Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Wczoraj zaliczyliśmy nasz debiut ( mój i psa) na wystawach. Jako, że pojęcie w zakresie przygotowania mam blade to proszę osoby bardziej doświadczone o poradę, wskazówki. Mam psinki boksera. Starałam się jak najwięcej podpatrzeć u konkurencji i m.in zauważyłam:
- nacieranie "skarpetek" białych kredą (lub czymś kredopodobnym)
- malowanie maski czarną pastą ( a'la pasta do butów ;/ sick / )
- i moje najlepsze - obcinanie bokserowi wąsów na pyszczku - w jakim to celu to już zupełnie nie wiem
Czy to w ogóle są legalne zabiegi? Bo wystawcy jakoś się z tym nie kryli, a wręcz obnosili przy ringu z tymi zabiegami. Czy naprawdę uprawia się takie sztuki? Co na to sędziowie, przecież kreda się z psa sypie, łatwo to wyczuć przy ocenie. Czy znacie jeszcze inne zabiegi polepszające wygląd boksera?

Posted

Eee, wąsów na pysku jakiejkolwiek rasy się raczej nie ocenia. Nie wiem też jak z szatą, ale te pudrowanie, czy smarowanie psów czymś zdaje mi się zbędne, zresztą nigdy tego przy ringu bokserów nie zauważyłam. Wydawało mi się, że z bokserem nie trzeba tak "pajacować", to nie yorki które mają np. długi włos i wiążą im papiloty. Czy pudle, które muszą być odpowiednio wystrzyżone. Co innego np. Biały Owczarek, który ma zażółconą sierść - można przypudrować czymś.
Ja mam psa długowłosego, a przed wystawą jedynie kąpie w szamponie dla psów czarnych i tuż przed wyjściem na ring wyczesuję sierść.

W każdym razie.. polecam samemu sobie odpowiedzieć, czy to naprawdę takie konieczne/czy ma szanse wpłynąć na ocenę psa?
Ale, teoretycznie ja się nie znam :eviltong: Trochę jednak zdziwił mnie ten post

Posted

Dzięki za odp. Też myślałam, że większej uwagi wymagają psy długowłose i "zabawki". My startowaliśmy dopiero w baby puppy, tak jak mówię, nie znam się kompletnie. Psiaka wykąpałam, wyczesałam ( czesanie raz w tyg) i myślałam, że wystarczy. Do jedzenia dostaje Junior maxi 32 z Royala i pytałam konkurencję - też dają to samo. Jednak ich sierść błyszczała przepięknie. A szczerze myślałam, że ładniejszą niż ma mój to będzie ciężko osiągnąć. Tymczasem... miał "najgorszą":crazyeye:.
Tym większe było moje zdziwienie przy tej kredzie i czarnej maści. Nie spodziewałam się zobaczyć takich sztuczek. Stąd moje pytanie. O ile takie zabiegi pomagają w ocenie. Bo skoro wszyscy stosują to nie chcę żeby mój był "gorszy". Rozumiesz co mam na myśli. Wiadomo, że nie po trupach do celu, ale skoro to jest zabieg legalny i rzeczywiście polepsza "jakość" psa to też mogę mojemu pomóc. A nie, że ja jako jedyna z zasady się zawezmę i nie zastosuje. Ale czy to jest fair? Czy nie jest zakazane? Generalnie chodzi mi o sprawdzone wskazówki, które pomogą w lepszej prezentacji boksera.
Tak, obcinanie wąsów to był szok. Właśnie dlatego, że nie podlegają ocenie, no i chyba nie jest to zdrowe dla psa :crazyeye:. Niby czemu to ma służyć:shake:

Posted

Wszelkiego rodzaju "malowanie" psów jest oczywiscie wg regulaminu wystaw zabronione. Gdyby to bylo legalne, to nie byloby mozliwosci ukrycia slabego pigmentu czy wady w umaszczeniu ;) No ale regulamin swoje a wystawcy swoje :evil_lol: Sa sedziowie, ktorzy za "puder na rekach" moga odrazu dac ocene dyskw. i pozegnac psiaka z ringu... Inni zdecydowanie przychylniej patrza na psa tak "odstrzelonego" :roll: Pytanie tylko brzmi PO CO u boksera takie zabiegi? Pies ma krótki włos, skarpetki warto wyszorowac wybielajacym szamponem + mozna nawet na wystawie umyc lapki ;) i dokladnie wytrzec recznikiem, zeby byly biale. Jak wlos jest przypudrowany, czy pokryty kreda, wtedy nie ma takiego polysku! Osobiscie uwazam, ze specyfik nadajacy sie dla boksera to spray nablyszczajacy i tyle ;) , który z cala pewnoscia byl powodem roznicy w "blyszczeniu" wlosa konkurencji :evil_lol:

To tylko moje luzne przemyslenia, bo boksera oczywiscie nie mam tylko dlugowlose BIALE :roll: setery... wiec co to puder wiem

Posted

Aneczka :lol:
Bokser na wystawę ma być czysty, w kondycji wystawowej(nie za gruby i nie za chudy), umięśniony i chętny do współpracy z wystawcą.
Malowanie, pudrowanie pomiń- bez tego da się wystawiać, serio :lol:
Ja swoje przed największymi show myję( w szamponie Johnson's dla dzieci bo psie sie nie sprawdziły i wysuszały sierść), zawsze mam przy sobie na wystawie chusteczki dziecięce nawilżone, do przetarcia sierści, oczu i jąder u psa :eviltong:
Przed mniejszymi show albo jak psy są czyste- przed wystawami myję tylko irlandzkie, białe znaczenia na klatce, łapkach i na buziaku :loveu:

PS.Nabłyszczających sprayów też próbowałam-nie sprawdziły się ;)
Nic nie obcinam, nie robi wycinek-ani wąsów, ani uszu ani ogonów :lol:
I oczywiście warto psa regularnie czesać gumowa szczotką i osuwać martwe owłosienie.

Posted

Dziękuję Ci Sylwiu. Bardzo mnie uspokoiłaś. To są właśnie zabiegi które lub już stosuję, lub które zamierzałam wdrożyć. Przeraziłam się, że takie ceregiele są również u bokserów normą/modą. Odetchnęłam z ulgą. Osobiście uważam takie sztuczki za nie w porządku, mam nadzieję, że podobnego zdania będzie większość mojej konkurencji :lol: Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów

Posted

Ja też uważam że takie zabiegi "pielegnacyjne" (czyt. fabrowanie, pudrowanie itp) są całkowicie zbędne. Moim zdaniem wystarczy umyć psiaka przed wystawą , dokładnie go wyszczotkować (oczywiscie szczotkowanie gumowa rekawicą nalezy robic regularnie bez wzgledu na wystawy) , a na wystawie miec obowiazkowo czysta szmatke, reczniczek do ewentualnego wycierania glutków (gdy jest bardzo cieplo i pies sie zbytnio zagluci na ringu), przecierania oczów, mordki
całym sercem podpisuje sie pod postem Sylwi i bokserów

ps nigdy nie spotkalam sie z farbowaniem boksiów :roll:

• 1 month later...
Posted

A możecie mi jeszcze dziewczyny powiedzieć co nieco jeśli chodzi o styl wystawiania. Mieszkam w Irlandii i tutaj wszystkie rasy wystawia się "z ręki"
[url=http://www.shanamor.co.uk/Our%20Dogs.html]Our Dogs[/url] tak jak tutaj ( najlepsza hodowla w Irl)
Natomiast na polskiej stronie boxerów ([url=http://www.boxerklub.pl/index_pl.php?k=wys]Klub Boksera w Polsce[/url]) można podziwiać styl wolny, który moim zdaniem prezentuje się lepiej. Technika jest zupełnie inne, inaczej pies się układa, choćby głowa, która na tym zdjęciu jest mocno wyciągnięta w przód a nie w górę.
[IMG]http://images49.fotosik.pl/51/242c8c57a79de501med.jpg[/IMG]

Moją dzidzię uczę z ręki. Czy będzie to "nietaktem" jeśli wszyscy w Irl będą się wystawiać z ręki a my nie?
Jak nauczyć psa tak stanąć? Próbowałam mu rzucać zabawkę ale wtedy patrzy w dół i wygląda :shake:, generalnie jest kompletnie niezainteresowany wszystkim co mu rzucam przed niego.
Natomiast czy zdarza się na polskich arenach wystawianie " z ręki" ?
Dzięki wielkie za pomoc
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/SEBAST%7E1/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/SEBAST%7E1/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg[/IMG]

Posted

W Europie również wystawia się z ręki ;)
Warto mieć psa, który umie tak stanąć- bo czasami free style wystawiania jest balansowaniem na skraju ryzyka-albo psy się chwycą albo sędzia usunie z ringu za dubble handling.
Na początku nie rzucaj zabawki, tylko trzymaj w dłoni-żeby pies się wyciągnął maksymalnie i dodawaj wtedy komendę np stój.
Można spróbować na jedzienie.
Ucz psa stać w takiej pozycji i jak będzie już wiedział o co chodzi-zacznij robić przy nim różne zabiegi-np dotykanie grzbietu, podnoszenie ogonka, odchodzenie kilka kroków.Pies w tym czasie ma stać.
Ćwicz codziennie przez 10-15 minut a efekty będą murowane.:lol:

• 4 months later...
Posted

Błagam niech mnie ktoś oświeci: jak powinien trzymać ogon bokser w postawie?? Na zdjęciach widziałam trzymany w górze "precel" :-) albo opuszczony luźno w dół. Już mam mętlik w głowie:niewiem::niewiem:. Proszę o odpowiedzi :-).