Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym się dowiedzieć czy zmiana właściciela psa w ZKwP to dużo zachodu? Wiem tylko że musi być odp. wpis w rodowodzie. Co jeszcze? Czy załatwia sie to od ręki czy może trzeba czekać. Czy jest za to jakaś opłata?

• 2 weeks later...
Posted

Ja brałam suczkę na prawach hodowlanych z już wyrobionym rodowodem, miała 1,5 roku. Wpis w rodowodzie dostałam za darmo ale na podstawie pisemnej umowy podpisanej przez hodowczynię.

Napewno musi być jakiś papier, umowa darowizny, kupna-sprzedaży, oświadczenie poprzedniego właściciela czy coś takiego bo raczej inaczej nie wpiszą Ciebie do rodowodu jako nowego właściciela.

Ja by się w Waszym oddziale ZK zapytała bo może być różnie.

Posted

A jeszcze tak mnie naszło. No bo członkiem ZKWP nie jest mój pies przecież tylko właściciel... Czyli żeby psa przepisać na mnie, to ja muszę najpierw zostać członkiem ZKWP. Składka członkowska została opłacona przez właściciela psa, a on tak jakby związku niby tam nie ma ze mną więc ja i tak swoje muszą zapłacić prawda? Bo nie płaci sie za psa tylko za człowieka, można przecież i bez psa być członkiem.

Posted

leepa, mi powiedziano w ZK gdy zadałam to samo pytanie, że legitymację można przepisać na kogoś tylko osoba widniejąca na niej musi się jej zrzec pisemnie lub osobiście w oddziale :)

Posted

ja miałam kiedys psa na współwłasność, później został wykupiony i jest tylko mój, do zwiazku zaniosłam umowę a właściwie jej rozwiązanie, gdzie zapisane było że " pies stanowi tylko moja własność " to dałam do wgladu i współwłasciciel został wykreślony z rodowodu, mysle a własciwie jestem pewna że dokładnie tak samo jest ze zmianą własciciela

Posted

Yhym czyli generalnie bez większych problemów, no to pamiętać jeszcze tylko żeby powiedzieć weterynarzowi, zgłosić tam gdzie czipa rejestrują ze inny właściciel i mam psa ;]