Jump to content
Dogomania

Yorkshire... biewer! Co o nich sądzisz?  

142 members have voted

1. 1. Yorkshire... biewer! Co o nich sądzisz?

• Bardzo mi się podobają, lecz "zwykłe" yorki bardziej
    • Bardzo mi się podobają, są lepsze niż "zwykłe" yorki
    • Średnio mi się podobają
    • Nie, nie podobają mi się!

Recommended Posts

Posted

[B]Co o biewerach mówi wikipedia:[/B]

[COLOR=black][B]Yorkshire Terrier Biewer[/B] jest to odmiana Yorkshire Terriera. Różni się od niego tylko kolorami. Szczeniaki biewerki są zazwyczaj białe z plamami ubarwienia "yorkowego" bądź mają białe plamy na podbrzuszu. Są czarno - biało złote. Rozpowszechnione w Niemczech, W Polsce jest unikatowy, lecz coraz częściej pożądany przez hodowców. [/COLOR]

[COLOR=black]Państwo Biewer miali hodowlę yorkshire terrierów. Poprzez wadę genetyczną, bądź jakieś pomyłki urodziły się im yorki z białymi łatami. Bardzo im się[/COLOR] spodobały więc zaczeli je hodować.

ZDJĘCIE YORKSHIRE BIEWERA:

[IMG]http://www.yorkshire-biewer.com/images/whesleybow.jpg[/IMG]

Cóż jak dla mnie są ładne lecz czy nie można byłoby po prostu dodać tego do wzorca yorków??? A może lepiej, że są (choć nieuznaną) oddzielną rasą?

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Juszes']Mi najbardziej spodobało się to maleństwo, ze złotym pyszczkiem:
[URL]http://www.pongo.pl/salon/img/omnie/suzi_b.jpg[/URL][/quote]

Słodziutkie :)

Posted

Znalazłam troszkę więcej informacji o tej rasie:

[COLOR=black][FONT=Verdana]Yorkshire terrier Biewer a la pom pon to pełna nazwa yorków potocznie nazywanych Biewerkami. Główną cechą odznaczającą je od ,,standardowych” yorków jest biały kolor w umaszczeniu tych piesków. [/FONT][/COLOR]
[SIZE=2][FONT=Verdana]Jest to rasa stosunkowo młoda i liczy niewiele ponad 20 lat, ich ojczyzną są Niemcy. Pierwsze szczeniaki przyszły na świat w hodowli Gertrudy i Wernera Biewerów 20 stycznia 1984 roku. Pierwszy szczeniak otrzymał imię Schneeflockchen von Friedheck a rodzicami byli Darling von Friedheck oraz Fru Fru von Friedheck – oboje byli zwycięzcami świata młodzieży – Dortmund 1981.
[/FONT][/SIZE]
[COLOR=black][FONT=Verdana][IMG]http://kupiepsa.join.pl/yorki/files/biewer2.jpg[/IMG]

Uzyskując w 1984 roku szczenię z dodatkiem umaszczenia białego, państwo Biewer postanowili dalej rozwijać swą hodowlę w tym właśnie kierunku, stosując odpowiednią selekcje. Powodem powstania yorka tricolor była prawdopodobnie mutacja genetyczna.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]

[IMG]http://kupiepsa.join.pl/yorki/files/biewer4.jpg[/IMG]

[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Federacja FCI nigdy nie uznała nowej odmiany yorka, uznały ją federacje w innych krajach nie zrzeszone w FCI np.: w Polsce rasę prowadzi Polsi Klub Psa Rasowego który jest członkiem ACE.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Mimo że FCI nie uznała biewerka w 1989 roku rasa ta otrzymała własny wzorzec który jest bardzo podobny do wzorca yorka. Poniżej kilka cech wzorca biewerka:[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana] [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Times New Roman]-[FONT=Times New Roman] [/FONT][/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]waga – 1,5 – 3,0 kg[/FONT][/COLOR]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]-[/SIZE][FONT=Times New Roman] [/FONT][/FONT][COLOR=black][FONT=Verdana]wysokość w kłębie około 22 cm[/FONT][/COLOR]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]-[/SIZE][FONT=Times New Roman] [/FONT][/FONT][COLOR=black][FONT=Verdana]uszy stojące w kształcie litery V[/FONT][/COLOR]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]-[/SIZE][FONT=Times New Roman] [/FONT][/FONT][COLOR=black][FONT=Verdana]umaszczenie trójkolorowe w miarę o symetrycznym rozmieszczeniu, ideał wzorca ma łapki białe[/FONT][/COLOR]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]-[/SIZE][FONT=Times New Roman] [/FONT][/FONT][COLOR=black][FONT=Verdana]okrywa włosowa jedwabista, bez podszerstka, na środku grzbietu przedziałek – włosy powinny okrywać ciało w 2/3 jego wysokości lub w całości[/FONT][/COLOR]

[IMG]http://kupiepsa.join.pl/yorki/files/biewr.jpg[/IMG]

na zdjęciu york, shih-tzu i biewerek

[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B]Biewerki podobnie jak yorki są psami bardzo żywymi, inteligentnymi i energicznymi. Są przywiązane do swego Pana i lubią okazywać mu swą czułość. Nie są szczekliwe. [/B]Ze względu na to że Państwo Biewer stosowali do hodowli najlepsze psy – prawdziwe Biewerki są bardzo piękne eksterierowo.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Niestety po śmierci Pana Biewera w 1997 roku jego żona nie prowadzi już hodowli.[/FONT][/COLOR]

Info pochodzą z jakiejś strony o yorkshire terrierach.
[COLOR=black][FONT=Verdana][/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='Juszes'][FONT=Verdana][COLOR=black]
[url]http://kupiepsa.join.pl/yorki/files/biewr.jpg[/url]
[/COLOR][/FONT]

[FONT=Verdana][COLOR=black]na zdjęciu york, shih-tzu i biewerek[/COLOR][/FONT]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Niestety po śmierci Pana Biewera w 1997 roku jego żona nie prowadzi już hodowli.[/FONT][/COLOR][/quote]

Cóż, z tej trójki to chyba biewerek najsłodszy :)

Czyli co, koniec biewerów???

Posted

[COLOR=black][FONT=Verdana]Federacja FCI nigdy nie uznała nowej odmiany yorka, uznały ją federacje w innych krajach nie zrzeszone w FCI np.: [B]w Polsce rasę prowadzi Polsi Klub Psa Rasowego który jest członkiem ACE.[/B][/FONT][/COLOR]
Wydaje mi się, że właśnie ta organizacja organizuje wystawy, ale niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę :roll:
[/FONT][/COLOR]

Posted

[COLOR=black][FONT=Verdana][B]Nie są szczekliwe[/B][/FONT][/COLOR] - To mnie rozbawiło bo jak u mnie zacznie Flotte szczekać to lepiej wiać z domu :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Posted

O proszę, nawet nie wiedziałam, że na forum jest posiadaczka tej rasy! :multi: To już nie musimy się domyślać, wystarczy jakby coś spytać Ciebie, a czy masz może galerię, gdzie można oglądać Twoje/ Twojego Pieski/Pieska? :razz:

Posted

Nie ja jedyna mam te psiaki jeszcze jest kilka osób. Ja osobiście mam 4 z papierami. 2,5 letnia Zselma i 6 miesięczna Flotte, Fibi i samczyk Gizmo.

W połowie przyszłego roku pewnie bocian mnie odwiedzi i Zselma da mi śliczne szczeniaki.:loveu::loveu::loveu::loveu: