Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kajira']Mam pytanie w jakim wieku suczka dostaje pierwsza cieczke?Bo moja Fiona wlasnie dostala i sie zastanawiam czy to nie za wczesnie:crazyeye:[/quote]
Pojawienie sie pierwszej cieczki zalezy od rasy.:cool3: Psy ras malych szybciej dojrzewaja plciowo i zwykle pierwsz cieczka pojawia sie kolo 7 -8 miesiaca zycia. :roll: Psy ras duzych dojrzewaja pozniej i pierwsza ciaczka moze pojawic sie w wieku okolo 1,5 roku. Ksiażkowo cieczka trwa 21 dni. Okres plodny to zwykle 8-12 dzien cieczki :oops:
A ile psiak ma ???

Posted

Fionka jest wzieta ze schroniska wiec co do wieku to nikt dokladnie nie bedzie wiedzial:shake:.Ale jak ja wzielam to byla bardzo malutka wazyla ok 2kg. i wedlug wyliczen weterynarza to dopiero 10 listopada Fionka skonczy 5 miesiecy,jeszcze zebow stalych nie ma wszystkich caly czas gubi mleczaki,i prawdopodobnie bedzie duzym psem mix Onka,z tad moje zdziwienie :crazyeye:i pytanie czy to normalne ze tak wczesnie dostala cieczke?

Posted

[quote name='kajira']Fionka jest wzieta ze schroniska wiec co do wieku to nikt dokladnie nie bedzie wiedzial:shake:.Ale jak ja wzielam to byla bardzo malutka wazyla ok 2kg. i wedlug wyliczen weterynarza to dopiero 10 listopada Fionka skonczy 5 miesiecy,jeszcze zebow stalych nie ma wszystkich caly czas gubi mleczaki,i prawdopodobnie bedzie duzym psem mix Onka,z tad moje zdziwienie :crazyeye:i pytanie czy to normalne ze tak wczesnie dostala cieczke?[/quote]

Onka mojej koleżanki dostała cieczke w wieku 6 miesięcy......

Posted

Jeśli to ta suczka na zdjęciu z podpisu, to ona nie wygląda na psa, który będzie dużym ONem(jeszcze zależy, jaki kto ma wyznacznik wielkości). Inna sprawa, że wet niekoniecznie dobrze ocenił jej wiek, może mieć te 6 miesięcy(już młodsza suczka być nie może). A co do samej pierwszej cieczki, nie można mówić o wyznaczniku nawet w obrębie rasy, to całkowicie indywidualna kwestia(czasem jest to rozregulowane nawet biorąc pod uwagę suki spokrewnione z sobą).

Niemniej jeśli jest to niepokojące, przejdź się do weterynarza. Z tego co wiem, w tym wieku też nie ma przeszkód, by pojawiło się ropomacicze.. czego nie życzę.
Kiedy planujesz sterylizację suni?

Posted

Pierwszą cieczkę małe rasy mają już w wieku 5-6 miesięcy, w 7-9 mają rasy średnie i małe o mocnej budowie, później nawet do 2 lat rasy egzotyczne i duże. Nie wszystkie rasy maja też cieczkę 2 razy do roku, bywa, że raz na rok a nawet raz na dwa lata. Jak napisali poprzednicy, jest też czasem kwestia indywidualna, choć łatwiej przewidzieć u psów rasowych niż u mieszańców.

To, że sunia ma jeszcze niektóre mleczaki może wynikać z nieprawidłowego żywienia, weterynarz powinien wiedzieć o zaburzeniach w przypadku nieodpowiedniego karmienia. Jeśli to psiak schroniskowy, nie dziwią braki. Nie twierdzę, że teraz źle psa karmisz, mam na myśli wczesne szczenięctwo i okres poporodowy.

:-)

Posted

[quote name='vpassione']Jeśli to ta suczka na zdjęciu z podpisu, to ona nie wygląda na psa, który będzie dużym ONem(jeszcze zależy, jaki kto ma wyznacznik wielkości). Inna sprawa, że wet niekoniecznie dobrze ocenił jej wiek, może mieć te 6 miesięcy(już młodsza suczka być nie może). A co do samej pierwszej cieczki, nie można mówić o wyznaczniku nawet w obrębie rasy, to całkowicie indywidualna kwestia(czasem jest to rozregulowane nawet biorąc pod uwagę suki spokrewnione z sobą).

Niemniej jeśli jest to niepokojące, przejdź się do weterynarza. Z tego co wiem, w tym wieku też nie ma przeszkód, by pojawiło się ropomacicze.. czego nie życzę.
Kiedy planujesz sterylizację suni?[/quote]

Tak to ta suczka ze zdjecia z podpisu,zdjecie bylo robione w pierwszym dniu jak ja przywiozlam do domu teraz wyglada zupelnie inaczej.Weterynarz mi powiedzial ze bedzie duzym psem,i nie napisalam ze jest Onkiem tylko jego mix-em-ale jak wiadomo roznie to z mix-ami bywa i nie wiadomo do konca co z nich wyrosnie:cool3: No ale to nie jest najwazniejsze czy bedzie mala czy duza to i tak jest kochana i bedzie z nami do konca.Masz racje chyba sie wybiore do weterynarza.Co do sterylizacji to jeszcze nie wiem-chcialam ja zrobic jak sunia skonczy 1-1,5 roku.

Posted

[quote name='Marta Chmielewska']Pierwszą cieczkę małe rasy mają już w wieku 5-6 miesięcy, w 7-9 mają rasy średnie i małe o mocnej budowie, później nawet do 2 lat rasy egzotyczne i duże. Nie wszystkie rasy maja też cieczkę 2 razy do roku, bywa, że raz na rok a nawet raz na dwa lata. Jak napisali poprzednicy, jest też czasem kwestia indywidualna, choć łatwiej przewidzieć u psów rasowych niż u mieszańców.

To, że sunia ma jeszcze niektóre mleczaki może wynikać z nieprawidłowego żywienia, weterynarz powinien wiedzieć o zaburzeniach w przypadku nieodpowiedniego karmienia. Jeśli to psiak schroniskowy, nie dziwią braki. Nie twierdzę, że teraz źle psa karmisz, mam na myśli wczesne szczenięctwo i okres poporodowy.

:-)[/quote]

W sumie to z mleczakow zostaly jej jeszcze kly.A jesli chodzi o zywienie to po zabraniu suni ze schronu mielismy z malutka problemy bo zle przyswajala tluszcze i byla leczona bo miala takie biegunki ze szok-doslownie woda jej leciala.Sierc byla matowa i miala lupiez.Ale teraz juz jest wszysko dobrze,siersc sie blyszczy lupiezu nie ma i duzo przybrala na wadze:lol: No ale na poczatku miala braki i to spore.

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi:evil_lol: