Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
Od kilku dni uczę psa kształtowania. Mamy pudło i po każdym spojrzeniu czy dotknieciu jest klik/smakołyk. Jak na razie mój pies tylko dotyka nosem pudła, raz wszedł łapami na nie, ale to było tylko raz. Mam pytanie jak zrobić żeby pies zrobił coś więcej, właśnie wszedł na pudło, czy przesunął nosem. Czytałam, że trzeba czasmi przeczekac, np. pies dotyka pudła to nie dawac smakołyku, co spowoduje, że pies sie zdziwi dlaczego nie ma smakołyku?? dotnie jeszcze raz, potem mocniej, ewentulanie zrobi coś więcej, ale nie wiem czy w trakcie tego "przeczekania", trzeba klikac, czy wogole nie reagowac???
Pozdrawiam

Posted

W trakcie tego "przeczekania" musisz po prostu czekać, możesz patrzeć na pudło i gdy pies w końcu zrobi coś więcej z pudłem ( chcoćby bardziej powąchał ) klikasz, chwalisz go wylewnie i nagradzasz i kończysz sesję ( sesję kończy się zawsze po jakimś sukcesie ). Podczas następnej sesji powinno już pójść łatwiej. Powodzenia ;)

• 3 years later...