Jump to content
Dogomania

Błędy - które się poprawia?

dog_master

Recommended Posts

Nigdy tego nie pamietam ;) Ktore bledy nalezy poprawiac, a ktore nie? Tzn chodzi mi o to, ze np. wylamania na salomie trzeba poprawic, zrzucona hopke - logiczne, ze nie ;)

Jak jest z kolem? Jezeli pies przeskoczy przez dziury miedzy oponą a stelazem to nalezy skok powtorzyc czy nie?

Czy w razie bledu na slalomie mozna powtorzyc caly slalom czy tylko od miejsca, gdzie byl blad? [mozna troszke wiecej niz od miejsca bledu?]

Jezeli pies zeskoczy ze stefowek przed polowa, to powtarzamy, za polowa - nie? Cos mi sie takiego kojarzy, ale nie jestem pewna.

za regulaminem FCI:
[QUOTE]Za odmowę uważa się: zatrzymanie się psa przed przeszkodą jak i zatrzymanie się w czasie pokonywania toru, obiegnięcie przeszkody z boku, odskoczenie na bok w celu uniknięcia pokonania przeszkody, skok pomiędzy kołem i ramą przeszkody, przebiegnięcie przez skok w dal, wsunięcie głowy lub łapy do tunelu i wycofanie się.

Odmowa musi zostać skorygowana. Jezeli to nie nastąpi, pies zostanie zdyskwalifikowany. To samo odnosi się do slalomu, w którym oprócz tego kazdy błąd musi równiez zostać natychmiast naprawiony[/QUOTE]

slalom mozesz poprawic w calosci lub od miejsca w ktorym pies wyszedl. jesli chcesz poprawic od poczatku musisz uwazac zeby psiak nie pokonal go pod prad - za min. 3 tyczki pod prad jest dis ;)
edit: o pardon, juz za 2 tyczki dis :P

[quote name='yassue']no tak ale wg regulaminu jest to odmowa wiec do poprawienia[/quote]Poprawia się tylko to, co [b]sędzia zasygnalizuje jako odmowę[/b]. Jeśli poprawisz coś, co wg regulaminu jest odmową, ale co sędzia (z przyczyn tylko jemu znanych ;) ) zasygnalizował jako błąd, to dostaniesz najprawdopodobniej detkę... :( Więc jeśli ma się wątpliwości, to trzeba niestety zerknąć na sędziego. :)

[quote name='Flaire']Więc jeśli ma się wątpliwości, to trzeba niestety zerknąć na sędziego. :)[/quote]

Ja to w Pruszkowie Pani Beaty pytalam co bylo, bo nie widzialam a to dlatego, ze w tym czasie probowałam łapac psa 40-50kg lecacego z kladki
moze szkoda czasu ale przynajmniej dis nie wylapalismy :D

Skoczenie koła nie przez koło jest odmową i należy to poprawić.
Przebiegnięcie po skoku w dal, oraz skoczenie go na ukos pomiędzy ogranicznikami jest odmową i należy go poprawić. Jeśli jednak pies stawia łapy pomiedzy na ziemi czyli traktuje skok w dal jak kawalety to jest to błąd i sie tego nie poprawia. Przewrócony kawałek skoku to tez błąd. Jak widac sprawa skoku w dal nie jest taka oczywista, więc rada Hani, patrzeć na sędziego jest bardzo na miejscu.
Co do strefówek, to z tymi połowami masz rację na palisadzie i hustawce. Na kładce strefa wejściowa rozciąga sie też na część poziomą, więc jak pies ci zeskoczy z rampy wejściowej takze z części poziomej, to jest to odmowa i należy to poprawić. Jak pies wskoczy ci bokiem na kładkę lub co chyba nie jest mozliwe od razu na część pozioma to jest to błąd i sie tego nie poprawia.

[quote name='dog_master']
Ze slalomem jest problem, ze nigdy nie pamietam, na ktorej dokladnie tyczce byl blad i predzej zle wprowadze psa niz poprawie blad ;)[/quote]
Ja też nigdy nie pamiętam ;) zawsze zaczynam od nowa, poza tym uważam że slalom jest całością i nie powinno się robić go częściowo.

[quote name='Saba']Ja też nigdy nie pamiętam ;) zawsze zaczynam od nowa, poza tym uważam że slalom jest całością i nie powinno się robić go częściowo.[/quote]
A mój sucz po błędzie na slalomie kocha wracać pod prąd :diabloti:. Już 2 razy zebralim za to detkę... To są błędy wczesnej fazy nauki :cool3:.

[quote name='Mokka']A mój sucz po błędzie na slalomie kocha wracać pod prąd :diabloti:. Już 2 razy zebralim za to detkę... To są błędy wczesnej fazy nauki :cool3:.[/quote]
Saba też ma na to ochotę i dlatego muszę ją zawsze porządnie asekurować :roll:

• 4 weeks later...

Pamiętam jak chyba w Łącku Astro spadł mi z kładki w trakcie spadania patrzyłam na psa nie na sędziego po czym(z racji, żę to chyba były moje 2gie zawody w zyciu) nie wiedziałam co dalej robić ...patrze na sędziego, który chyba nic pokazać więcej nie mogł... czasem warto słuchać publiki ;)

• 4 weeks later...

O rety, kto to wymyslil... :D

To jeszcze jedno pytanie ;p

Jak pies zmieni pozycje na stole to co? ;)
a) wracamy do poprzedniej i czas liczy sie od poczatku
b) wracamy do poprzedniej i czas liczy sie dalej [z przerwa]
c) zostajemy w tej nowej i czas sie liczy od poczatku
?

Na zdrowy rozum to c), ale jak to jest naprawdę? ;)