Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='JustynaJK']nie wiem dlaczego tak mało popularne,po prostu chyba moda jest na inne rasy,ale miejmy nadzieję,że powróci w łaski pudli :)[/quote]

Oby nigdy nie były rasą popularną. Każda taka popularność rujnuje rasę pod względem psychiki i eksterieru. Suczki rozmnaża się tylko dlatego że jest zbyt na szczenięta a one niezależnie od "wartości" schodzą jak ciepłe bułeczki. Potem nabywcami suczeki są nie miłośnicy rasy tylko handlarze, którzy przychodzą do ZkwP i przytają wprost jaką rasę się teraz najlepiej sprzedaje :-?
Mogłabym wymieniać różne rasy, które bardzo ucierpiały z powodu popularności i mody ale i pudle też w pewnym okresie były popularne. Na ulicy spotykało się więc egzemplarze bardzo chałaśliwe, strachliwe a i często agresywne ze strachu. Obecnie przy ringu pudli jest spokojnie, a zobaczcie co się dzieje np. przy ringu owczarków niemieckich :roll: .

Posted

[quote name='JustynaJK']nie można porównywać owczarków niemieckich do pudli to zupełnie inna rasa,ma spełniać inną rolę![/quote]

Zauważyłam że owczarki to inna rasa :D Chociaż ostatnimi laty tak się zmieniły (chodzi mi o psychikę tych psów ich możliwości zdrowego poruszania się) że wydaję mi sie że to naprawdę inna rasa i patrząc na nie na wystawie mam duże wątpliwości co do kierunku w jakim zmierza hodowla tej rasy.

Dla mnie owczarek niemiecki to pies o mocnej psychice, którego byle co nie wyprowadza z równowagi. Nie szczekający bez potrzeby jak to ma miejsce obecnie. O równoległym ustawieniu kończyn, a nie iksowatym.ch kończyn. Kątowaniu doskonałym, a nie przekątowanie co powoduje przeniesienia całego ciężaru pracy nóg na kolana. Linia grzbietu opadająca, a nie wysklepiona w partii lędźwiowej (jak garbaty aniołek). O prawidłowej wysokość a nie wybujałych wzrostem egzemplarzy co nie jest typowe dla tej rasy. Kościec powinien być mocny, a jest drobniejszy niż u nie jednego setera który z reguły jest psem lekkiej konstrukcji. Do tego dochodzą zajęcze łapki i francuzy, delikatne wąskie głowy przy wielkich uszach.

Czy o to chodziło przy tworzeniu rasy :question: :roll: Wątpię.
Sorki, że tak piszę ale bardzo mnie to boli widząc takie pieski a w końcu moim pierwszy marzeniem był owczarek niemiecki. I chodząc na tresurę kilka lat tem cały czas uważałam że to wspaniała rasa. Teraz też tak uważam, ale nie zgadzam się z kierunkiem hodowlanym tej rasy

Posted

ONy to i moja ukochana rasa. I niestety nie raz spotkałam się z twierdzeniem, że jak się chce pieknego psa, który wyglądemi sposobem poruszania się nie przypomina kaleki, psa o mocnej psychice, psa zdrowego, to prędzej się takiego kupi od jakiegoś handlarzyny, niz od zarejestrowanego hodowcy :( :( :(

Posted

Podejrzewam, że raczej nic się z tym nie da zrobić, niestety. Można tylko napisać do tej osoby i uświadamiać, że tak się nie robi, nie sądzę jednak żeby to coś dało.

Posted

[quote name='asher']ONy to i moja ukochana rasa. I niestety nie raz spotkałam się z twierdzeniem, że jak się chce pieknego psa, który wyglądemi sposobem poruszania się nie przypomina kaleki, psa o mocnej psychice, psa zdrowego, to prędzej się takiego kupi od jakiegoś handlarzyny, niz od zarejestrowanego hodowcy :( :( :([/quote]

To jest bardzo przykre ale chyba masz rację. Kiedyś rozmawiałam z hodowcą tej rasy i sam przyznał rację że to idzie w złym kierunku.

Posted

W tym wapadku to chyba bezcelowe - ale przeczytałam o tym gosciu na "opienie" - i muszę przyznać , że obok pochlebstw znalazałam też "złodziej" i inne .... 0X
Trzeba by wpisać tekst typu - oszust i rozmnażacz, ale czy ktoś ma dostęp do Allegro ???

Posted

aneta - żeby wpisać komentarz danemu użytkownikowi, trzeba wygrać jego aukcję (albo on musi wygrać naszą), więc w tym przypadku niestety nie wchodzi to w grę...

A napisać do niego można, ale najlepiej nie z tego adresu, który mamy na Allegro - na upartego mógłby wygrać np.moją aukcję i już ma moje wszystkie dane łącznie z adresem i telefonem. :roll:

Posted

Ufffffffffff!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wreszcie przebrnęłam przez te 500 stron!!!!!!!! :P

Witam wszystkich!!! Strasznie podoba mi się Wasze forum!!! Macie wspaniałe psy!!!!!!!!!!! Gratuluję Wszystkim wystawowych wyników :D
Chyba "niestety" zaraziała mnie Wasza pasja do pudli!!!!! A wszystko zaczęło się tak przypadkiem.
Pewnego dnia, na spacerze w Parku Szczytnickim moją uwagę zwrócił przepiękny duży czarny pudel - po prostu cudo; ale nie tylko swoim wyglądem mnie zaabsorbował, również posłuszeństwem!! No i nie wytrzymałam, musiałam poczekać i zaczepić Panią, która z tym pudlem była na spacerze! No i porozmawiałam z właścicielką tego pudla,tzn teraz już wiem że to była Frosh. Jej Rafa jest naprawdę piękna!! :wink:
Sama jestem psiarą - niestety aktualnie nie mam psa - 3 lata temu uśpiłam jednego - miał chłoniaka,a w maju tego roku drugiego - miał raka kości, no i teraz dochodze do siebie po tych dwóch stratach i powoli dojrzewam do decyzji o kupnie psa!!
Na dzień dzisiejszy wybrałam rasę przyszłego domownika!!Już wiem że będzie to napewno pudel :D

Posted

Wogóle to ostatnio przejrzałam mnóstwo stron na temat PUDLI i zafascynowała mnie ta rasa!! Piękne psy i wogóle.....
Obejrzałam również mnóstwo dostępnych w necie zdjęć także z naszych wystaw i wiem np. że Ty góral masz piękną czarną sukę pudla dużego - chyba dobrze pamiętam???