ayshe Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 lamblie czlowiek moze zalapac.ksiazkowo nie.w praktyce tak. Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 A tu przygłucha kursantka. Czy dzisiaj z ONkowym maleństwem też przyturlać się czy won do grupy weekendowej? Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 Oki zapytam jeszcze 2 innych wetów w sprawie załapania pierwotniaka od dziecięcia.Alix a może po prostu gotuj Baroszowi jagnięcine i podawaj z ryżem. no i z ważywami jeżeli nie jest na nie uczulony. Ja na początku chciałam Sheanowi gotować ale zapach gotowanej baraniny mnie osłabił na tyle że pognałam po karme. Podobno baranina i ryż nigdy nie uczulają -sprzedaje za ile kupiłam -tak twierdzą znajomi weci. Ja niestety nie umiem czytać składników karm -nawet nie wysilam się -wierze w tym wypadku wetom /najchętniej dawałabym dziecku mięcho z ryżem lub kartoflami i warzywami no i witaminy -ale strach przed możliwościa spieprzenia rozwoju powstrzymał mnie od tego/. Pozdrowienia i zdrówka dla Barosza i Szejka Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='monisieczka']A tu przygłucha kursantka. Czy dzisiaj z ONkowym maleństwem też przyturlać się czy won do grupy weekendowej?[/quote] co ty taka nadgorliwa???? jak już jedziesz to wpadnijj po mnie bo wyjdzie ze ja jedna jestem leń Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 Tiaa... już się kurcze boję... Czy nasza kochana Specjalistka Od Spraw Beznadziejnych (czytaj własciciele ONków) w Wielkim Tygodniu będzie miała nieco wiecej łagodności? Pragnę zaznaczyc, że łagodność jest jej podstawową wrodzoną cechą :diabloti:ale jakoś mi dzisiaj bardziej zalezy Quote
ayshe Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 ewa-Jo najprawdzopodobniej powiedza ci ze nie mozna.i tak jak pisalam teoretycznie nie mozna.w praktyce roznie to wyglada.siebie bym olala.ale dziecka juz nie-panikara jestem:oops: .aha napisze jeszcze o tym bricie co go chicie i shado daje od pn.-koopy ok,drapanctwa niet,baaardzo chetnie jedza.ale za serce mnie nie chwycila.hi croc jest lepszy. Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='ayshe']ewa-Jo najprawdzopodobniej powiedza ci ze nie mozna.i tak jak pisalam teoretycznie nie mozna.w praktyce roznie to wyglada.siebie bym olala.ale dziecka juz nie-panikara jestem:oops: .aha napisze jeszcze o tym bricie co go chicie i shado daje od pn.-koopy ok,drapanctwa niet,baaardzo chetnie jedza.ale za serce mnie nie chwycila.hi croc jest lepszy.[/quote] Dziecka bym też nie olała -hihihihih kocica była odrobaczana - Markowi powiem niech się na wszelki wypadek odrobaczy przeca to facet ,ale ja tabletek nie lubie. Ayshe jak Monika przejedzie po mnie to podjade i od razu ci piłki przywioze. Niepokoi mnie jej nadgorliwość w ćwiczeniach - to coś nienormalnego -może chora???? Pozdrowionka Quote
asher Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='Ewa-Jo']Podobno baranina i ryż nigdy nie uczulają -sprzedaje za ile kupiłam -tak twierdzą znajomi weci.[/quote] Nigdy nie mów nigdy ;) Uczula, tyle, że bardzo rzadko ;) [quote]Ja niestety nie umiem czytać składników karm -nawet nie wysilam się -wierze w tym wypadku wetom[/quote]Tyle, że weci zazwyczaj na prowizji :evil_lol: Czytanie składów nie jest trudne ;) Kolejność wymienianych składników zależy od ich ilości w karmie: wymieniane są malejąco, czyli najpierw te, których jest najwięcej. Głównymi składnikami karmy są te wymienione do tłuszczu, to co jest po tłuszczu - to ilości śladowe ;) Na przykład: [I]Mączka z kurczka, ryż, kukurydza, tłuszcz z kurczaka, mączka z jagnięciny...[/I] Czyli karma składa się mniej więcej w 1/3 z mączki kurczakowej, w 1/3 z ryżu, w 1/3 z kukurydzy, a jagnięciny jest w niej tyle, co nic ;) Albo: [I]Mączka z kurczaka, ryż, mączka z kukurydzy, gluten kukurydziany, owies, tłuszcz z kurczaka[/I] Tutaj nawet kurczaka będzie malutko, bo są aż 4 źródła węglowodanów, czyli kurczak stanowi niecałą 1/5 karmy ;) A kukurydzy może być tak naprawdę więcej, niż ryżu, bo choć ryż wymieniony jest wcześniej, to kukurydza rozbita jest na dwie częsci ;) Ergo: karma raczej dla królika, niż dla psa :evil_lol: Lepiej, jesli w składnikach widnieje mączka z danego zwierza, niż sam zwierz (czyli np. mączka z kurczaka, a nie kurczak), bo wtdy mamy pewnośc, że chodzi o składniki karmy już po obróbce cieplnej, a nie te użyte do jej produkcji (mięso się odwadnia i bardzo maleje jego ilośc. Czyli jeśli np, do produkci karmy użyto w 40 proc. mięsa, to nie znaczy, że w produkcie końcowym tyle mięsa się znajduje). Ważne jest, czy producent pisze np. "mączka z kurczaka", czy "mączka z mięsa kurczaka", bo kurczak to przecież nie tylko mięso, ale i kości, pióra, pazurki... :evil_lol: No i proponuję czytać składy w oryginale, bo w tłumaczenia wkrada się podejrzana ilośc przekłamań. Ups, nieścisłości chciałam napisać :evil_lol: Quote
ayshe Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 no moze to zastanawiac taka gorliwosc:razz: :lol:.tak sobie nagle przyjedzie;).....no dobra....ja mam zerowe zaufanie do tego co pisza.i szczerze mowiac te bzdety o karmach i takie tam niewiele mnie interesuja.tym bardziej z niepokojem przygladam sie swoim psom na bewi dogu i......teraz bede jechala na egzaminy z chita i shado do niemiec to podjade dso fabryczki.znamy sie juz telefonicznie.dziiiiiwne .zero reklamy.taka jakosc za taka cene?hmmm.odchowam mioty i zobacze.tak bym chciala trafic na swoja karme.taka do ktorej nie bede miala uwag. Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='Ewa-Jo']Dziecka bym też nie olała -hihihihih kocica była odrobaczana - Markowi powiem niech się na wszelki wypadek odrobaczy przeca to facet ,ale ja tabletek nie lubie. Ayshe jak Monika przejedzie po mnie to podjade i od razu ci piłki przywioze. Niepokoi mnie jej nadgorliwość w ćwiczeniach - to coś nienormalnego -może chora???? Pozdrowionka[/quote] wrrrrrrr:angryy::diabloti::chainsaw::-x:2gunfire::snipersm: Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 od sprzatania światecznego chce zniknąć a wy tak od razu wszystko wywlekacie.... Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='monisieczka']wrrrrrrr:angryy::diabloti::chainsaw::-x:2gunfire::snipersm:[/quote] nie trafiłaś -a włąściwie trafiłaś hhihihihih kulą w płot. Zajeżdzaj tą limuzyną -byle szybko i z fasonem:eviltong::mad: Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 a zebys wiedziała, że z fasonem, jeszcze padniesz jak zobaczysz:crazyeye: Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='monisieczka']od sprzatania światecznego chce zniknąć a wy tak od razu wszystko wywlekacie....[/quote] Hihihihi już widze jak ktoś za ciebie robote odwali - marzycielka tylko odkładasz ją w czasie i nic więcej -a ja nie musze sprzątać :multi: Quote
ayshe Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 i sprawa sie wyyyjaaasnila:lol: .a myslalam ze to zapal do szkolenia:placz: Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='monisieczka']a zebys wiedziała, że z fasonem, jeszcze padniesz jak zobaczysz:crazyeye:[/quote] ty byle to nie było duże i czerwone na 40 miejsc:mad::crazyeye: i nie maluch :shake:bo mam w nim klaustrofobie -wszystko inne chyba zniose :cool1:-chyba bo o ile cię znam to jeszcze możesz konno po mnie zajechać:angryy: -a nie znam reakcji Josha na kopytne:eviltong: Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 a sejaczek to od malucha większy? A tyle osób + szarików sie mieści hehehe Quote
ayshe Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 rydwanem:roflt: czerwonym z girlandami:megagrin: :megagrin: Quote
Szira/Gosia Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='ayshe']rydwanem:roflt: czerwonym z girlandami:megagrin: :megagrin:[/QUOTE] Widać jakie treser ma marzenia:eviltong: :evil_lol: Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='monisieczka']a sejaczek to od malucha większy? A tyle osób + szarików sie mieści hehehe[/quote] i lepiej zajedz sejaczkiem bo Joshua po jedzeniu!!!!!!:evil_lol::crazyeye: Quote
ayshe Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 nie no wyobrazam sobie wlascicielki stojace na rydwanie w stroju z epoki i brytany biegnace dostojnie obok:razz: :lol: Quote
Szira/Gosia Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='ayshe']nie no wyobrazam sobie wlascicielki stojace na rydwanie w stroju z epoki i brytany biegnace dostojnie obok:razz: :lol:[/QUOTE] :grin: :grin: :grin: też to sobie wyobraziłam Quote
Ewa-Jo Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='ayshe']nie no wyobrazam sobie wlascicielki stojace na rydwanie w stroju z epoki i brytany biegnace dostojnie obok:razz: :lol:[/quote] ja odpadam -stroje z tej epoki mi nie paszą ja moge tylko w portkach i podkoszulce , a reszta niech se jedzie jak konie poniosą a przy takich wożnicach napewno poniosą to już sobie wyobrażam Monisieczke i Żmije z buziami w błocku i tunikami na głowach hihihihhi to ja zosytaje w tej epoce:eviltong::eviltong::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
monisieczka Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 [quote name='ayshe']nie no wyobrazam sobie wlascicielki stojace na rydwanie w stroju z epoki i brytany biegnace dostojnie obok:razz: :lol:[/quote] stroje z epoki nie sa złe, przescieradło jak senator albo cuś i bedzie ok, ale najgorzej to z dostojeństwem mojego maleństwa jakoś nie idzie mi sobie wyobrazić:shake: Quote
Recommended Posts