dog_master Posted May 9, 2008 Share Posted May 9, 2008 Nigdy tego nie pamietam ;) Ktore bledy nalezy poprawiac, a ktore nie? Tzn chodzi mi o to, ze np. wylamania na salomie trzeba poprawic, zrzucona hopke - logiczne, ze nie ;) Jak jest z kolem? Jezeli pies przeskoczy przez dziury miedzy oponą a stelazem to nalezy skok powtorzyc czy nie? Czy w razie bledu na slalomie mozna powtorzyc caly slalom czy tylko od miejsca, gdzie byl blad? [mozna troszke wiecej niz od miejsca bledu?] Jezeli pies zeskoczy ze stefowek przed polowa, to powtarzamy, za polowa - nie? Cos mi sie takiego kojarzy, ale nie jestem pewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yassue Posted May 9, 2008 Share Posted May 9, 2008 za regulaminem FCI: [QUOTE]Za odmowę uważa się: zatrzymanie się psa przed przeszkodą jak i zatrzymanie się w czasie pokonywania toru, obiegnięcie przeszkody z boku, odskoczenie na bok w celu uniknięcia pokonania przeszkody, skok pomiędzy kołem i ramą przeszkody, przebiegnięcie przez skok w dal, wsunięcie głowy lub łapy do tunelu i wycofanie się. Odmowa musi zostać skorygowana. Jezeli to nie nastąpi, pies zostanie zdyskwalifikowany. To samo odnosi się do slalomu, w którym oprócz tego kazdy błąd musi równiez zostać natychmiast naprawiony[/QUOTE] slalom mozesz poprawic w calosci lub od miejsca w ktorym pies wyszedl. jesli chcesz poprawic od poczatku musisz uwazac zeby psiak nie pokonal go pod prad - za min. 3 tyczki pod prad jest dis ;) edit: o pardon, juz za 2 tyczki dis :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dog_master Posted May 9, 2008 Author Share Posted May 9, 2008 Dzieki :) Czyli koło trzeba poprawiać :/ Ze slalomem jest problem, ze nigdy nie pamietam, na ktorej dokladnie tyczce byl blad i predzej zle wprowadze psa niz poprawie blad ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATIszon Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 [quote]przebiegnięcie przez skok w dal,[/quote] To na ostatnich zawodach nie bylo bledem :niewiem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yassue Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 no wlasnie wiem i wydaje mi sie ze widzialam pare razy przebiegniecie po skoku jako zwykly niepoprawiany blad... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dog_master Posted May 11, 2008 Author Share Posted May 11, 2008 Mowicie o poprawianiu czy po prostu o bledzie? Troche dziwne by bylo poprawiac go ;) A jeszcze co do slalomu... Jezeli pies mi ominie jedną bramke, moge go od razu go zawrocic bramke wczesniej, nie wychodzac ze slalomu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yassue Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 no tak ale wg regulaminu jest to odmowa wiec do poprawienia na slalomie - jesli dobrze Cie zrozumialam - tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 [quote name='yassue']no tak ale wg regulaminu jest to odmowa wiec do poprawienia[/quote]Poprawia się tylko to, co [b]sędzia zasygnalizuje jako odmowę[/b]. Jeśli poprawisz coś, co wg regulaminu jest odmową, ale co sędzia (z przyczyn tylko jemu znanych ;) ) zasygnalizował jako błąd, to dostaniesz najprawdopodobniej detkę... :( Więc jeśli ma się wątpliwości, to trzeba niestety zerknąć na sędziego. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dog_master Posted May 11, 2008 Author Share Posted May 11, 2008 Aha, dzieki :) teraz takie glupie pytanie ;) JAK sedzia sygnalizuje blad, ktory trzeba poprawiac? Podniesiona reka? Kojarze, ze bylo cos z dłonią i pięścia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATIszon Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 Blad to dlon, a odmowa to piesc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia z Demonem Posted May 11, 2008 Share Posted May 11, 2008 [quote name='Flaire']Więc jeśli ma się wątpliwości, to trzeba niestety zerknąć na sędziego. :)[/quote] Ja to w Pruszkowie Pani Beaty pytalam co bylo, bo nie widzialam a to dlatego, ze w tym czasie probowałam łapac psa 40-50kg lecacego z kladki moze szkoda czasu ale przynajmniej dis nie wylapalismy :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dog_master Posted May 12, 2008 Author Share Posted May 12, 2008 Czyli patrze na sedziego i poprawiam piesci :) Dzieki :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magda i Saga Posted May 12, 2008 Share Posted May 12, 2008 Skoczenie koła nie przez koło jest odmową i należy to poprawić. Przebiegnięcie po skoku w dal, oraz skoczenie go na ukos pomiędzy ogranicznikami jest odmową i należy go poprawić. Jeśli jednak pies stawia łapy pomiedzy na ziemi czyli traktuje skok w dal jak kawalety to jest to błąd i sie tego nie poprawia. Przewrócony kawałek skoku to tez błąd. Jak widac sprawa skoku w dal nie jest taka oczywista, więc rada Hani, patrzeć na sędziego jest bardzo na miejscu. Co do strefówek, to z tymi połowami masz rację na palisadzie i hustawce. Na kładce strefa wejściowa rozciąga sie też na część poziomą, więc jak pies ci zeskoczy z rampy wejściowej takze z części poziomej, to jest to odmowa i należy to poprawić. Jak pies wskoczy ci bokiem na kładkę lub co chyba nie jest mozliwe od razu na część pozioma to jest to błąd i sie tego nie poprawia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dog_master Posted May 12, 2008 Author Share Posted May 12, 2008 Super, dzieki :) Takie niuanse, ale imho wazne ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saba Posted May 18, 2008 Share Posted May 18, 2008 [quote name='dog_master'] Ze slalomem jest problem, ze nigdy nie pamietam, na ktorej dokladnie tyczce byl blad i predzej zle wprowadze psa niz poprawie blad ;)[/quote] Ja też nigdy nie pamiętam ;) zawsze zaczynam od nowa, poza tym uważam że slalom jest całością i nie powinno się robić go częściowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mokka Posted May 19, 2008 Share Posted May 19, 2008 [quote name='Saba']Ja też nigdy nie pamiętam ;) zawsze zaczynam od nowa, poza tym uważam że slalom jest całością i nie powinno się robić go częściowo.[/quote] A mój sucz po błędzie na slalomie kocha wracać pod prąd :diabloti:. Już 2 razy zebralim za to detkę... To są błędy wczesnej fazy nauki :cool3:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saba Posted May 19, 2008 Share Posted May 19, 2008 [quote name='Mokka']A mój sucz po błędzie na slalomie kocha wracać pod prąd :diabloti:. Już 2 razy zebralim za to detkę... To są błędy wczesnej fazy nauki :cool3:.[/quote] Saba też ma na to ochotę i dlatego muszę ją zawsze porządnie asekurować :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astro&Marta Posted June 17, 2008 Share Posted June 17, 2008 Pamiętam jak chyba w Łącku Astro spadł mi z kładki w trakcie spadania patrzyłam na psa nie na sędziego po czym(z racji, żę to chyba były moje 2gie zawody w zyciu) nie wiedziałam co dalej robić ...patrze na sędziego, który chyba nic pokazać więcej nie mogł... czasem warto słuchać publiki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axisss Posted July 10, 2008 Share Posted July 10, 2008 a jeżeli pies nie skoczy murku tylko wskoczy na murek i zeskoczy z drugiej strony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATIszon Posted July 10, 2008 Share Posted July 10, 2008 Jesli nie straci przy tym elementu przeszkody to ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mokka Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 Porawiamy również błąd na stole. Opuszczenie stołu przed regulaminowym czasem jest błędem, który poprawiamy, czyli wracamy na stolik :evil_lol:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saJo Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 Za to nie poprawiamy odmowy na stole :evil_lol: wskoczenie na stol od strony D jest odmowa, ktorej sie nie poprawia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dog_master Posted July 16, 2008 Author Share Posted July 16, 2008 O rety, kto to wymyslil... :D To jeszcze jedno pytanie ;p Jak pies zmieni pozycje na stole to co? ;) a) wracamy do poprzedniej i czas liczy sie od poczatku b) wracamy do poprzedniej i czas liczy sie dalej [z przerwa] c) zostajemy w tej nowej i czas sie liczy od poczatku ? Na zdrowy rozum to c), ale jak to jest naprawdę? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saJo Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 Bez roznicy w jakiej pozycji jest pies na stole. Moze nawet stac na uszach :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewa3 Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 dokladnie;) byle byl tam przez te 5 sek;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts