Dariax Posted November 5, 2017 Posted November 5, 2017 Chciałabym się zapytać co gotujecie swoim Westą w domu oprócz karmy. Quote
Sonia & Fibi Posted September 26, 2018 Posted September 26, 2018 Co prawda nie mam Westa, ale na temat domowej diety mogę się wypowiedzieć, ponieważ praktykuje ją u swojej psiny :) Co gotować? Mięso + wypełniacz + warzywa. Mięso powinno być świeże oraz jak najwyższej jakości. Możemy wybierać wołowinę, jagnięcinę, drób oraz dziczyznę. Mięso gotujemy. Podroby można podawać, lecz kilka razy w mięsiącu. Powinny stanowić 5-15% diety psa. Wypełniacz to może być ryż, makaron, płatki owsiane lub kasza. Najlepszym rozwiązaniem według mnie jest ryż. Makaron tuczy, płatki owsiane stosowane przez dłuższy czas mogą prowadzić do odwapnienia organizmu. Kasza jest ciężko strawna. Warzywa i owoce powinny być oczywiście świeże i dojrzałe. Bezpiecznie możemy podawać: buraki, szpinak, seler, brukselka, kalafior, brokuły, cukinia, papryka,marchew, ogórek, pietruszka, jabłka, banany, gruszki. Nie podajemy cebuli, czosnku, winogron, owoców cytrusowych. 25-30% - tyle powinien wynosić udział gotowanego mięsa. 3:1 tyle powinien wynosić stosunek węglowodanów (produkty zbożowe, warzywa i owoce) do białek. 2% masy żywieniowej powinien stanowić dodatek tłuszczu roślinnego (najbardziej polecam oliwę i olej rzepakowy, olej lniany) lub zwierzęcego przy posiłku z chudego mięsa. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.