Jump to content
Dogomania

WYSTAWIANIE W INNYCH FEDERACJACH I KLUBACH KYNOLOGICZNYCH ?

Recommended Posts

Posted

@All

Mam konkretne pytanie odnoszące się do powszechnie obowiązującego każdego członka ZKWP i FCI regulaminu wystaw i hodowli.

Czy będąc członkiem ZKWP, hodowcą i wystawcą pod egidą FCI mam prawo wystawiać psy w innych organizacjach / klubach kynologicznych nie będących członkami FCI lub innej organizacji partnerskiej ???

Proszę o jakieś info poparte paragrafem lub przepisem.....na tak lub na nie. Info mówiące o każdym członku ZKWP.

Wiadomo, że paragraf 37 pkt 7 przewiduje zakaz dla sędziów kynologicznych ZKWP - CHODZI MI O SZEREGOWYCH CZŁONKÓW........

Jarek

• 1 month later...
Posted

Wiem, że dawno napisałeś, ale dopiero przeczytałem :wink:

W żadnym regulaminie nie znalazłem wzmianki a takowym zakazie. Jest tylko zakaz należenia do innej krajowej organizacji kynologicznej. A także zakaz wystawiania na polskich wystawach psów zarejestrowanych w organizacjach nie uznawanych przez FCI. Tak więc sądzę, że możesz spokojnie pójśc na wystawę organizowaną przez np. PKPR i nikt Cię nie powinien skazać na banicję z Związku :)

Posted

@Pirat_fila

Wiem - moje pytanie jak widzisz daty zostało bez odpowiedzi baaaaaaaaaaaardzo długo. Dowiedziałem się również, że zakazu jako takiego nie ma, ale dany oddział w momencie kiedy wpłynie skarga może zareagować dyscplinarnie i ukarać takiego frywolnego wystawcę i jego radosną twórczość.

:evilbat: Z bardzo obrego źródła wiem, że taki zakaz oficjalnie może pokazać się w nowym regulaminie nawet w tym roku po walnym - ciekaweczytak będzie... :wink:

• 3 months later...
Posted

[quote name='Pirat_fila']Tak więc sądzę, że możesz spokojnie pójśc na wystawę organizowaną przez np. PKPRMylisz się. Aby wystawić się na wystawie organizowanej przez PKPR musisz być członkim tej organizacji, która nie jest uznan przez FCI, a wię i ZKwP. Zgodnie z regulaminem ZKWP Twoje członkostwo wygasa m.in. w chwili wstąpienia do innej organizacji kynologicznej.
Reasumują, wystawienie psa na wystawie PKPR jest równoznaczne z rezygnacją z członkostwa w ZKwP.