rambo_ruda Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 Witam serdecznie. Zwracam się do was drodzy dogomaniacy, bo kto inny jak nie wy będzie wiedział najlepiej?:razz: Otóż szukam szczotki dla długowłosego owczarka- pies jest wielkości małego niedźwiedzia. Szukałam, oglądałam, i nie mam pojęcia co będzie lepsze do wyczesywania raczej długiej, gęstej sierści. Czy moglibyście mi polecić jakąś szczotkę? Osobiście mam dwa koty i rodezjana u rodziców, któremu wystarcza masaż rękawicą gumową, więc nawet nie mam czym się sugerować. Quote
rambo_ruda Posted January 20, 2009 Author Posted January 20, 2009 może jednak ktoś wie i się podzieli tą tajemną wiedzą? Quote
canis Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 Podstawowym narzędziem, w które musisz się zapopatrzyć w przypadku psa długowłosego jest grzebień. Szczególnie polecam grzebienie metalowe firmy Sprats. Jeżeli chodzi o szczotkę to pojawiła się na rynku szczotka firmy ShowTech z długimi zębami o dwóch twardościach. Jestem pewna, ze taka spełni swoją rolę Quote
sota36 Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 Uwazam, ze Sprats sie nie nadaje - przetestowalam na briardzie o dlugim wlosie. Dlaczego? Sprats - jest 1. grzebieniem o plaskiej raczce, co nie jet wygodne w uzyciu - boli przy dluzszym czesaniu dlon. 2. Zeby sa zbyt krotkie i nie wyszesuja dokladnie od skory. 3. Jest dla tak duzego psa mala powierzchnia robocza. Uwazam, ze lepiej nabyc nie tak markowy grzebien o "iglach" metalowych 4- 5 cm. duzej powierzni robczej, bo dlugosc takowego grzebienia wynosi kolo 20 cm.,drewnianej raczce okraglej, latwo ukladajacej sie w dloni . Kupilam go na wystawie za 18 zl. Co do szczotki - do wlosa , gdzie nie ma podszerstka - z iglami 4- 5 cm, ( np firmy KW lub Maxi Pin czy Mars - bardzo fajne) natomiast gdzie on wystepuja - sa specjalne szczoty do usuwania go. tu link do owych szczotek z iglami - przykladowe. [url=http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,01,,pl-pln,26866,36--0.html]SZCZOTKI. On-line Shop Germapol s.c.[/url] Quote
rambo_ruda Posted January 21, 2009 Author Posted January 21, 2009 bardzo dziękuję! teraz już wiem czego i gdzie szukać :) Quote
iza Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 Polecam pudlówki : [URL="http://www.1allsystems.pl/Product.asp?CategoryID=DBF108DE-AA0A-4275-B2C8-9EC90704B590&ProductID=CE6D8610-4282-46E2-9BED-EF9F032B862F"]AllSystem[/URL] albo : [URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,399777,0.html"]Towar: SZCZOTKA MIʋKA PUDLӗKA DU?A DESIGN DOGGYMAN . On-line Shop Germapol s.c.[/URL] Osobiście do czesania nie stosuję grzebieni , bo bardzo ciągną i szarpią nawet przy lekkich kołtunkach , a psy sie denerwują, bo je to boli. Quote
rambo_ruda Posted January 21, 2009 Author Posted January 21, 2009 Iza, właśnie na tą się zdecydowałam. zachęcający jest i rozmiar szczotki, która nie jest mikroskopijna, i cena, bo rodzina dźwiedzia chyba nie wyobrażałaby sobie zapłacić za szczotkę 60zł. teraz ma podobną, ale chyba starej "generacji" bo mała i się rozpada. Quote
sota36 Posted January 21, 2009 Posted January 21, 2009 Dobrze bybylo, gdybys zaopatrzyla sie wszczotke np do czyszczenia koni z takim paskiem na wlozenie dloni - z naturalengo wlosia - wyczesuje sie tym kurz. Proponuje konskie , bo nei sa drogie. Quote
Guest Oksa Posted January 24, 2009 Posted January 24, 2009 Ja mam 4miesiecznego OND i czesze go gęstą szczotką Z metalowymi Drucikami Quote
uma Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 [FONT=Calibri][SIZE=3]Witam, Czytam wasze posty i myślę sobie, że chyba żadne z was nie robiło OND. Bo chyba o niego chodzi. Owczarków długowłosych jest wiele OND raczej nie przypomina niedźwiadka, może więc chodzi o Owczarka Staroangielskiego? Wszyscy na tym wątku założyliście, że rambo ruda pisze o OND – dlaczego? Jeśli jest to OND to trzeba ustalić czy chodzi o rutynowa pielęgnację, okresowe rozczesanie czy walkę z kołtunami. Zakładam, że pies jest zadbany. Oczywiście podstawa to grzebień, który spenetruje sierść od samej skóry. Jaki? Oczywiście z długim zębem i dosyć rzadki. Może być poprzeczny lub typu „rake” z zębem stałym lub obrotowym. Każdy z nich, jest dobry jeśli jest dobrej klasy. Po grzebieniu idzie szczotka ale nie druciak – pudlówka , te czeszą tylko po wierzchu – nawet te z długą igłą, po prostu OND ma zbyt dużo podszerstka. Ma być druciak z grubym drutem, twardą akcją i na pneumatycznej poduszce. Ta szczotka rozdzieli sierść do pożądanego stanu i wymasuje skórę. I to wszystko na ten temat. Inny temat to rozczesywanie i rozkołtunianie, ale o tym tu mowy nie było. Ja na dogomanii nie reklamuję żadnych firm. Jeśli interesuje cię konkretnie, o jakim sprzęcie pisałam napisz na [COLOR=black][EMAIL="[email protected]"][COLOR=black][email protected][/COLOR][/EMAIL].[/COLOR] Tam znają się na groomingu. Możesz wkleić im ten post jeśli chcesz. Pozdrawiam[/SIZE][/FONT] Quote
Recommended Posts