Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Propozycja przyjęta. Ale widzisz znów się nie zgadzam z Tobą. Bo to jest tak, że jak ludzie nie radzą sobie z psem, bo myślą, że sam sie wychowa to oddają go, bo to najłatwiej - pod pretekstem, że np. są uczuleni. Teraz dałaś im nowy pretekst do ręki. Bedą mieli na co zwalić swoją nieudolność i brak zaangażowania. Panie to taka groźna rasa, co dzieci zagryza, wiec nie dam rady go wychować. Jeśli dalej nie rozumiesz, że źle zrobiłaś pisząc taką informację to już trudno. Szkoda moich słów. I nie jest tu wytłumaczeniem, że ktoś to powiedział. Ja wyrażnie mówię i piszę, że akita nie jest psem dla każdego, że wymaga żelaznej konsekwencji w wychowaniu (i jest to prawda!) i, że jeśli to pierwszy akita to lepiej wziąć sukę, bo będzie nam łatwiej ją wychować. Tak też mówiłam Tobie, gdy zwracałaś się z prośbą o poradę przy zakupie akity. Nigdy nie mówię, że akita jest cacy i w ogóle panie to golden po prostu.

U mnie w księdze gości jest wpis od Pani, która chciała oddać swoją akitę, bo to takie groźne psy (ktoś nagadał). Po kilku prostych radach udało jej się samodzielnie ją wychować. I po jakimś czasie wpisała mi się z podziękowaniem, że nie ma fajniejszego psa na świecie. No ale jasne, że najlatwiej powiedzieć, że jest "fee" ;-)

Ile razy jak czułam, że ktoś chce psa dla szpanu rzucałam taką cenę, że zwalała gościa z nóg. Potem mówił, że gdzieś tam może dostać za 1 tys.zł.

Ostatnio zauważyłam, że konkurencja nasyła swoich klientów na mnie, bo wiedzą, że podam im taką a nie inna cenę i klient wróci do nich kupując akitę za 1500 zł i ciesząc się, że tak tanio. ;-) A ja jak ktoś na wstępie pyta o cenę albo gdzie jest hodowla i o Boże w Gdańsku, a ja aż z Warszawy dzwonię od razu rzucam 3 tys.

Bo taki człowiek, któremu z Warszawy do Gdańska jest daleko przyjechać po szczeniaka nie ma u mnie żadnych szans. Ja cenie swoje psy i są one warte tej ceny. Jestem w stanie sprzedać za np. 2 tys i to nawet na raty. Ale muszę wiedzieć, że pies będzie miał super dom i zawita przynajmniej na okoliczne wystawy. Inaczej cały trud hodowlany na marne. Ale na szczęście są ludzie, którym z Krakowa do mnie jest blisko :-) I to jest ta iskierka nadziei, że oni naprawdę chcą dobrego psa i będą go cenić. Bo chętnie dogadam płatność, gdy widzę, że ktoś naprawdę marzy o akicie a nie kupuje, bo modny. Ale nie wtedy, gdy wiem, że ktoś kasy ma dużo a jęczy, żeby mu cenę obniżyć. Uważam, że czasem te 1500 zł niezamożnej osoby jest warte więcej niż 4 tys. bogacza. I nie sprzedaję akity na łańcuch ani do pilnowania pustej posesji. To jest pies rodzinny i musi mieć rodzinę, żeby wiedział, że jest czego pilnować i warto i dla kogo to robi. I żebym ja wiedziała, że pies spędzi w tamtym domu całe swoje psie życie szczęśliwie. Ot co.

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ledwo żyję....ale no coż,korci mnie aby się pochwalić ... :lol: wczoraj w Augustowie wystawiałam 3 akity swoje i wyszł nam tak:3 złote medale,3xCWC;Ojosan dostała BOB,moje dzieciątko w MP było drugie,w konkursie na najlepszą parę hodowlaną OKII i OJOSAN Matagiinu Pl zajęły II miejsce/pucharek/,w wuborze na najpiękniejszego psa grupy V ....wygrała Ojosan :P :P :P /pucharek też ,jakby nie było!/.Bardzo rzadko się zdarza aby akita wygrała grupę,przeważnie wygrywają haszczaki albo mamuty...Tak,że jestem heeeeeeepi :multi:

Posted

Witam. Ja również chciałam się pochwalić, że moja malutka Nakayoshi ukończyła w Augustowie Championat Młodzieży. Pokazała się ślicznie i była bardzo kochana mimo ogromnego upału stała dzielnie na ringu jak skała. Ja już mdlałam dosłownie z gorąca po kolejnym okrążeniu, gdy sędzina nie mogła się zdecydować. NAKI stanęla do wyboru Zwycięzcy Rasy... ale jako, że konkurentka starsza w postaci narybku Lilki zgarnęła jej BOB sprzed nosa nie mamy zamiaru wcale się wieszac ;-) choć niektórzy tak mówią ;-)

Spoko. Przegrać z ładną suką nie ujma... a sędzina i tak miała ciężki wybór i sama mówiła, że nie wie kogo wybrać ;-) więc czujemy się usatysfakcjonowane :-))). Jechałyśmy po Zwycięstwo Młodzieży i normę mamy wyrobioną w 100% :-). Poza tym mój śliczny wnuczek TOSZI dostał kolejne - czwarte już CWC, więc jestem z niego bardzo dumna :-)

Jest kochany i śliczny i jak ktoś ośmieli się twierdzić inaczej gołymi rękoma udusze ;-) No oczywiście, że OKI też śliczny ale to już wnuczek Lilkowy, to ona jest dumna z CWC malucha :-). Oki ma super charakter o czym miałam okazję się przekonać i gorąco polecam psiaka gdyby któraś panna chciała na amory przyjechać w niedalekiej przyszłości :-) Ale TOSZI to jest to prawdziwa wilcza akita o niezłomnej psychice. Nie ma już w Polsce takich psów, a szkoda. On ma to coś co sprawia, że akita budzi respekt i szacunek i żaden obcy nie wyciągnie do niego pochopnie ręki. To samo miał mój Lobo. Toszi pozwolił się babci wyczochrać za kudełki ;-) Kocham go za to :-) Jest po prostu boski. Szkoda, że akurat zrzucił podszerstek, bo pewnie byłby Najlepszym Psem w Rasie :-) czego mu życzy na następnej wystawie babcia Izis :-)

• 10 months later...
Posted

Podnoszę ten temat, bo znalazłam biała długowłosą akitę na allegro, a Taysha szukała i pytała na poczatku:
>6. czy biale, dlugowlase akity nie dostaja rodowodu - jezeli tak to dlaczego, i jak znalezc taka biala, dlugowlasą akitke <

oto link [url]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53348120[/url]

Swoja droga przykro, ze ktos chce sie jej pozbyc :(

Posted

Z tego co wiem od Lilki z Matagi to ta bialaska ma rodowod tyle, ze nie jest wystawowa i tyle. Sorki, ze tak krotko ale ja juz tu nie bywam. Nie mam juz na to czasu. Wole polazic z maluchami na spacerki, bo strasznie ciekawe swiata malenstwa są... no nie takie malenstwa, bo wlasnie skończyły 3 miesiące.