Bubi Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Co do psa to tylko wiem że się bardzo szykują , zobaczymy.Magda widze że musze porozmawiać zTwoją córką. Quote
Sonya-Nero Posted March 18, 2005 Author Posted March 18, 2005 [quote name='Frosh']A ja nie z listopada ale z ostatniego pażdziernika i też 100%-towy skorpion. :evil: Mam mnóstwo pytań !! Może pomożecie. :modla: 1) jakie posłanko Rafaeli zakupić. 2) czy miski na stojaku czy nie. 3)czy warto zakupić taką zabawke firmy KONG a jeśli nie ta to jaką 4) jakie szczotki i grzebienie jej kupić i czy od początku ja czesać, hodowczyni mi polecała szczotke firmy Karlie (pewnie się dopytam o szczegóły jak pojedziemy po małą) 5) czy kupić 18 kg eukanuby teraz czy najpierw ją przyzwyczaić do niej lub Royala i kupić mała paczkę. 6) jak ja traktować jako szczeniaka średniej rasy czy dużej (chodzi mi o podział u producentów karm) 7) jak przetrwać jeszce tydzień bez niej?????????? I czekam rownież na wszystkie wasze rady i sugestie. Z góry dziękuję bardzo :lol:[/quote] Tak na szybko :wink: :D ad.1 kilka... bo i tak zostaną nadgryzione i zjedzone, wymiarem powinno być dostosowane do szczeniaka a nie do dorosłego psa, na te przyjdzie jeszcze czas ad.2 jak najbardziej polecam miski na stojaku, będzie jej wygodnie jeść ad.3 co do zabawek KONG się nie wypowiadam, bo ich nie stosowałam, ale dużo, dużo różnych zabawek... i tak zostaną nadgryzione i zjedzone, u mnie hitem jest pusta plastikowa butelka... ad.4 tu nieskromnie polecę ci firmę ****** i szczotkę drucianą DOGGYMAN, na razie nie wyprodukowano nic lepszego ad.5 lepiej mniejszą paczkę i zobaczyć jak jej to służy, a w ogóle polecam naturalne karmienie ad.6 raczej średniej ad.7.... przesiedzieć na Dogomanii, czas szybko leci :wink: :D Quote
Bubi Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Ja lubie posłania z gąbki ,fajne są też te duże poduszki od Anety super do prania i spania ,co do misek to polecam na stojaku , możesz regulować wysokość a pies uczy się trzymać głowe wysoko.karme mieszaj z ta którą dostaje w coraz wiekszych proporcjach,przetrwać Możesz rozmawiając z nami Quote
Bubi Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Zabawki powinny być z gumy która sie nie kruszy ,dobre są wszelkie grube sznury do gryzienia i szarpania co ułatwia luzowanie mleczaków. ja kupuję karme dla ras średnich,jak karma gotowana to trzeba podawac dodatkowo witaminy i wapno Quote
.ania Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Najlepiej jeszcze takie specjalne z gumy, która w przypadku połknięcia rozpyści sie w żołądku ;) Quote
Bubi Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Bubi uwielbia zjadać zabawki jak do mnie przyjechał zaskoczył mnie całkiem sporym hipopotamkiem przemyconym w brzuchu więc taka guma by się przydała . Quote
Frosh Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :D Dzisiaj byłam w Centrum Handlowym i zaszłam do sklepu zoologicznego coby zorientować sie ile kosztują tam posłania (od 50 zł w góre) oraz popytać o różne rzeczy. Podotykałam zabawki Kong i wydaja sie niezniszczalene. Są wykonane z bardzo twardej gumy. .Wziełam ulotke Royala właśnie dla ras Medium i przestudiowałam. Fuka mówiłą, ze jej psy wolą Royala jeśli chodzi o sucha karmę niż Eukanube. Ja oczywiscie nie chce, zeby ona była tylko na suchej ale jak wyjedziemy na wakacje to nie bedzie jak gotować wiec musi jeść i takie i takie. Jutro moze z Fuka pojedziemy do hurtowni z różnymi akcesoriami psimi itp. o ile bedzie ona w stanie po dzisiejszej wystawie. :P Quote
Frosh Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 :multi: Mam już 200 postów - jak to szybko zleciało :shocked!: Quote
Sonya-Nero Posted March 18, 2005 Author Posted March 18, 2005 :thumbs: Właśnie nabijam sobie swoje :wink: W innych krajach z Royale Canine jest dostępna karma specjalistyczna dla pudli, nawet na Litwie już jest, a u nas.... jakoś nic :roll: Quote
Bubi Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Ja myśle że guma powinna być raczej miekka typu lateks ,a z zakupami uważaj bo według sprzedawcy przyda ci się wszystko :clown: i nie licz że istnieją zabawki niezniszczalne :fadein: Quote
Sonya-Nero Posted March 18, 2005 Author Posted March 18, 2005 :hmmmm: ale skoro mamy generalnego i wyłącznego przedstawiciela na Polskę, to go chyba do czegoś zobowiązuje, również w stosunku do mniej licznych ras :roll: :wink: Quote
Bubi Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 pewnie stosuje zasade 'bo to co nas podnieca to sie nazywa kasa a kiedy w kasie forsa to sukces pierwsza klasa :turn-l: Quote
aneta Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Coś mi się zdaje, że na forum dziś - jutro będzie cicho - Ci co siedzą w domu -trzymajcie za nas - a Ci co jutro się wystawiają-do zobaczenia przy ringu :D Quote
IraKa Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 [b]Frosch[/b] jeżeli chodzi o Konga to mam i polecam. Guma jet bardzo trwała. Moje psy zrobiły ogryzek już z nie jednej piłki, z kongiem im się nie udało. Poza tym nieźle zajmuje psa jeśli napcha się tam jedzenia. Co do karm to moim pudlom lepiej służy Royal, po Eukanubie Indi drapała się. Będziecie mieli naprawdę wesołe święta z małym barankiem tylko dlaczego czarnym :roflt: Quote
Bubi Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Że ja wcześniej na to nie wpadłam :thinkerg: tylko skąd wezmę taki duży koszyk WIELKANOCNY :krolik: Quote
.ania Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Co do eukanuby to słyszałam od weterynarzy i innych ludzi, że jest najmniej samczna ze wszystkich suchych karm... Kciuki trzymam :thumbs: Quote
Bubi Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Ja też znam wielu hodowców którzy przestali karmić eukanubą od czasu jak jest produkowana w Europie,niektóre psy mają po niej problemy żołądkowe. Quote
Violonczela Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Prowadzę w sekcję wyżłów i z tego co zauważyłam to po eukanubie psy rosną szybko i są bardzo wysokie ale nie mają masy i mąją trudności w nabieraniu jej w późniejszym okresie. Poza tym zadarzają się problemy jelitowe. Myślę że powinnaś spróbować innej karmy. _______________________ Pozdrawiam Violonczela Quote
.ania Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Ostatnio przeglądałam psychologiczną książkę "CHARAKTERY- Jak poznac człowieka od pierwszego spojrzenia?" Jean Baptise Delacour. Jest w niej między innymi "WYBÓR ULUBIONEGO ZWIERZĘCIA TO NIE PRZYPADEK". A oto fragment: "Powyższe studium prowadzi do ciekawych wniosków, które można z góry podsumowac tak: "Pokaż, jakie masz zwierzę, a powiem Ci, kim jesteś!" Naukę o związku między charakterem pana i psa zawdzięczamy francuskiemu weterynarzowi, Michelowi Kleinowy. Klein stał się znany jako opiekun psów gwaizd filmowych (...) Na całym świecie wygłaszał odczyty o psach. W czasie swojej dwudziestoletniej praktyki ów weterynarz stał się znakomitym specjalistą, który na podstawie własnych obserwacji doszedł do wniosku, że charakter mężczyzn i kobiet uwidacznia sie w ich psach. Według Kleina, nie ulega wątpliwości, że jeśli ktoś decyduje się na przykład na jamnika, a nie dobermana, ujawnia swoje wnetrze. Czynniki emocjonalne i psychiczne odgrywają tu równie istotną rolę jak estetyczne. Przez wybór określonego psa człowiek pokazuje, jaki ma charakter. Doktor Klein opracował przedstawione poniżej zależności między charakterem a posiadaną lub ulubioną rasą psa. [b]PUDEL[/b] Namietnośc. Ten pies świadczy o tym, że jesteś wrażliwy, dajesz się uwodzic, masz poczucie humoru i miękki charakter. Z jednej strony prowadzisz życie unormowane i panujesz nad sowim temperamentem. z drugiej jednak zdarza Ci się, że w złości zupełnie nie potrafisz sie pohamowac. Miewasz zmienne nastroje- od euforii po czarną rozpacz. Niesprwaiedliwośc Cię denerwuje. Bez wahania ruszasz w bój o wielkie idee i szczytne ideały. Chociaz w pracy przejawiasz niezdecydowanie, wszystko, co robisz, starasz się wykonywac sumiennie i dlatego jesteś ceniony. Łatwo się obrażasz, gdy ktoś Cię atakuje. Zawsze się boisz, że inni Cię oszukają. W miłości potrafisz wiele dawac, ale twój partner musi Ci ulegac i nie może go irytowac Twoja drażliwośc. Potrzebujesz czułości i symaptii, aby naprawdę byc szczęśliwym. TWOJA WADA: [i]Zbyt duża skłonnośc do litowania się nad sobą[/i]." Czy ktoś z Was odnajduje w sobie te cechy? ;) Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że ciekawie. :) Quote
Violonczela Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Kiedyś też karmiłam eukanubą teraz karmię royalem chociaż miałam nie dawno w domu karmę hill'sa ale coś zaczeło dziać się z uszami u moich psów chociaż nigdy nie miałam z tym problemów. Tak więc wróciłam do gotowanego i do royala. Właśnie z Litwy przywiozłam karmę na spróbowanie typową dla pudli - zobaczymy jak się sprawdzi. __________________________ Pozdrawiam Violonczela Quote
Recommended Posts