***kas Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 :???: Kochani, jestem na etapie poszukiwania dobrej hodowli. Póki co znalazłam taka, która mnie zainteresowała, jest to właśnie hodowla Chrustowianki. Szukam opinii na jej temat, ale też właścicieli psiaków z tejże. Także była bym wdzięczna za jakiekolwiek informacje. :) Quote
kate8828 Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 Poszukujesz psa/suczki na wystawy czy do kochania? Quote
maga18 Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 [url]http://www.chinesecrested.no/en/registry/breeders/Poland/Chrustowianki.html[/url] - tu masz psy urodzone w tej hodowli, nie są to na pewno wszystkie psy które wyhodowali i nie wszystkie psy mają zdjęcia jako dorosłe... Quote
***kas Posted January 21, 2009 Author Posted January 21, 2009 wystawy mamy w planach, może niekoniecznie marzy mi się własna hodowla, ale zdecydowanie chciała bym spróbować własnych sił na wystawach. Nie mniej jednak nie jest to warunek. przede wszystkim zależy mi na psiaku zdrowym i dobrze socjalizowanym, poszukuje psiaka do agility, i właśnie w grzywaczach chciała bym wybierać :) Quote
maga18 Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 jesli chcesz psa zdrowego to warto wybrac maluszka po przebadanych rodzicach - coraz wiecej hodowli bada swoje grzywacze grzywacze ogólnie są zdrową rasą, a bada się je na: - oczy (tzw. CERF - i to badanie powtarza sie raz do roku w celu wykluczenia chorob takich jak zacma, jaskra, pra itd itp) - genetyczna chorobę oczu prcd-PRA - jesli oboje rodzicow są "clear" to szczenie na pewno nie zachoruje na tę formę PRA - rzepki - nawykowe zwichnięcie rzepek - wynik 0/0 jest ok - biodra - ale to juz rzadkość i wynik 0/0 rownież jest jak najbardziej prawidłowy - serce - by wykluczyc wady wrodzone serca i wady rozwojowe - wynik "wolny od wrodzonych wad serca" jest ok i oznacza ze psiak ma serce jak dzwon :) Co do wystaw - jest to fajna sprawa :) Mozna tam poznac wielu sympatycznych ludzi, miłośników rasy :) Jak najbardziej polecam Powiedz mi tylko dlaczego wybrales akurat hodowle Chrustowianki? Bo jest blisko Ciebie? W Polsce na chwile obecna jest ponad 100 hodowli tej rasy, wiele ma piękne psy i teraz kilka z nich planuje miot bądz już ma szczeniaki :) Quote
kate8828 Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 Ogolnie jest pare czołowych hodowli w polsce, hodowli wygrywajacych na wystawach takie top10 by sie znalazlo troszke mzona sie rozeznac w tym co jest na ''topie'' przegladajac tematy wystaw, nie spotkalam zadnego psa z hodowli Chrustowianki, nie mam zielonego pojecia o socjalu tych szczeniat, charakterze, jezeli masz pojecie o wychowaniu bierz szczeniaka z hodowli jak najszybciej 8 tyg i sam go sobie ''rób'' pod potrzeby. Niedlugo szczeniat oczekuja bdb hdowle, szczeniaczki beda po bdb rodzicach, po psa oplaca sie jechac nawet na drugi koniec Polski i nie sugeruj sie wybierajac jedynie bliskoscia do hodowcy czy nizsza ew. ceną. Mamy tu spis hodowlanych stronek www, jak najbardziej polecam poprzegladac, popisac/podzwonic do hodowcow. Quote
***kas Posted January 21, 2009 Author Posted January 21, 2009 zdecydowanie nie miała bym nic przeciwko informacjom o naprawdę [B]DOBRYCH[/B] i [B][U][COLOR=Black]sprawdzonych[/COLOR][/U][/B] hodowlach. Na chrustowianki trafiłam ot tak i zasięgałam języka no forum :) Quote
maga18 Posted January 22, 2009 Posted January 22, 2009 hmm i tu zaczynaja się schody, bo kazdy ma ciut inny pogląd na te najlepsze/sprawdzone hodowle... i jak by tak wymienic kilka to zaraz bedzie jadka :evil_lol: Quote
***kas Posted January 22, 2009 Author Posted January 22, 2009 no więc ja w takim układzie napiszę jak wyobrażam sobie te DOBRE: psy ZDROWE (rodzice przebadani,szczepienia, odrobaczenia, itp itd) szczeniaki socjalizowane (wiem, że grzywki są pod tym względem wymagające), ale nie kupię psa w hodowli, gdzie psiaki chowają się po kątach. hodowla, a nie produkcja na szeroką skalę, przemyślane krycia, dążenie do ulepszenia puli genowej o nowe DOBRE sztuki. chciała bym też spotkać hodowcę, a nie rozmnażacza, tzn osobę, która MNIE przepyta jakie warunki zapewnię psu, co z nim będę robić, i postara się dowiedzieć do jakich ludzi wysyła psiaka. i w zasadzie to te najważniejsze, bo jako początkująca grzywkomaniaczka bedę potrzebowała takiego guru, mentora, który wskaże drogę i powie co czynić;) Quote
maga18 Posted January 23, 2009 Posted January 23, 2009 tutaj masz link do tematu o hodowlach grzywaczy w Polsce [url]http://www.dogomania.pl/forum/f93/wykaz-hodowli-grzywaczy-stron-www-wlascicieli-chinczykow-kontynuacja-116345/[/url] są one poukładane według alfabetu, pochodź sobie po stronach i powyciągaj własne wnioski :) Quote
dorota w-l Posted January 24, 2009 Posted January 24, 2009 Ta hodowla to prawie moi sąsiedzi ;) . Mogę powiedzieć , że psiaki które tam są mają spory wybieg , nie są trzymane stłoczone w kojcach albo klatkach , ogólnie przebywają w domu i na styl "amerykański" mają możliwość swobodnego wyboru , z zachowania widać , że radosne bestie ...i to niestety wszystko . Kiedyś mieli także CC , matka mojej suni jest z hodowli Chrustowianki - śliczna bestia , kiedy podjechałam tam z Ita i przedstawiłam "wnuczkę" byli chyba wzruszeni - obiecali wszelką możliwa pomoc gdyby była oczywiście potrzebna . Jako ludzie wydają się bardzo ok - nie mnożą też szczeniorków bez opamiętania . Do wystaw mam awersję ale chyba jako hodowla nie produkują medalistów na kopy :evil_lol: (czasem lubię tylko poczytać relacje z wystaw ) Quote
Recommended Posts