Jump to content
Dogomania

Uderzenie w kark - wstrzasnienie mozgu - powiklania?

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam pytanko.
Mam kupic szczeniaczka - dokladnie sunie. Jest juz zamowiona ma wlasnie 7 tyg. Dostalem telefon, ze byl maly wypadek. Mala przy zabawie z bratem strasznie szalala i sie uderzyla (nie wiem czy jakos maly ja popchnal czy jak) i uderzyla gdzies w meble glowka (ale z tylu, tak jakby karkiem) stracila na chwile przytomnosc(ponoc z sekunde czy jakos tak), bardzo szybko znalazla sie u weterynarza.. i dostala wstrzasnienia mozgu.. wczoraj zaraz po uderzeniu dostala od lekarza środki przeciw obrzękowe oraz osłonowe układu nerwowego. Dzisiaj dostala to samo.. Wczoraj caly dzien przespala.. wstawala tylko jesc i siusiu.. dzisiaj juz lepiej, je, prosto chodzi, cieszy sie jak kogos widzi, jednak sie nie bawi.. (nic dziwnego-mi tez sie nie chce nic robic a tym bardziej biegac jak mnie cos boli) pewnie jej przejdzie. ale.. Czy jak bedzie juz dobrze, za jakis czas moze sie cos dziac?? Po jakim mniej wiecej czasie powinna juz dosc do siebie.. Teraz boje sie ze maluszka kupie i bedzie cos nie tak.. Mialem ja odebrac jakos za 2tyg. Czy pomoze mi ktos? Mialem juz raz pieska ktory byl bardzo chory (lapal wszystko co mozliwe i mial padaczke) boje sie teraz zeby tej malej nic nie bylo. Jaka decyzje podjac??
Pozdrawiam
Lukasz

Posted

Szczenieta czesto bawiąc sie ze soba ( szczególnie np pod stołem, czy krzesłami) moga sie uderzyc; mozg jest organem bardzo waznym i jednoczesnie dosyc wrażliwym- zalezy w którym miejscu nastapiło uderzenie, jak silne było - moze byc rózna reakcja organizmu ( np własnie utrata przytomności);
reakcja hodowcy była jak piszesz natychmiastowa, maluszek znalazł sie momentalnie u weta, który podał odpowiednie srodki ( prawdopodobnie maluch dostał Furosemid i cos z witamin byc moze z grupy B, mozliwe ze jeszcze cos w tym stylu);
mysle, ze powinienes spokojnie poczekac jeszcze troszke - na pewno hodowca obserwuje zachowanie maluszka, wet kontroluje sytuacje; za kilka dni maluszek wróci do formy;)
mozesz poprosic , aby hodowca pojechał razem z Toba i maleństwem do weta, który szczenieta prowadzi, aby Ci wszystko wytłumaczył i odpowiedział na wszelkie nurtujace Cie kwestie;)

Posted

Uderzenie bylo ponoc w glowe z tylu jakos.. dokladnie nie wiem gdzie bo ja tego nie widzialem, tylko wiem z "opowiesci". A z tego moga wyniknac pozniej jakies powiklania? nie wiem, padaczka jest czesta chyba po takich uderzeniach prawda?? ale jesli nie wymiotowala (tak zostalem poinformowany) to mozna mowic o wstrzasnieniu mozgu?? nie wiem obawiam sie pozniejszych jakis rzeczy typu padaczka.. nie wiem co tam jeszcze moze byc.. czy jak bedzie ok w ciagu tych 1,5tyg jak mam ja odebrac to raczej bedzie dobrze?? wiem ze nikt nie wie i nie moze mi zagwarantowac co pozniej bedzie,ale chociaz opinie chetnie bym poczytal :)

Posted

szczerze powiem że bym poczekała a kupując zaznaczyła w umowie kupna sprzedaży.
Generalnie samo wstrząsnienie mózgu nie powinno dawać po interwencji lekarskiej problemów ale jesli uraz był/jest poważniejszy nie ma gwarancji. Urazy głowy są paskudnymi przypadłościami nie tylko u zwierząt. Generalnie jesli podczas 7-10 dni sunia wróci do normy powinno być dobrze.

Posted

Jeśli wstrząs nie był bardzo silny to nie musza wystapic wymioty; utrata chwilowa przytomnosci mogła wystapic przy niezbyt silnym uderzeniu, ale ze tak sie wyrażę "celnym"- akurat temu maluchowi sie tak "utrafiło";
padaczka pourazowa moze sie pojawic gdy nastapi trwałe uszkodzenie mózgu ( tzn jakiejś części, np gdy w wyniku urazu, przebytego zapalenia powstanie w konkretnym miejscu "blizna" w mózgu);
z tego co opisujesz to najprawdopodobniej nie jest to powazny uraz i psiak powinien za pare dni byc zdrowy i wesoły
ale jesli chcesz mieć 100% pewnosci jest mozliwość wykonania psu tomografii głowy;)

Posted

Wlasnie Panstwo u ktorych mala kupuje mogli nic nie mowic i bym nic nie wiedzial tazke tez sie z tego ciesze ze od nich wlasnie kupuje maluszka.. Myslalem tez o tomografie ale w poblizu chyba nie ma tomografu (juz szukalem) dzisiaj ponoc maluszek juz biega jakby nigdy nic... meczy brata i mame, skacze, gryzie ich.. Mam nadzieje ze wlasnie bedzie wszystko w porzadku.. :) Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi. :D