Jump to content
Dogomania

Diagnoza z morfologii.Nietrzymanie moczu,guz przysadki

Recommended Posts

Posted

Witam moja suka beagle   od 3 tygodni sika w domu. teraz  oddaje duże porcje moczu  co około 30 minut.
Pragnienie  ma ogromne. Potrafi wypić 3l wody  zwymiotować,oddac mocz i stolec i pić dalej. 
Pies ma zdiagnozowany guz przysadki ,wczesniej nie sikał w domu.Zaczeło sie 4 miesiace po sterylizacji.
Wykonanu morfologię i badanie moczu a takze usg brzucha. Z tych badań weterynarz nie potrafi ustalic diagnozy ani nam pomóc. zaprasza nas na kolejne badanie moczu... po co ? nie wiem .Mam wrażenie ze zbija na nas kokosy sądząc po kosztach ww wizyt i badań z których nic nie wynika .
Prosimy o pomoc bo chcemy pomóc naszemu psu.
Usłyszelismy już od weta ze pies z demobilu ( jest adoptowany)  to tak ma i zeby mieć porządnego psa trzeba wydać pare tysiecy i ze nie mamy sie czemu dziwic i ze guz i tak go wykonczy ... :/ 

wyn1.jpg

wyn2.jpg

wyn3.jpg

Posted

Guz przysadki i objawy, o których piszesz, sugerowałyby zespół Cushinga - aby go potwierdzić nie wystarczy badanie moczu, trzeba wykonać test stymulacji ACTH.

W przypadku Cushinga nadmierne pragnienie i oddawanie moczu to bardzo typowe objawy, pozostałe to przerzedzenie sierści, ścienienie skóry (zaczynają być widoczne naczynka krwionośne), charakterystyczny obwisły brzuch. To poważna choroba - wymaga jak najszybszego zdiagnozowania i wdrożenia leczenia. Na forum jest bardzo duży wątek dotyczący tego schorzenia - poszukaj w dziale "weterynaria".