest za duża do tego domku, który znalazła Fundacja. Lepiej, że teraz to sprawdzono, niżby mialo się okazać na miejscu, że coś jest nie tak (patrz wątek mieleckiego Amigo...).

[B]A zatem hotelik. Potrzebne wsparcie finansowe, deklaracje, bazarki. Wszystko. [/B][/quote]
Ups....niemiecka skrupulatność???? 6 cm Kladeczka wyższa i już się nie nadaje..???CAłe szczęście, że to się tak szybko wyjaśniło a nam zgasiło w zarodku nadzieje, ktora rosla pewnie z minuty na minute w każdej z nas....:razz:...no to trzeba dlaej błagać i rozsyłać wątek po cioteczkach...dużo nie brakuje..ale brakuje:roll:

Posted

[quote name='sonikowa']Gonia, wiem, że to smutne, ale okazalo się, że chodziło o psa zdecydowanie mniejszego, a te 40 cm to już byl max.. Ja wolę tak, niż by potem po tygodniu okazało się, że jednak np nie mieści się na posłaniu ;-) Żartuję, ale może trzeba patrzć na to w ten sposób, że domek jest jednak możliwy, tylko czekac i ogłaszać, ogłaszać.

A propos ogłoszeń, czy Kładka ma ogłoszenia??[/quote]Tak tak wiem i rozumiem i tez sie ciesze ze teraz i szybko wszystko sie wyjasnilo...szczerze mowiac to jakos tak nie wyobrazam sobie ze jakis prawdziwy milosnik zwierzat stawia wymagania dotyczace cm...i ciesze sie w zwiazku z tym, ze Kladka nie idzie tam....ja gdybym chciala brac psa...ratowac biede ze schronu- bralabym...hm....no nie bernardyna- to fakt- nie mialby gdzie spac..ale oprocz olbrzyma to kazdego innego..tak mysle...ale moze źle myślę....:oops::oops:
Sonikowa...chyba Kladeczka jednak nie ma ogłoszeń..przynajmniej nic o tym nie wiem..:roll: