Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Vectra']żeby canon takie miał , to nie miała bym żadnych wątpliwości IDEAŁ

ale chyba kupie to 50 - 150 f/2.8

Jak będzie za krótkie , ograniczę psom teren do biegania :diabloti:[/quote]
To by bylo za krotkie ;p niee no, kto co lubi, ale dla mnie to ideal ;)

Jest jeszcze Sigma 70-200 f2.8 :)

Posted

[quote name='dog_master']To by bylo za krotkie ;p niee no, kto co lubi, ale dla mnie to ideal ;)

Jest jeszcze Sigma 70-200 f2.8 :)[/quote]
Mam 70 i trochę mi za dużo czasami :cool3: dlatego ten 50 - 150 tak mi koleboce sie po łbie ;) :evil_lol:

żeby on był 50 - 300 :diabloti: to już bym go miała.No ,ale nie można mieć wszystkiego.

Mi głównie to f/2.8 potrzebne przy gorszej pogodzie , do psiej zagrody ... światełko marne tam.
Moja ciemna sigma 70-300 , na dużych przestrzeniach , w dzień sprawdza się całkiem dobrze :)

tu np w psiej zagrodzie , pochmurny dzień
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images28.fotosik.pl/206/aec66bf71a95a90b.jpg[/IMG][/URL]

tu ta sama sigma w piękną pogodę

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images23.fotosik.pl/205/1fb735ed694e080c.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Vectera świetne :diabloti: Ja się wczoraj pobawiłam ponownie Nikonem D80 w ogrodzie i razem z persem :diabloti: Zaraz może coś wstawię..

Posted

[quote name='Waxy']Vectera świetne :diabloti: Ja się wczoraj pobawiłam ponownie Nikonem D80 w ogrodzie i razem z persem :diabloti: Zaraz może coś wstawię..[/QUOTE]
Wstaw,wstaw.;D

Posted

[quote name='basia bonnie']
Edit: tak sobie właśnie myślę, że chyba jednak bardziej uniwersalny obiektyw będzie lepszy.... :evil_lol: tzn. nie taki typowy do zdjęć w ruchu, tylko taki nooo bardziej uniwersalny ;)[/quote]
:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Nie ma uniwersalnego obiektywu, to nie jest hybryda ...

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='bognik']:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: Nie ma uniwersalnego obiektywu, to nie jest hybryda ...

Pozdrawiam![/quote]
Nie chodzi mi o to,że uniwersalny... Tylko o to, że jednak lepszy będzie nie taki typowy do zdjęć w ruchu, tylko bardziej taki jak np. tu [url]http://www.magma.pl/esklep/product_info.php?cPath=81_155&products_id=247[/url]
że tak powiem "wielofunkcyjny":evil_lol::evil_lol: "(...)[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=2]Ta grupa obiektywów może być używana do wielu tematów, począwszy od wielkich budynków,wnętrz, a na pięknych krajobrazach skończywszy. Przydają się one zarówno do robienia szybkich reportażowych zdjęć z ręki, jak i do statycznych portretów na rodzinnych uroczystościach.";)[/SIZE][/FONT]

Posted

Jasne, ze za ciemne ;] Piekny marketingowy opis, budynki zrobimy, jezeli mocno sie odsuniemy, wnetrza - tak, w wielkiej sali kongresowej ;) Uroczystosci - jasne, w plenerze albo w pomieszczeniu z lampa ;) No, krajobraz da sie wszystkim, to fakt. Reporterke w sumie tez, co kto lubi.

Nie podoba mi sie ten obiektyw... Szerokiego kąta nie ma, jakos specjalnie dlugi nie jest, do tego ciemny.

A czemu nie wspomniany przeze mnie Tamron 17-50 f2.8? Za krotki do ruchu, ale jest szeroki i jasny. Jeszcze jest Sigma 18-50 f2.8 ale nie wiem jak z jakoscia. Dluzsze to Sigma 17-70 f2.8-4 chyba, jezeli dobrze pamietam, to Justa ją ma ;)

Do tego jakies szklo 50-150/2.8 / 70-200/2.8 i wymiatasz, 2 obiektywy tylko :]

Posted

Tamten obiektyw podałam dla przykładu tylko :)

Na tego Tamrona właśnie patrzę, tylko jakbym go kupiła to raczej już bym nie mogła sobie pozwolić na Nikona D70s....

A na tą Sigme 18-50 f2.8 patrzyłam, cenę ma przystępną i podoba mi się:cool3:
ale jeszcze się porozglądam :)

Posted

[quote name='basia bonnie']Nie chodzi mi o to,że uniwersalny... Tylko o to, że jednak lepszy będzie nie taki typowy do zdjęć w ruchu, tylko bardziej [...] że tak powiem "wielofunkcyjny":evil_lol::evil_lol:[/quote]
Czyli na jedno wychodzi ...

Musisz sama ustalić, co chcesz fotografować i do swoich potrzeb przypasować obiektyw ;)

Pozdrawiam!

Posted

A Nikon 18-55 mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX -52mm? Ma może ktoś? Mógłby się ktoś wypowiedzieć? On by spasował z Nikonem D70? ew. z D50?
Przepraszam, że zadaje tyle pytań, ale ja się niezbyt znam i wolę kogoś spytać o radę...:roll:

Posted

[quote name='basia bonnie']A Nikon 18-55 mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX -52mm? Ma może ktoś? Mógłby się ktoś wypowiedzieć? On by spasował z Nikonem D70? ew. z D50?
Przepraszam, że zadaje tyle pytań, ale ja się niezbyt znam i wolę kogoś spytać o radę...:roll:[/quote]
Do ruchu :razz: chyba , że będziesz pod psem focić ;)

50mm to tak jak my ludzie widzimy świat , bardzo krótki ;)
18mm .. to już bardzo szeroko ... do ruchu masakra

Jeśli chcesz do ruchu i w miarę uniwersalne , szukaj coś 50 - 200 :lol:
To i sobie widoczek uchwycisz i portret też zrobisz i psa w ruchu także , w miarę z dużej odległości

Posted

[QUOTE]A Nikon 18-55 mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX -52mm? Ma może ktoś? Mógłby się ktoś wypowiedzieć? On by spasował z Nikonem D70? ew. z D50?
Przepraszam, że zadaje tyle pytań, ale ja się niezbyt znam i wolę kogoś spytać o radę...:roll:[/QUOTE]
Sama nazwa wskazuje, że pasuje do Nikon'ów ;) To jest kit, ja bym go sobie odpuściła. Nie ma co patrzeć na jak najtańsze szkiełka, już lepiej kupić tańsze body a lepszy obiektyw.

[quote name='Nera-']Bognik popieram ! Ja dla siebie,dla moich potrzeb dobralam Olympusa E-510 z obiektywem 40-150... Jeszcze na nego zbieram ale...uda sie[/quote]
40-150 to jest kit. Olympus'y robią dobre kit'y, ale jednak to zawsze będzie kit ;)

Pozdrawiam!

Posted

[B]Vectra[/B] i [B]Bognik[/B], przeogromne dzięki za rady :Rose:
[quote name='bognik']Sama nazwa wskazuje, że pasuje do Nikon'ów ;) To jest kit, ja bym go sobie odpuściła. Nie ma co patrzeć na jak najtańsze szkiełka, już lepiej kupić tańsze body a lepszy obiektyw.
[/quote]
A mogłabyś podać przyklad jakiegoś tańszego body?:oops: :Rose:

Posted

[quote name='basia bonnie']
A mogłabyś podać przyklad jakiegoś tańszego body?:oops: :Rose:[/quote]
A ile max. byś mogła na nie przeznaczyć? Jest dużo bardzo dobrych nikon'owych body, nawet jeszcze na gwarancji (używane). Ja bym porozglądała się za Nikon'em D50 ;)

Może coś z Canon'ów? 350D lub 400D i jakiś lepszy obiektyw. Canon'y mają dużo obiektywów. Generalnie jest w czym wybierać.

Pozdrawiam!

Posted

Tansze body? Nikon D70/D70s/D50... Canon 10d/20d/30d/300d/350d... Olympus ma teraz bardzo tanie, E400/E410/E510[quote name='Nera-']Bognik popieram ! Ja dla siebie,dla moich potrzeb dobralam Olympusa E-510 z obiektywem 40-150... Jeszcze na nego zbieram ale...uda sie[/quote]

Jesli moge cos powiedziec, kup z kitem od razu ;) Tzn E-510 + 14-42 + 40-150 :) Cenowo nie jest duza roznica, a kit jest stosunkowo dobry, za to kupujac kit kiedystam osobno zaplacisz o wiele wiecej ;) [quote name='basia bonnie']A Nikon 18-55 mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX -52mm? Ma może ktoś? Mógłby się ktoś wypowiedzieć? On by spasował z Nikonem D70? ew. z D50?
Przepraszam, że zadaje tyle pytań, ale ja się niezbyt znam i wolę kogoś spytać o radę...:roll:[/quote]

Nikkor jesli juz ;) Poczytaj o oznaczeniach obiektywow ;) 18-55 ogniskowa, 3.5-5.6 przyslona, G - seria, AF-S - autofocus, VR - stabiizacja, DX - pod niepelna klatke chyba, 52mm - srednica filtra.

[quote name='bognik']40-150 to jest kit. Olympus'y robią dobre kit'y, ale jednak to zawsze będzie kit ;)[/quote]

Kit, ale starczy na poczatek ;) Potem 50-200 bedzie pewnie ;p [quote name='bognik'] Może coś z Canon'ów? 350D lub 400D i jakiś lepszy obiektyw. Canon'y mają dużo obiektywów. Generalnie jest w czym wybierać.

Pozdrawiam![/quote]

O, tak przy okazji ;) Czy mi sie wydaje, czy w Canonie nie ma sensowngo ekwiwalentu 100-400 f/4 i mniej? ;) Niczego nie widze.

Posted

[quote name='bognik']A ile max. byś mogła na nie przeznaczyć? Jest dużo bardzo dobrych nikon'owych body, nawet jeszcze na gwarancji (używane). Ja bym porozglądała się za Nikon'em D50 ;)

Może coś z Canon'ów? 350D lub 400D i jakiś lepszy obiektyw. Canon'y mają dużo obiektywów. Generalnie jest w czym wybierać.

Pozdrawiam![/quote]
O Nikonie D50 myślałam właśnie, bo body używane można kupić już za 500zł:crazyeye:

A na Canony zaraz popatrzę;)

Dziękuje!:multi:

Posted

[quote name='dog_master']
Jesli moge cos powiedziec, kup z kitem od razu ;) Tzn E-510 + 14-42 + 40-150 :) Cenowo nie jest duza roznica, a kit jest stosunkowo dobry, za to kupujac kit kiedystam osobno zaplacisz o wiele wiecej ;)
[/quote]
No proszę, w Nikon'ach albo jest taniej, albo wychodzi na to samo, zależy :-)

[QUOTE]O Nikonie D50 myślałam właśnie, bo body używane można kupić już za 500zł:crazyeye:

A na Canony zaraz popatrzę;-)

Dziękuje!:multi:[/QUOTE]
Tylko ostrożnie z kupnem używanych ;)

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='dog_master']Tansze body? Nikon D70/D70s/D50... Canon 10d/20d/30d/300d/350d... Olympus ma teraz bardzo tanie, E400/E410/E510

Nikkor jesli juz ;) Poczytaj o oznaczeniach obiektywow ;) 18-55 ogniskowa, 3.5-5.6 przyslona, G - seria, AF-S - autofocus, VR - stabiizacja, DX - pod niepelna klatke chyba, 52mm - srednica filtra.

[/quote]
Dziękuje baaardzo:loveu: zaraz poszperam po allegro

Również bardzo dziękuje za wytłumaczenie:loveu::loveu::loveu::multi:

Posted

Słuchajcie.. Nie bardzo mam kieszeń na nikona D80 ale chciałabym lustrzankę z tej firmy i.. w ofercie jest puszka Nikon D40 z dwoma obiektywami (18-55 i 55-200) [U][/U][B][/B]za ok. 1700 zł ale jest też puszka Nikon D60 z jednym obiektywem za 1999 zł.. Jak myślicie.. co mi sie bardziej opłaca?