M^T Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Jeżeli chciałabym mojego przyszłego psa który będzie z rodowodem wystawiać to co mam zrobić? Może jakiś regulamin? Nie mam o tym pojęcia..:-( Kto mi pomoże? W jakim wieku musi być pies? Itd. Pomocy!:-( Quote
HuSkaCz Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 na samiuśki początek radzę wejść sobie na stronę Związku Kynologicznego w Polsce ( www.zkwp.pl ) i przeczytać wszystko (no, prawie ;) ) od deski do deski. Regulaminy, czasem i nawet informacje o wystawach (też dają dużo do myślenia). Potem przeglądaj sobie tematy na dogomanii na forum "wystawy". Jeśli jeszcze coś będzie nie jasne, to pisz :D Quote
asiol Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 W skrócie :) Kupujesz psiaczka z rodowodem, z metryczką jedziesz do swojego oddziału w którym się rejestrujesz Ty lub rodzic. Opłacasz składki, dajesz metryczkę do wyrobienia rodowodu psiakowi. Dostajesz taki numerek, który przy zgłaszaniu psiaka wpisujesz w jakąś tam rubryczke. Ok, teraz możesz się rozglądać za wystawami na które chcesz sie udać (wcześniej oczywiście ćwiczysz z psiaczkiem pozycję wystawową i kłusowanie). Wybierasz, zgłaszasz pieska, opłacasz. W napięciu czekasz na te dni gdzie pokażesz swojego szczeniorka pośród innych psiaków na ringu. Są różne klasy zależne od wieku (bądź championatu/użytkowości), na początku masz klasę baby (rzadko kiedy jest ona 'organizowana'), uznajmy, że zaczynasz od klasy szczeniaków 6-9 miesięcy :) Quote
narisowa Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 polecam do poczytania "tajemnice wystaw psów" janowskiego. mozna nabyć w wysyłkowych księgarniach bez problemu. dobrze tam wytłumaczono co, po co i dlaczego :) Quote
Recommended Posts