Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Drodzy posiadacie chartów perskich .

Mam w domu 2 letnia sunię chihuhahuę. Od lat marzyłam o charcie perskim. Pytanie czy taka kombinacja względem wychowania, różnicy masy ciała, charakteru zadziała w normalnym  rodzinnym zyciu. Jestem milośniczką chartów od lat, lecz nigdy takiego nie posiadałam w domu. Wszystko co wiem ,wiem z książek ,blogów,stron hodowców,hodowców.

Zastanawia mnie fakt czy te dwa stworzenia dałyby radę razem żyć.

Będę wdzięczna za Państwa opinię. dziękuję Ania

• 4 months later...
Posted

Proponuję zapytać hodowcy chartów, na pewno ma doświadczenie w relacjach swoich psów z mniejszymi rasami. Na świecie jest dużo przykładów przyjaźni między bardzo dużymi i małymi pieskami, myślę, że może zależeć od temperamentu dużego psa, charty są z reguły spokojne ale w zabawie to też nie można przewidzieć czy niechcący czegoś małemu nie zrobi. Wiem, że właściciele charcików włoskich muszą uważnie doglądać swoich pociech przy zabawach z nie-charcikami i wolą tego unikać ponieważ częste są złamania ich kruchych kości. Zastanów się jak to wygląda u Was na spacerach, czy pozwalasz małemu bawić się z większymi kolegami i jak to wygląda... 

• 4 weeks later...
Posted

Ja znam hodowlę gdzie były kiedyś dogi i buldożki francuskie a teraz są charty i buldożki i wszyscy żyją. Tak samo jak są tam szczeniaczki to mają maluchy kontakt z psami dorosłymi i też przeżywają. Myślę, że to kwestia wychowania. A i tak uważam, że łatwiej jak masz małego psiaka wprowadzić dużego. Bo od szczeniaka będzie się chart uczył jak postępować z chi :)