LALUNA Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Mosii na owczarku masz wskazówkę na którą powinnas nakierować weterynarza. [URL]http://www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=13896&PN=3[/URL] Zbadajcie mu trzustkę Quote
Gem Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='LALUNA']Mosii na owczarku masz wskazówkę na którą powinnas nakierować weterynarza. [URL]http://www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=13896&PN=3[/URL] Zbadajcie mu trzustkę[/quote] Warto sprawdzić. Tylko nie wiem czy Mosii da radę zrobić to u siebie? Quote
LALUNA Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Da rade sprawdzić. Wysłałam jej na priv szczegołowe wskazówki jak można spróbowac wyprowadzic z tego psa. DAjcie jej znac aby weszła na dogo i odebrała priv. Nie ma na co czekać, czas działa na niekorzysc tego psa. Potem opercja bedzie kosztowna i tak naprawde zrobi z niego kaleke. Wiec nie ma czasu do stracenia. Quote
sloneczko76 Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Jest Taki Sliczny,trzymam Kciuki Za Dobra Diagnoze,szybki Powrot Do Zdrowia I Szczesliwy Domek. Quote
mosii Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [B]potrzebujemy pieniązków[/B] na pomiar trypsygenu i trypsyny w surowicy pomiar selenu te badania duzo powiedza Quote
mosii Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [URL]http://www.grunfeldshepherds.com/articles/lanting/pdfs/carpal.PDF[/URL] Quote
Gem Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 O ile dobrze rozumiem to niektóre zachowania Szarika wskazują, że jest jakiś problem z trzustką? Przydałyby się jednak jakieś szczegóły po polsku ;) Napisałem smsa do Tweety, by zajrzała na wątek. Quote
LALUNA Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Gem']O ile dobrze rozumiem to niektóre zachowania Szarika wskazują, że jest jakiś problem z trzustką? Przydałyby się jednak jakieś szczegóły po polsku ;) Napisałem smsa do Tweety, by zajrzała na wątek.[/quote] To nie zachownia wskazuja, ale zewnętrzne objawy. Czyli to co pisała mosil [QUOTE] Oprócz przednich łap, pies ma duże problemy z układem motorycznym w ogóle, jakies zwiotczenie(?) mięsni, stąd np wypadający siusiak.[/QUOTE] Własnie to zwiotczenie miesni i nadgarstki wskazuja na brak selenu. Poprostu wiezadła, sciegna, mięsnie nie trzymaja i stad tez dochodzi do rozluźneinia nadgarstka w obrebie stawów. Mosil nie musisz badac poziom selenu, poprostu mu go dajcie w tabletkach. Natomiast reszte tak aby dowiedziec się czy jakiś enzymów i które trzeba mu dostarczyć. Quote
Gem Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [QUOTE]To nie zachownia wskazuja, ale zewnętrzne objawy. Czyli to co pisała mosil[/QUOTE] Mosii mówiła mi także o zachowaniach Szarika wskazujących na takie niedobory i dlatego o tym napisałem. Zachowaniach, rzekłbym, niesmacznych. [QUOTE]Własnie to zwiotczenie miesni i nadgarstki wskazuja na brak selenu. Poprostu wiezadła, sciegna, mięsnie nie trzymaja i stad tez dochodzi do rozluźneinia nadgarstka w obrebie stawów. [/QUOTE] Rozumiem. Trzeba więc zrobić badania, o których piszecie: pomiar trypsygenu i trypsyny w surowicy. No i kupić selen. Quote
LALUNA Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [QUOTE]No i kupić selen.[/QUOTE] I pare wspomagaczy typu glukozamina, chondroidyna i jeszcze ze dwa inne oraz przejsc na zywienie naturalne. Ryż, marchewka, wołowina, kurczak ( chociaz oni pisza jagniecina ) Ale na nasze warunki to tez będzie OK Quote
Gem Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='LALUNA']I pare wspomagaczy typu glukozamina, chondroidyna i jeszcze ze dwa inne oraz przejsc na zywienie naturalne. Ryż, marchewka, wołowina, kurczak ( chociaz oni pisza jagniecina ) Ale na nasze warunki to tez będzie OK[/quote] By zrobić badania musimy wiedzieć, ile one kosztują i ile Szarik ma pieniędzy. Jeśli Twoje przypuszczenia okażą się strzałem w dziesiątkę, to oczywiście postaramy się zapewnić mu odpowiednią dietę :) Dziękujemy za pomoc :) To jest wspaniałe, że tak wielu wartościowych ludzi myśli o Szariku :) Quote
Inez de Villaro Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 mogę pomóc finansowo od września dopiero jesli będzie trzeba... Quote
LALUNA Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='Inez de Villaro']a może kwas hialuronowy?[/quote] Nie, bo to nie w tym rzecz. To nie jest problem stawów ale miesni i scigien które nie trzymaja. Gem same wspomagacze nie sa kosztowne. Mysle ze miesieczna kuracja wraz z enzymami, nie będzie kosztowac wiecej niz 100- 200 zł Podawanie karmy wysoko energetyczej i wysoko białkowej jest błędem w tym przypadku. I jest jeszcze cos. Z każdym dniem jego szanse maleje. Tak jak widac na przykładzie tego ON co Ulka wstawiła. Operacja czyli połączenie stawów. To koszt około 1800 -2000 tys, podejma sie tylko dwie kliniki. Wrocław i Warszawa. I nie gwarantuja przeżycia, bo podaje sie dużo leków przeciwzapalnych. Znam przypadek opisany w necie, gdzie pies w cierpieniach padł po artodezie łap. W kazdym razie operacja polega na brutalnym zniszczeniu stawów i zrobieniem ich na sztywno. Ale to jest chirurgia, a pies ma problemy ze zwiotczeniem miesni. [quote]Dziękujemy za pomoc :smile: To jest wspaniałe, że tak wielu wartościowych ludzi myśli o Szariku :smile:[/quote] Nie ma za co. Pare lat temu spędziłam pare miesiecy szukajac pomocy dla mojego psa. Udało sie. Miedzy innymi dzieki odszukaniu tego przypadku z artykułu. Potem tez sie pare razy przydało. Quote
al-ka Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Podpowiem Wam jeszcze tani,naturalny i niezawodny sposób na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki.Trzeba wejść tylko niestety w układ z jakąś ubojnią krówek lub świnek (-bo jest obowiązek całkowitej utylizacji trzustek i tarczyc z ubojni).Zdobyć trzeba tylko świeżą trzustkę i podawać do suchej np.karmy- niekoniecznie nawet leczniczej- 40gramów zmielonej trzustki(kopiata łycha od zupy) na każde 30kg psa.Koszt absolutnie minimalny,bo trzustka kosztuje grosze a efekt zadziwiający.Wiem,ze to trochę kołpotliwe,ale tańsze nieporównanie od produktów aptecznych i bardziej skuteczne. Quote
mosii Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 tak sie składa ze mam, dzwoniłam i kg trzustki kosztuje 10gr. podagam z wetem jutro Quote
Tweety Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [quote name='LALUNA'] I jest jeszcze cos. Z każdym dniem jego szanse maleje. Tak jak widac na przykładzie tego ON co Ulka wstawiła. Operacja czyli połączenie stawów. To koszt około 1800 -2000 tys, podejma sie tylko dwie kliniki. Wrocław i Warszawa. I nie gwarantuja przeżycia, bo podaje sie dużo leków przeciwzapalnych. Znam przypadek opisany w necie, gdzie pies w cierpieniach padł po artodezie łap. W kazdym razie operacja polega na brutalnym zniszczeniu stawów i zrobieniem ich na sztywno. Ale to jest chirurgia, a pies ma problemy ze zwiotczeniem miesni. .[/quote] przeczytałam trochę wyrywkowo więc pytanie może głupawe: czy Ty może proponujesz przeprowadzenie operacji połączenia stawów na sztywno w tym momencie czy ja gdzieś zbłądziłam?:oops: Quote
mosii Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 ach Tweety, bardzo wyrywkowo przeczytałaś ;) Lalunie chodzi o zdiagnozowanie Szarika pod kontem trzustki. Quote
LALUNA Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 [QUOTE]przeczytałam trochę wyrywkowo więc pytanie może głupawe: czy Ty może proponujesz przeprowadzenie operacji połączenia stawów na sztywno w tym momencie czy ja gdzieś zbłądziłam?:oops: [/QUOTE] Raczej pisze zróbcie wszystko aby nie trzeba było tego robić. Bo teraz jeszcze jest szansa. A potem :shake: To był Twój post :razz: [quote name='Tweety']dokładnie, u Szarika właśnie tez o to chodzi, że jak się teraz nie uda to dopiero gdy zakończy fazę wzrostu. U tamtego onka trzeba zrobić operacyjne połaczenie stawów i tyle[/quote] Niestety to "i tyle", jest bardzo cięzkim zabiegiem, dosć długo mnie prześladował i zbyt dużo się o nim naczytałam. Mojemu psu się udało ( chociaz to było z innej przyczyny), wygralismy tę walkę. Znajoma z briardem też i tutaj było to samo co u tego ON-ka. Dlatego widze dużą szanse dla tego psa. Tylko trzeba sie spieszyć. Quote
mysza 1 Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Potrzebne wpłaty, oby ten maluch wyzdrowiał. Quote
mosii Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 po raz kolejny [B]prosze o wyniki badan krwi szarika[/B]!! chce pojechac do weta na dodatkowe badania edit: wszystko mam. Quote
Gem Posted August 2, 2008 Posted August 2, 2008 [quote name='mosii']edit: wszystko mam.[/quote] To świetnie :) A Szarik w górę! Quote
Recommended Posts