Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli chciałabym mojego przyszłego psa który będzie z rodowodem wystawiać to co mam zrobić? Może jakiś regulamin? Nie mam o tym pojęcia..:-( Kto mi pomoże? W jakim wieku musi być pies? Itd. Pomocy!:-(

Posted

na samiuśki początek radzę wejść sobie na stronę Związku Kynologicznego w Polsce ( www.zkwp.pl ) i przeczytać wszystko (no, prawie ;) ) od deski do deski.
Regulaminy, czasem i nawet informacje o wystawach (też dają dużo do myślenia). Potem przeglądaj sobie tematy na dogomanii na forum "wystawy". Jeśli jeszcze coś będzie nie jasne, to pisz :D

Posted

W skrócie :)
Kupujesz psiaczka z rodowodem, z metryczką jedziesz do swojego oddziału w którym się rejestrujesz Ty lub rodzic. Opłacasz składki, dajesz metryczkę do wyrobienia rodowodu psiakowi. Dostajesz taki numerek, który przy zgłaszaniu psiaka wpisujesz w jakąś tam rubryczke.
Ok, teraz możesz się rozglądać za wystawami na które chcesz sie udać (wcześniej oczywiście ćwiczysz z psiaczkiem pozycję wystawową i kłusowanie). Wybierasz, zgłaszasz pieska, opłacasz. W napięciu czekasz na te dni gdzie pokażesz swojego szczeniorka pośród innych psiaków na ringu.

Są różne klasy zależne od wieku (bądź championatu/użytkowości), na początku masz klasę baby (rzadko kiedy jest ona 'organizowana'), uznajmy, że zaczynasz od klasy szczeniaków 6-9 miesięcy :)