Martyna&Zara Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Witam! Wiem, że przy kupnie szczeniaka z hodowli dostajemy METRYKE, a dopiero później możemy zrobić na podstawie metryki RODOWOD(to znaczy nie my tylko ZKwP). nurtuje mnie jednak pytanie, czym(jeśli chodzi o wygląd) różni się metryka od rodowodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi:) Quote
cropka Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Metryka jest rozmiaru A5, a rodowód A4 :lol:. A tak na serio o ile pamiętam to w metryce sa tylko rodzice szczeniaka, w rodowodzie mamy wyszczególnione poprzednie pokolenia. Ale może sie mylę :roll: Quote
daga10011 Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 w metryce sa tylko rodzice podani a w rodowodzie sa dziadkowie,prapra dziadkowie jeszcze Quote
Martyna&Zara Posted June 12, 2008 Author Posted June 12, 2008 I jeszca raz dziękuje za uświadomienie nieświadomej :) Quote
lothia Posted June 15, 2008 Posted June 15, 2008 rodowodzie masz podany także nr PKR czyli szczenię posiadajace metryczkę jest uprawnione do -rodowodu-wpisu do PKR -do wpisu do Ksiegi Wstępnej w metryczce tylko nr Ksiegi Miotów Quote
martita Posted June 15, 2008 Posted June 15, 2008 Ja tylko odnosnie metryk i paranoja z jaka sie spotkalam. Masakra z tymi pseudohodowcami. Wiecie, ze mozna dostac metryczke po jakims czasie, gdy wlasciciel sobie jednak dojdzie do wniosku ze chce psa "rodowodowego"... Pewien "hodowca" podobno nie stwarza problemu, tylko trzeba sie zgodzic, ze pies bedzie mlodszy:roll: Quote
dog_master Posted June 15, 2008 Posted June 15, 2008 Taa, bylo kiedys nawet na Dogo o kupowaniu metryk... BTW co metryka i rodowod maja do genetyki...? Nie ten dzial... Quote
agnethka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 ja mam takie pytanko co do metryki i wyrobienia rodowodu ;) czy metryka ma "termin ważności"? czy też możemy wyrobić rodowód w dowolnym momencie życia psa? bo już słyszałam pare wersji i zgłupiałam :roll: słyszałam, że metryka jest ważna rok (mi się wydaje, że tak kiedyś było...) i słyszałam, że można wyrobić rodowód w każdym momencie nawet dorosłym psom. wolę się jednak upewnić co i jak...jeśli jest taki temat na dogo gdzie jest odpowiedź na moje pytanie to sorki, ale nie mogłam znaleźć.. Quote
Liszka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 [quote name='agnethka']ja mam takie pytanko co do metryki i wyrobienia rodowodu ;) czy metryka ma "termin ważności"? czy też możemy wyrobić rodowód w dowolnym momencie życia psa? bo już słyszałam pare wersji i zgłupiałam :roll: słyszałam, że metryka jest ważna rok (mi się wydaje, że tak kiedyś było...) i słyszałam, że można wyrobić rodowód w każdym momencie nawet dorosłym psom. wolę się jednak upewnić co i jak...jeśli jest taki temat na dogo gdzie jest odpowiedź na moje pytanie to sorki, ale nie mogłam znaleźć..[/quote] Metryka jest ważna przez całe życie psa,a rodowód możesz wyrobić w dowolnym momencie. Kiedyś chyba było jakieś ograniczenie czasowe,ale aktualnie takiegoż nie ma ;) Quote
agnethka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 [quote name='*Liszka*']Metryka jest ważna przez całe życie psa,a rodowód możesz wyrobić w dowolnym momencie. Kiedyś chyba było jakieś ograniczenie czasowe,ale aktualnie takiegoż nie ma ;)[/quote] dzięki śliczne za odpowiedź :p Quote
Azawakh Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Jeszcze 10 lat temu metryka była wazna tylko rok ale w tej chwili jest ważna całe zycie. Jako ciekawostkę podam fakt, ze metryki wydawane są tylko... przez ZKwp i nigdzie indziej na świecie się tego cudactwa nie stosuje... Jak dla mnie metryka jest kolejną okazją do wyciągnięcia od właścicieli psów kasy bowiem tylko obowiązuje w Zkwp i w przypadku chęci rejestracji psa w innej krajowej organizacji kynologicznej może być to utrudnione lub wręcz niemożliwe ponieważ w metryce jest podane za mało danych o przodkach i tym samym człowiek aby posiadać psa z pełnym udokumentowanym pochodzeniem chcąc niechcąc musi być członkiem ZkwP co jest skandalem na skalę wręcz światową! Takie rzeczy to tylkow Polsce! Quote
agnethka Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 a tak 10 lat temu to pamiętam jak nabyliśmy 4-miesięczną suczkę i biegiem rejestrować ją w ZK jakbyśmy w przyszłości chcieli zagościć na wystawce :roll: dobrze, że z tego chociaż zrezygnowali w tej chwili :roll: słyszałam właśnie, że za naszymi granicami jest zupełnie inaczej i to nie tylko pod względem metryczek, ale ogólnie i hodowli psów...heh...no cóż co kraj to obyczaj :roll: w Polsce te obyczaje różnią się niestety także między oddziałami ZK i np. w jednym oddziale jakąś "bzdetkę" masz gratis, a w innym musisz za nią zapłacić :mad: Quote
Recommended Posts