Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witamy :)

Moja 3-miesięczna sunia husky była u hodowcy żywiona naturalnie i trochę Nutreną. U mnie na początku jadła ryż z mięskiem, a potem stopniowo zaczęłam ją przestawiać na Eukanubę. I wszystko byłoby pieknie, gdyby nie to, że jej sie chyba po prostu znudzilo jeść w kółko to samo ;) (chociaż dostaje też miesko, albo ma suchą zalewaną wywarem z mięsa) i wybrzydza. Ma teraz dokładnie 3 miesiace i tydzień, waży 9kg co jest chyba dobrą wagą do jej wieku, ale chciałabym zapytać, czym żywiliście wasze husky jako szczenieta? Jakie witaminy polecacie? A może macie adresy stronek gdzie takie informacje można znaleźć ?

Z góry dziękuję za pomoc:)

Posted

Cześć!

Twój husky może wcale nie wybrzydzać tylko... husky tak mają :)

Z reguły są niejadkami - to po pierwsze.

Po drugie - odradzałabym Eukanubę. Sama dość długo karmiłam swojego piecha tą karmę, ale teraz już jej nie je. Eukanuba bardzo, bardzo się popsuła. Zauważyłam to już jakiś czas temu. Proponuje przejść na Royal, albo jakąś inną dobrą karmę.

Po trzecie - możesz urozmajcać jedzenie pieskowi, ale to może doprowadzić do tego, że stanie się jeszcze bardziej wybredna i będzie jadła tylko to co najbardziej jej smakuje, a niekoniecznie jest najlepsze.

Ja początkowo gotowałam tak jak ty ryż + marchewka i inne + mięso ( podroby drobiowe, nerki cielęcę lub inne, wieprzowinka i ryby morskie np. flądra). Mój Ceik bardzo lubi smak wątroby i czasami dodaje ją do jedzenia w okresach jego głodówek :) Jednak z wątrową jak i z nerkami trzeba uważać i nie dawać ich za często, ponieważ odkładają się w nich metale ciężkie, które nie są wskazane w większych ilościach.

Teraz gotuje mu również serca wołowe na zmianę z drobiem. Serca zawierają dużo potasu i też nie powinno podawać się ich stale. Suchą karmę stosuje jako dodatek, tzn. daniem głównym jest gotowane mięso z dodatkami, karma stanowi uzupełnienie jeśli pies jest głodny. Warto nauczyć psa na suchą karmę ponieważ w sytuacjach kiedy nie możemy mu gotować jest bardzo wygodna no i się nie psuje :wink:

Po czwarte - jednym ze sposobów karmienia jest podawanie psu jedzenia i zabieranie miski zaraz po zjedzeniu. Wtedy pies uczy się, że jak dają trzeba zjeść, bo inaczej zabiorą i będzie głodny. Z moich obserwacji wynika, że sprawdza się to przy kilku psach lub przy innej rasie. Husky mają swoje odmienne zdanie na ten temat :P

pozdrawiam

basia, ceik i luna

P.S. Zapomniałam napisać, że Ceik uwielbia sardynki w oleju, ale TYLKO sardynki. Kiedyś dałam mu szproty to nawet nie tknął :wink:

Posted

:D :D :D

Mój Ceik też... ale dajesz mu surowy czy gotowany???

Czasami kupie Ceikowi jakiś kawałek mięsa i daje na surowo. Uwielbiam patrzeć jak je, jak oddziela włókna i się nimi delektuje :-? Bandyta... :wink:

Posted

Metro, nie każdy ma tyle szczęścia co ty i może mieć drugiego husky bądź innego psa :-?

Ja czasami dodaje olej z sardynek. Jak już wcześniej pisałam Ceik bardzo lubi sardynki :)

Posted

Mój wet. i chodowca od którego kupiłem psiaka mówili że nie można dawać tych pustych kości np.: piszczeli a takie jak korpus to sa kości pełne i nie ma obawy.

Tajraga ma racje z kościami że sie rozwarstwjają na tysiące małych igiełeg, a następnie wbijają się.

Ale to tylko te puste kości mają takie właściwości.(rym) :D

Posted

ELO!!!

moje szczeniaki w takim tepie zjadaja swoja porcje ze im sie uszy trzesa ;) ja daje im sucha karme Acana Puppy Junior z dodatkiem gotowanego mieska czasami jakies warzywka dostana

Posted

Wydaje mi się PaYook że twoje szczeniaki zjadaja tak szybko na zasadzie rywalizacji, kto pierwszy ten zje więcej.

Tak jest w moim przypadku tzn.: jak daje samemu Shagarowi to zjada najlepsze smakołyki, ale gdy w poblizu jest Bombel(kundelek) to już unna sprawa, wcina wszystko tak szybko że potem dostaje czkawki.

Posted

ELO!!!

iceangel4444 masz racje ze rywalizuja miedzy soba ;) ale porownac te mlodziaki do moich starszych psow to mozna takie oczka zrobic :o :D ale sie trzeba cieszyc ze jedza i niekaprysza tak jak payook jak byl w ich wieku ;)