leepa Posted April 2, 2008 Posted April 2, 2008 Chciałabym się dowiedzieć czy zmiana właściciela psa w ZKwP to dużo zachodu? Wiem tylko że musi być odp. wpis w rodowodzie. Co jeszcze? Czy załatwia sie to od ręki czy może trzeba czekać. Czy jest za to jakaś opłata? Quote
cockermanka Posted April 11, 2008 Posted April 11, 2008 W naszym oddziale załatwiałam od ręki - opłata rejestracyjna 15 zł od psa. Quote
Light of Shin-Ra Posted April 13, 2008 Posted April 13, 2008 Ja brałam suczkę na prawach hodowlanych z już wyrobionym rodowodem, miała 1,5 roku. Wpis w rodowodzie dostałam za darmo ale na podstawie pisemnej umowy podpisanej przez hodowczynię. Napewno musi być jakiś papier, umowa darowizny, kupna-sprzedaży, oświadczenie poprzedniego właściciela czy coś takiego bo raczej inaczej nie wpiszą Ciebie do rodowodu jako nowego właściciela. Ja by się w Waszym oddziale ZK zapytała bo może być różnie. Quote
leepa Posted April 13, 2008 Author Posted April 13, 2008 Pytałam się jednej osoby to dowiedziałam sie że darmowe i że potrzebny tylko podpis dawnego właściciela. Quote
leepa Posted April 17, 2008 Author Posted April 17, 2008 A jeszcze tak mnie naszło. No bo członkiem ZKWP nie jest mój pies przecież tylko właściciel... Czyli żeby psa przepisać na mnie, to ja muszę najpierw zostać członkiem ZKWP. Składka członkowska została opłacona przez właściciela psa, a on tak jakby związku niby tam nie ma ze mną więc ja i tak swoje muszą zapłacić prawda? Bo nie płaci sie za psa tylko za człowieka, można przecież i bez psa być członkiem. Quote
Monyka Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 leepa, mi powiedziano w ZK gdy zadałam to samo pytanie, że legitymację można przepisać na kogoś tylko osoba widniejąca na niej musi się jej zrzec pisemnie lub osobiście w oddziale :) Quote
Dzidtka_Gl Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 ja miałam kiedys psa na współwłasność, później został wykupiony i jest tylko mój, do zwiazku zaniosłam umowę a właściwie jej rozwiązanie, gdzie zapisane było że " pies stanowi tylko moja własność " to dałam do wgladu i współwłasciciel został wykreślony z rodowodu, mysle a własciwie jestem pewna że dokładnie tak samo jest ze zmianą własciciela Quote
leepa Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 Yhym czyli generalnie bez większych problemów, no to pamiętać jeszcze tylko żeby powiedzieć weterynarzowi, zgłosić tam gdzie czipa rejestrują ze inny właściciel i mam psa ;] Quote
Recommended Posts