Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='papillonek']tak? to może też wypróbuję..........Acana chyba ogólnie jest dobrą karmą,nie?[/QUOTE]

Acana to dobra karma, ale dobra nie znaczy że będzie służyć każdemu psu... ;) ja na nią nie narzekam, zamawiam dla swojej suki i dla jej brata i psy świetnie ją przyswajają ;) ale czytałam że niektóre psy mają po niej gazy, moja tez miała ale po jakimś czasie się uspokoiło ;) dodatkowo kupuje puszki z animondy i pies zachwycony ;) royala zmieniłam tylko dlatego że jakościowo według mnie jest gorszy niż Acana a cena prawie ta sama, przynajmniej u mnie ;)

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest papillonek
Posted

Ale [B]acana[/B] jak na moje warunki to droga trochę niecałe [B]1/2[/B] kg [B]12[/B] zł.[B]Eukanuba[/B] tańsza [B]1[/B] kg [B]19 zł.[/B]A co jest lepsze eukanuba ,czy acana?Acana ma wersję sport&agillity to chyba się skuszę :)

Posted

mnie zaskoczyło jak zobaczyłam 500g RC (westie) za 22,90zł trochę dużo.... a eukanuba za 19 zł kg? myślałam że kilo kosztuje 23zł (około) ale, wersja mini tak? a Eukanuba też ma coś agility, widziałam, no ale chyba typowo sportowa karma to Dog Chow,i ostatnio widziałam 3kg za 24zł!]
ja muszę chyba jakiś light stosować, bo Dotka albo jest taka gruba albo mi się wydaję:)

Guest papillonek
Posted

Dog chow to syf nie polecam :/ Ja kupuję eukanube na wagę za 19 zł.Tak ma coś z agility ma tez wersję z łososiem,dziczyzną i jakąś jeszcze wszystkich jestem ciekawa i acany też ;)

Guest papillonek
Posted

Wiem,ale nie u nas :)
Mam swoje sprawdzone żródła.

Posted

[quote name='Husse']Ogólnie przyjmuje się, że karmy typu senior powinno stosować się od 7-9 roku życia, w zależności przede wszystkim od rasy psa.
Bardzo proszę napisać jakiej rasy jest Pani pies? Ogólna zasada jest taka, że psy małych ras żyją dłużej i starzeją się później, duże rasy żyją krócej i starzeją się szybciej.[/QUOTE]
Corgi
Co do drugiej części odp. to ja to wszystko wiem ;)

Miałam jamniczkę, ale nie pamiętam samego przejścia z normalnej karmy na seniora. Chyba tak po prostu uznaliśmy że już czas i zaczęła jeść dla starszych. Ale to było dawno i teraz jestem ciekawa co inni myślą.

Posted

[quote name='anetta']Corgi
Co do drugiej części odp. to ja to wszystko wiem ;)

Miałam jamniczkę, ale nie pamiętam samego przejścia z normalnej karmy na seniora. Chyba tak po prostu uznaliśmy że już czas i zaczęła jeść dla starszych. Ale to było dawno i teraz jestem ciekawa co inni myślą.[/QUOTE]

Tak jak pisaliśmy wcześniej, generalnie zalecamy stosowanie Seniora od 7-9 roku życia.
W związku z tym, pomimo że Pani Corgi należy do ras małych i trzyma się dobrze;-) powoli warto byłoby go jednak przestawiać na Seniora.

Podstawowe różnice:
- Zdecydowanie obniżona zawartość tłuszczu (z 16% do 9%) oraz białka – pisała Pani że pies nie tyje na Optimalu który jest karmą dosyć kaloryczną – tutaj warto się chwilę zastanowić nad poziomem jego aktywności bo może się okazać, że Senior jest jednak nieco za mało kaloryczny (przy dużym poziomie aktywności pies może zacząć chudnąć).
- Senior zawiera glukozaminę i chondroitynę - dodatki wspomagające funkcjonowanie stawów
- Dodatek tauryny – wpływa na poprawne funkcjonowanie serca psów starszych

Wiecej informacji o Seniorze:
[url]http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=109[/url]

• 5 weeks later...
Posted

Witam.
Mam zamiar kupić swojemu psu Husse Premium Light, bo troszkę mu się przytyło.
I chciałam zapytać, czy ktoś odchudzał na tej karmie i jak mu poszło?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

• 4 weeks later...
Posted

Witam

Chciałbym dołączyć się do wątku. Mam półtora rocznego teriera irlandzkiego i karmię go Husse Prima. Pies wygląda bardzo dobrze, sierść, sylwetka ok ale często puszcza gazy, co potrafi nieźle zatruć atmosferę :p. Co może być tego powodem?

Posted

a długo je tą karmę? jeśli od kilku misięcy i ciągle puszcza gazy to znaczy że źle ją trawi i nie powinien jej jeść :) jeśli np. od miesiącu czy półtorej to ja bym przeczekała jeszcze jeden worek :) no chyba że gazy są bardzo częste :)

Posted

[quote name='zaba14']a długo je tą karmę? jeśli od kilku misięcy i ciągle puszcza gazy to znaczy że źle ją trawi i nie powinien jej jeść :) jeśli np. od miesiącu czy półtorej to ja bym przeczekała jeszcze jeden worek :) no chyba że gazy są bardzo częste :)[/QUOTE]

W zasadzie to zjadł dopiero jeden worek, więc może rzeczywiście odczekam jeszcze trochę. Gazuje głównie gdy sobie utnie drzemkę...

Posted

[quote name='Ptycholec']W zasadzie to zjadł dopiero jeden worek, więc może rzeczywiście odczekam jeszcze trochę. Gazuje głównie gdy sobie utnie drzemkę...[/QUOTE]

Zaba14 ma rację. Jeśli to dopiero początek to być może pies musi się do nowej karmy „przyzwyczaić” i mu przejdzie. Jeśli problem będzie się utrzymywał może to oznaczać, że pies źle tą karmę trawi i warto zastanowić się nad jej zmianą.

Husse Prima należy do linii Premium, możesz rozważyć zmianę na któryś z produktów z linii Super Premium – są lepiej zbilansowane i mają wyższą przyswajalność niż produkty z linii Premium i tego typu problemy nie powinny występować.

Produkty Husse z linii Super Premium znajdziesz tutaj:
[url]http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/[/url]

• 3 weeks later...
Posted

No i znowu ja :eviltong:

Miałam przejść na Light'a ale zauważyłam że Prima Plus też jest dla starszych i z tendencją do nadwagi. No i teraz mam kwadratową głowę, czytam składy i w sumie bardzo się nie różnią. Ceną tylko :evil_lol:
Z kolei Light jest premium a Prima Plus super premium, czym to się różni?

Jeśli zdecydowałabym się na Light'a to można iśc dalej i za tą cenę (mniej więcej) kupić Brita, zwykły lub Care, tylko że w Care jest 12 kg żarcia :shake:

Posted

No jak sie nie różnią, jedna ma mięso z kurczaka a druga ma mączke mięsna (zasadnicza różnica), Prima Plus ma dodatek na stawy, wyciąg z pestek winogron, aksamitki i karnitynę wspomagającą spalanie tłuszczu.

• 2 weeks later...
Posted

Witam.
Jesli ktoś jest za interesowany, to mam do sprzedania 6 kg karmy husse optimal mini. Moja paskuda nie chce jeść:( I mam kłopot:(
Ogłoszenie w bazarku na karmach suchych.

Posted

Skontaktuj się ze swoim dystrybutorem, ponieważ w Husse jest satysfakcja gwarantowana ;) - to bardzo wyróżnia. Często jest też tak, że przy zmianie karmy pies nie chce danej karmy jeść (w szczególności przy przejściu z marketówki). Dałbym mu trochę czasu i przechodził na nową karmę stopniowo (spróbuj pokombinować mieszając z np. z mokrym).

Polecam też zastosować [URL="http://www.husse.pl/karma-dla-psow/suplementy-diety/?produkt=152"]olej z łososia[/URL] - nadaje smaczku ;) oczywiście jeśli Twoja psina nie jest uczulona na rybkę.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich, to mój pierwszy post :)

Przeczytałam cały wątek i jestem coraz bardziej zainteresowana tymi karmami. Moja suczka trochę przytyła i zastanawiam się nad karmą Prima Plus. Czy ktoś może stosował tę karmę dla swojego psiaka? Są efekty?

Pozdrawiam

Posted

Jesli chcesz odchudzić psa to lepiej sprawdzi sie Optimal Light, Prima Plus nadaje się bardziej dla utrzymania niskiej wagi po odchudzaniu. Ewentualnie można odchudzic na Primie Plus zmniejszając porcję dzienną aż do osiągnięcia pożądanej wagi i później juz tylko utrzymywać ją (tak zrobił mój brat ze swoją Labką, bo wtedy nie było jeszcze Optimal Light) . Obie karmy mają obniżony poziom tłuszczu i karnitynę, Optimal Light 9% tłuszczu, Prima Plus 11%

Posted

chciałam przestawić psa na suche, bo u mnie z barfem jest dość ciężko - pies modlił się nad miską i to tyle, jeżeli chodzi o jego jedzenie.
Jeżeli przedstawiciel będzie na czerwcowej wystawie w Lublinie, to kupię puszki, zapomniałam na kwietniowej >.>

Posted

[quote name='HelloKally']chciałam przestawić psa na suche, bo u mnie z barfem jest dość ciężko - pies modlił się nad miską i to tyle, jeżeli chodzi o jego jedzenie.
Jeżeli przedstawiciel będzie na czerwcowej wystawie w Lublinie, to kupię puszki, zapomniałam na kwietniowej >.>[/QUOTE]

W Lublinie nasz dystrybutor jest na miejscu wiec nie musi Pani czekać do czerwcowej wystawy:)
Zapraszamy do kontaktu: [url]http://www.husse.pl/jak-kupowac/lublin/[/url]

Posted

Dziękuje za radę. Zaczęłam podawać pieskowi karmę Husse Optimal Light. Jest zadowolony, karma bardzo mu smakowała:) Domagał się więcej:)) Na razie jednak podaje w rozsądnych dawkach. Dobór odpowiedniej karmy to ciężka sprawa, bo każdy pies reaguje inaczej na różne produkty, ale te karmy naprawdę są dobre. Znajoma kupiła karmę Aktiv z serii Plus i też mu smakowała. Więc warto spróbować i zobaczyć czy zasmakuje pieskowi.

• 2 months later...
Posted

witam serdecznie :) odświeżę trosze temat :)
moja wyżełka niemiecka ma 11tygodni. W wyprawce dostałam karmę Husse, którą jadła już w hodowli.. postanowiłam nie zmieniać karmy. Sunia u mnie jest 3 tydzień i robi brzydkie ciemno zielone kupki (nie przyjemnie pachnące).
Dochodzą do tego przykre bąki ..na początku myślałam że to może być od owoców, które podjadała w ogrodzie. W zależności czy jadła owoce twardsze czy miększe kupka była różna (ale rzadko wodnista - może 1 raz) teraz staram się ją ganiać od owoców i od 3 dni raczej nie podjada. Konsystencja jest taka jak powinna ale kolor pozostał. Nie wiem czy ilość i wielkość kupek jest odpowiednia bo to mój pierwszy piesek .. karmię ją 4x dziennie ok.280g w tej chwili, kupek jest 4 do 5 (wielkością zbliżone do serdelki)..
Karmę je chętnie bo jest łakomczuch z niej, ale wczoraj zwróciła już drugi raz posiłek po 4 h ..
Zaznaczę że dostała środek odrobaczający tydzień temu (złapała pchełkę i robaczki w uszach), ale kolorek był taki od początku ..nie wiem czy to ważne bo jest to szczeniaczek i to młody, ale jest straszliwie kąśliwa chodzę pogryziona niesamowicie. Każde zaproszenie do jakiejkolwiek zabawy a nawet i nie, kończy się gryzieniem ..wczoraj przez taką 'zabawę' ułamała kła :/
teraz czekam na karmę acany puppy junior i chcę sprawdzić czy to alergia pokarmowa czy po prostu nie przyswajalność któregoś składnika z karmy ..

doradźcie czy dobrze wybrałam i co sądzicie w ogóle o tej sytuacji ..
pozdrawiam sikoreczka

Posted

Witam,

Jeśli chodzi o ciemnozielone, śmierdzące kupy 4-5 razy dziennie – zapach jest rzeczą indywidualną a kupy szczeniąt (podobnie jak niemowląt:) potrafią mieć nieprzyjemny zapach ale ogólna zasada jest taka, że kolor kupy powinien być zbliżony do kolory pożywienia czyli brązowy (nie zielony). Niepokojąca jest również częstotliwość – szczenię nie powinno „stale” robić 4-5 kup dziennie, raczej maksymalnie 3.

Opisane objawy mogą wskazywać na rozregulowanie przewodu pokarmowego. Zalecalibyśmy zdecydowanie konsultacje z weterynarzem i przebadanie kału. Konieczne byłoby również gruntowne odrobaczenie – napisała Pani o odrobaczaniu związanym z „pchłami i robakami w uszach” czyli pasożytami zewnętrznymi. W przypadku objawów o których Pani pisze koniecznie należy przeprowadzić odrobaczenie przewodu pokarmowego (nicienie, tasiemce, etc.)

Opisane objawy nie wskazują raczej na alergię pokarmową jednak warto byłoby zastanowić się nad zmianą karmy na jakąś nieco „lżejszą” i łatwiej strawną do czasu wyregulowania układy pokarmowego. Z tego względu wspomniana przez Pania Acana Puppy&Junior nie wydaje się najlepszym wyborem – jest to karma bardzo wysokobiałkowa i podobnie jak Valp zawiera dużo kurczaka (nie uda się wyeliminować potencjalnej alergii na drób). Dodatkowo zawiera owies (alergia na gluten).

Z naszej oferty mogę zaproponować karmę Valp Lamm&Ris – delikatna karma o nieco obniżonym poziomie białka, na bazie ryżu i jagnięciny (jedyne białko pochodzenia zwierzęcego) – więcej informacji znajdzie Pani tutaj:[URL="http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=105"] http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=105[/URL]