west101 Posted December 25, 2016 Posted December 25, 2016 Witam moja suka beagle od 3 tygodni sika w domu. teraz oddaje duże porcje moczu co około 30 minut. Pragnienie ma ogromne. Potrafi wypić 3l wody zwymiotować,oddac mocz i stolec i pić dalej. Pies ma zdiagnozowany guz przysadki ,wczesniej nie sikał w domu.Zaczeło sie 4 miesiace po sterylizacji. Wykonanu morfologię i badanie moczu a takze usg brzucha. Z tych badań weterynarz nie potrafi ustalic diagnozy ani nam pomóc. zaprasza nas na kolejne badanie moczu... po co ? nie wiem .Mam wrażenie ze zbija na nas kokosy sądząc po kosztach ww wizyt i badań z których nic nie wynika . Prosimy o pomoc bo chcemy pomóc naszemu psu. Usłyszelismy już od weta ze pies z demobilu ( jest adoptowany) to tak ma i zeby mieć porządnego psa trzeba wydać pare tysiecy i ze nie mamy sie czemu dziwic i ze guz i tak go wykonczy ... :/ Quote
wronka Posted December 25, 2016 Posted December 25, 2016 Guz przysadki i objawy, o których piszesz, sugerowałyby zespół Cushinga - aby go potwierdzić nie wystarczy badanie moczu, trzeba wykonać test stymulacji ACTH. W przypadku Cushinga nadmierne pragnienie i oddawanie moczu to bardzo typowe objawy, pozostałe to przerzedzenie sierści, ścienienie skóry (zaczynają być widoczne naczynka krwionośne), charakterystyczny obwisły brzuch. To poważna choroba - wymaga jak najszybszego zdiagnozowania i wdrożenia leczenia. Na forum jest bardzo duży wątek dotyczący tego schorzenia - poszukaj w dziale "weterynaria". Quote
Recommended Posts