Jump to content
Dogomania

Pies nie lubi karmy ktora mu nie szkodzi -:/

Recommended Posts

Posted

hej! jakis czas temu pisalam o biegunkach u mojego psa, po zmianie karmy z kurczaka (Eukanuba najpierw, pozniej Hills) na jagniecine z ryzem piesek ma ladne kupki i nie zalatwia sie juz 12 razy dziennie czyms kupopodobnym, problem w tym ze ta karma mu nie smakuje, prawie konczy 2gie opakowanie i meczy strasznie, dodalam dzis kilka granulek tej z kurczaka (zawieraja substancje wzmacniajace stawy)  co zostala i sie rzucil jak szczerbaty na suchary i wybral je z miski :-/ nie wiem czy powinnam czegos innego poszukac czy dalej dawac mu ta jagniecine hillsa?

Posted

Może nie lubi zboża?

Skład: kukurydza, zboża, jagnięca mączka mięsna, śruta sojowa, tłuszcze zwierzęcy, gluten kukurydziany, ryż, hydrolizat białka, olej roślinny, siemię lniane, składniki mineralne

Posted

kukurydza, sproszkowane mięso jagnięce (min. 35% jagnięciny) a w tej z kurczaka jest jeszcze wiecej zboz i mniej miesa wiec nie widze roznicy! kupilam dzis inna z jagniecina nawet niej miesa bo 21% ale mniejsze granulki i wpynia az sie uszy trzesa

Posted

A może to właśnie chodzi o małe granulki?

Mój poprzedni piesek jadł tylko małe, gdy był chory i musiał być na leczniczej karmie, musiałam je sama rozdrabniać...

Posted

no wlasnie chyba chodzi o wielkosc, szkoda bo ta karma na prawde muslyzy juz 1.5mies wszytsko jest ok, dzis dalam mu troche nowej tez jagniecina ale Purina Pro puppy z malymi granulkami i dostal rozwojnienia...bede podawac po troche tej do starej karmy i jesli dalej beda rzadkie kupki to neistety bezie musial jakos te granulkiprzebolec, moge mu podawac do tego wode np albo wode z gotowanego bez rosolku i przypraw miesa

Posted

no i wypada ze to wielkosc granulek ma znaczenie daje mu czesc starej czesc nowej karmy kupki sa OK wiec za 3 dni przerzuce go na nowa z mniejszymi granulkami, wcina az mu sie uszy trzesa :p

Posted

Mopsinka - prawdopodobnie zbyt gwałtownie zmieniłaś karmę na nową; jeśli wprowadzasz nowy pokarm (nawet jeśli to tylko inny smak w tej samej linii), to rób to stopniowo w ciągu kilku dni- najpierw do starej karmy dorzuć trochę nowej, potem zmieniasz proporcje na pół na pół, ostatecznie zostawiasz głównie nową karmę. Układ trawienny jest dość leniwy - zanim dostosuje się do trawienia nowych składników lub trawienia ich w innych proporcjach mijają na ogół 2-3 dni.