Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie, otóż mam psa, który ma ponad 3 lata i chciałabym go wystawić. Niestety wcześniej, gdy był mały nie było za bardzo jak, ja byłam rzadko w mieście, a nikt inny z rodziny, krótko mówiąc by sie nie nadawał. Czy takiego psa jest w ogóle sens zacząć wystawiać? Czy głupio wygląda, gdy pies nie ma osiągów za szczeniaka?

Posted

ja zaczelam wystawiac jedna z moich suk, gdy miala ponad 3 lata. wczesniej przytrafila jej sie okropna kontuzja i wlasciwie uznalismy, ze nie bedziemy jej pokazywac, bo po co.

Ale ona jest naprawde piekna i na swiatowce w helsinkach, gdzie wystawialismy nasza młodsza sunie, zostalismy namowieni, by zaczac ja wystawiac.

mialam mega stresa - pies po mega bolesnej rehabilitacji, nieufny do ludzi itd.

poszlo super:) to ona mnie wspierala w ringu, a nie ja ją. ciagle gapila sie na mnie i probowala ogarnac temat za nas obie:) miala potem jakas tam wpadke, ze sedzia, ktory byl w typie jej oropedy niezbyt przypadl do gustu, wiec usiadla i uznala, ze ni chu chu nie gadamy z nim, ale ja do tego podeszlm tak: mam juz jedna gwiazde, a w tym przypadku liczy sie tylko to, zeby pies dobrze sie czul, wiec od razu powiedzialam sedziemu, ze musi Ronji pomoc i dal jej ciastko i powiedzial "ale jestes sliczna, bedziesz ze mna gadac czy nie?" i pogadala, co nie:))))

w pol roku ogarnelysmy championat Polski.

Dodam, ze jezeli chodzi o sam temat wystawiania sie czyli "jak stac w postawie i lasnie biec" to do tej pory pracowalam tylko ze szczeniakami i myslalam, ze z dorolym, rozpieszczonym psem bedzie trudniej. nieprawda. gadka wygladala zupelnie inaczej niz w przypadku 12 tyg pupsa, co gryzie cie w palce. po prostu powiedzialam psu, co ma robic i on to robil-bez wydurniania sie itp.

Wiec sprobuj, co ci szkodzi. to fajna zabawa.

Posted

Super! Dziękuję bardzo za odpowiedź. ^^ Trochę się tylko obawiam o reakcje mojego psa na inne na ringu, tym bardziej, że jest to samiec. Jak ćwiczę sobie z nim na ogrodzie, to pewnie, że biega tak jak ja na ringówce, ale boję się, że na ringu może zacząć gonić inne psy i traktować to jako zabawę. ;/