Alusia Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Pytanie takie jak w temacie... Jaki wiek kończy karierę sportową??? Quote
dog_master Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Taki, przy którym widzisz, że pies już nie ten tegez. ;) Już mu to nie sprawia przyjemności i/lub wet nie pozwoli [mój to i chory będzie szalał, więc czasem ktoś musi być mądrzejszy]. To zależy od wielu czynników, jak rasa, kondycja fizyczna, przebyte i aktualne choroby... Wysokość i rodzaj przeszkód ;p Quote
Flaire Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Jeżeli pies uwielbia agility, to ja bym radziła... nie kończyć tak naprawdę nigdy... Chyba że naprawdę są konkretne przeciwwskazania lekarskie. Tak żeśmy z Magdą ustaliły dla Misi. Misia na zawodach w Bydgoszczy dała mi znać, że nie powinnam jej już zgłaszać na zawody (teraz wiem, że na pewno była już wtedy chora, chociaż badania jeszcze tego nie wykazywały). Ale jednocześnie było jasne, że nie mogę po prostu z nią przestać, bo ona uwielbiała trenować. Więc postanowiłyśmy, że o ile z zawodami skończymy, o tyle na treningach będę sobie z Misią biegać na niskich hopkach, tylko tyle, ile jej odpowiada. Jeśli przestałaby chcieć skakać, to bym ją tylko do tuneli puszczała... Ale Magda mi wtedy powiedziała, moim zdaniem bardzo trafnie, że tak zupełnie i nagle przestać biegać z psem, który jest przyzwyczajony do regularnych treningów, to po prostu wpędziłoby go do grobu. :( Mój Tata ma 78 lat, 3 razy w tygodniu chodzi na siłownię, a w soboty gra w tenisa. W zeszłym roku byliśmy razem na nartach. Tata nigdy jakimś wybitnym sportowcem nie był, ale jest zdrowy i aktywny na odpowiednim dla jego wieku i stanu zdrowia poziomie. I to jest, moim zdaniem, najważniejsze. Quote
Rauni Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Suczka Silvii Trkman w wieku 8 lat zajęła 4 miejsce na Mistrzostwach Świata Agility. Teraz ma 11, nadal startuje w zawodach i odnosi sukcesy... Myślę, że dla każdego psa jest to sprawą indywidualną, ale tak jak Flaire pisze, dopóki pies ma z tego radochę, to nawet jeśli nie na zawodach, to chociaż na treningach niech sobie biega, o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych. Quote
Recommended Posts