Kaj(t)ek Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Witam. Pytałam już na podforum o pudlach, ale nie ma odpowiedzi, dlatego zapytam jeszcze tutaj: bardzo proszę o radę, co kupić do codziennej pielęgnacji półrocznego pudelka toya. Piesek niewystawowy; chodzi o wybór szczotki(?), grzebienia(?), szamponu (Co jeszcze potrzebne?) do domowej pielęgnacji sierści. Przy okazji: czym najlepiej czyścić zęby, uszy, przemywać oczy? Z góry dzięki za rady. :smile: Quote
Abrakadabra Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Pudelki mają bardzo gęstą sierść, z tendencja do "filcowania", więc trzeba pamiętać o regularnej pielęgnacji. U mnie bardzo dobrze sprawdzał się grzebień z obrotowymi zębami, kóry rozczesuje sierść przy samej skórze i metalowa szczotka z zagiętymi zębami. Po kąpieli najlepiej wysuszyć psa za pomocą suszarki (oczywiście chłodnym powietrzem) i jednocześnie rozczesywać włoski podczas suszenia. Rozczesywanie wilgotnej sierści zapobiega zbijaniu się jej w kłęby i filcowaniu. Moją ulubioną firma jest Hery (szampon i odżywka dla psów długowłosych). Pamięaj o regularnym czyszczeniu uszu. Najlepiej usuwać "puch", który rośnie w środku małżowiny - po prostu wyrywając go delikatnie palcami :) Odradzam wycinanie nożyczkami. Jakiego koloru jest twój piesek? Jeśli białego - będzie miał problemy z brązowymi zaciekami pod oczami. W sklepach zooologicznych są specjalne preparaty w płynie, które niwelują te przebarwienia. Nie pamiętam jakiej firmy, ale każdy sprzedawca powinien Ci wskazać odpowiedni preparat. Ząbki po prostu szczotkuj pastą dla psów i małą szczoteczką. Quote
Kaj(t)ek Posted November 10, 2008 Author Posted November 10, 2008 Toyek apricot (jasny); spodziewam się, że mogą być problemy z oczkami... Dziękuję za rady. :) Quote
szamanga Posted November 27, 2008 Posted November 27, 2008 Ja do mojego pudelka, używam tej szczotki, jest naprawdę super [URL="http://www.amberhouse.pl/karlie-soft-slicker-brush-delikatna-szczotka-malych-srednich-psow-16cm-p-429.html?cPath=76_61_74"]Karlie Soft Slicker Brush - Delikatna szczotka dla ma?ych i ?rednich ps Quote
Recommended Posts