Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zdecydowałam się na Goldena... i tu pytanie do właścicieli owych psiaków/znawców. Możecie mi polecić jakąś dobrą karmę i rzeczy do pielęgnacji? Z góry dzięki ;)

Posted

Szampon?:-o
Kochana, nie kąp psa, broń boże! On naprawdę tego nie potrzebuje, zaburzasz równowagę jego skóry. Do tego, goldeny często są alergikami i problem gotowy!
Zobaczysz, sierść goldena jest taka fajna, że każdy brud po wyschnięciu będziesz mogła wyczesać. Ja mam 2,5 roczną goldenkę z rodowodem i jedyną "kąpielą", którą jej zafundowałam, było jednokrotne umycie okolic pachwinowych, krocza i łonowych po pierwszym plamieniu.

Ja osobiście kąpię tylko psiaki ze schronisk etc., które pojawiają się u mnie na tymczasie. Jednokrotnie.
Powodzenia!
p.s. A skąd bierzesz goldenka?:cool3:

Posted

Ok, ok... Po prostu kiedyś obiło mi się o uszy z tymi kąpielami itp. ;p
A Golden będzie z hodowli w Rzeszowie PRO CANE BONO. Wydaje mi się, że jest ok [url]http://www.milka.to.pl[/url]

Posted

[U]Obowiązkowo do kupienia:[/U]
-zabawki
-dwie miski (na wodę i picie)
-legowisko
-szampon dla szczeniąt (polecam Ring 5)
-szczotka do czesania sierści
-obroża
-smycz
-pieluszki (można je zakupić w aptece, jako podkłady dla dorosłych)
-identyfikator
-książka o golden retrieverach
[U]Polecane przeze mnie karmy:[/U]
-Orijen
-Arden Grange
-Purina Pro Plan

A jeśli chodzi o kąpiele, absolutnie się z poprzedniczką nie zgadzam. Goldeny, aby mieć właśnie piękny włos, muszą być kąpane. Oczywiście nie za często, ale powinny. Jak mój pies jeździ na wystawy co tydzień, to co tydzień jest kąpany. Jak poczuję, że nie tak pachnie, kąpię. Jak się w czymś wytarza, jest kąpany. Ciekawa jestem jak wygląda pies poprzedniczki, skoro nigdy nie był kąpany :-o Mój gdyby nie był ani razu od przyjazdu do nas kąpany, to chyba by wyglądał jak czarny labrador :shake: ;)

Posted

Mój pies jest niezwykle czysty i ludzie się mnie pytają w jaki sposób dbam o psa a tak naprawdę nigdy go nie kąpałam. Cudo.
A goldeny sa aergikami b. często, zapytaj weta.
Zresztą, ja studiuję weterynarię.

Posted

[quote name='Natali@'][U]Obowiązkowo do kupienia:[/U]
-zabawki
-dwie miski (na wodę i picie)
-legowisko
-szampon dla szczeniąt (polecam Ring 5)
-szczotka do czesania sierści
-obroża
-smycz
-pieluszki (można je zakupić w aptece, jako podkłady dla dorosłych)
-identyfikator
-książka o golden retrieverach
[U]Polecane przeze mnie karmy:[/U]
-Orijen
-Arden Grange
-Purina Pro Plan
[/quote]
jeszcze kojec, czy cos takiego. Ringu 5 używa chyba moja koleżanka (ma Yorka). Z tym kąpaniem, to się wstrzymam, psa i tak kupie na wakacjach.... Popytam jeszcze innych właścicieli Goldków, weta i hodowcow. Co do ksiązek, mam ;P
A to, jaką karme bede mu podawac też z kimś porozmawiam (wet?), a na początku pies będzie jadł karmę jaka miał u hodowcy. Może po prostu będę karmić ją go ciągle? :eviltong:

Posted

a po co pieluszki? :)
z kupowaniem szamponu sie wstrzymaj, jak psiak sie ubrudzi to go mozesz zawsze w samej wodzie wykapac, poza tym ja nie jestem za kapaniem szczeniakow, moja jakos wytrzymała pół roku bez kapania, potem juz niestety kapac trzeba bylo bo nastała jesień.

Posted

Pieluszki można zastosować zamiast gazet - są bardziej higieniczne, nie trzeba ich tak często zmieniać, nie czuć moczu, nie przemakają.
A co do kąpania, moja, jak miała 4 miesiące wytarzała się w odchodach, a szamponu nie miałam, więc był problem. Musiałam kilka godzin czekać, aż szampon przyjedzie. Radzę się w niego zaopatrzyć, nie trzeba od razu stosować. Po prostu warto być zabezpieczonym. Ale zrobisz, jak zechcesz.

Posted

No własnie te pieluszki.... wielu znajomych ma psy i nigdy o czymś takim nie słyszałam (chciaż zastosowanie moze być ciekawe):razz: Jesli juz, to w kojcu/ pod posłaniem jakąś ceratke..... ale bardziej zależy mi na tym, zeby go nauczyc załatwiania się na zewnątrz :p
Psa najwcześniej bede miała na tych wakacjach (graniczy to z cudem - rodzice... Nie, że nie chcą psa, tylko zwlekaja z ogrodzeniem =/ )

Posted

Oczywiście, że każdy będzie chciał, aby jego piesek nauczył załatwiać się na dworze, ale niestety, 7/8-tygodniowy maluch, nie nauczy się tego w jeden dzień. Na pewno będą mu się przez kilka tygodni zdarzały wpadki, dlatego lepiej, aby zrobił na pieluszkę, a nie podłogę. Ja też o niczym takim nigdy nie słyszałam, dopóki nie zamówiłam psa - polecił mi hodowca, zastosowałam, i stwierdzam, że jest super! Najlepiej, rozstawić je w całym domu. Na początku piesek na pewno nie skojarzy o co chodzi, więc jeśli zsiusia się gdzieś obok, zbierz pieluszką mocz, dokładnie wymyj to miejsce, i na to miejsce połóż pieluszkę. Nie będziesz czuć siuśków, jedynie piesek je poczuje. I będzie załatwiał się na pieluszki. A jeśli chodzi o załatwianie się na dworze, aby jak najszybciej malca tego nauczyć, wyprowadzaj go po każdym jedzeniu, zabawie, spaniu, jak opije się wody, czy poczujesz, że już czas, lub po prostu, kiedy zacznie szukać miejsca (np. będzie chodził po domu, i obwąchiwał podłogi). Pamiętaj tylko, żeby go nie karać. Takiemu maluchowi wpadka zdarzyć się jak najbardziej może. Powodzenia życzę ;)

Posted

Wiesz, Ryjkomanka, jeden szczeniak uczy się szybciej, drugi dłużej. Nie każdy też ma szybki refleks, za późno zauważy, że szczenię czegoś szuka. Ja na wszelki wypadek zaopatrzyłabym się w pieluszki - drogie nie są. Ale to już wybór Kisses_xox.

Posted

Ja też.
Po prosu obserwowałam swojego psa. Jeśli jednak nie ma cię długo w domu i nie ma kto w tym czasie go pilnować - zaopatrz się w podkłady.
Psiak generalnie po zabawie, śnie i jedzeniu będzie chciał sikać. Naucz go, że po każdej z tych czynności idzie na dwór.

Posted

Nie sądzę, żeby udało Ci się, że Twój maluch przez 2 miesiące nic nie nasika/nie zrobi kupy w domu :roll: Nieraz jest tak, że piesek jest ledwo po sikaniu na dworze, pobędzie jakąś chwilę w domu, przykucnie, i plama gotowa. Tak jak z dzieckiem. Ja od razu bym się zaopatrzyła w podkłady, nawet, jeśli miałoby się stać tak, jak mówi Ryjkomanka, że piesek nic nie zrobi. Lepiej mieć zabezpieczenie, które jak już mówiłam, drogie nie jest.