Śliczna Posted May 14, 2004 Posted May 14, 2004 Wiem, ze mój piesek jest chory, bo byłam u weta. Co mogą oznaczać mętne oczka?? Mój piesek chodzi niespokojnie po całym domu i szua kąta. Quote
Śliczna Posted May 14, 2004 Author Posted May 14, 2004 Oliwcia będzei miała 15 miesiecy. Jest rasowym yorkiem i często choruje :( Teraz siedze w pracy i się zamartwiam. W domu Tata z nią siedzi :) Quote
Basia_D Posted May 14, 2004 Posted May 14, 2004 Oj, myślałam, że masz starszego psiaka- to moje podejrzenia moga się nie sparwdzić. Jedyne co w takiej sytuacji mogę Ci doradzić to psiego okulistę - dobrego, a nie takiego do którego trafiłam za pierwszym razem. Quote
Śliczna Posted May 14, 2004 Author Posted May 14, 2004 dzięki, ale chyba okulista mało mi powie, bo ona ma do tego ślinotok (wet. mi powiedział, ze są to wymioty), jest niespokojna. Bardzo się przejmuje Quote
Anna. Posted May 14, 2004 Posted May 14, 2004 Sliczna,gdyby okazało się jednak,ze trzeba będzie wykonać USG okulistyczne....to taki zabieg wykonuje lek.wet.Piotr Marciński Kontaktu musisz szukać przez SGGW Wawa wydz.Medycyny Weterynaryjnej.Zakład Radiologii I Ultrasonografii Katedry Chirurgii Zwierząt. Napisz jakie jest to zmetnienie....czy ma postać regularną (żaćma?-oczywiście nie tylko zaćma powoduje zmetnienie)czy tez rogówka ma nieregularny kształt(owrzodzenie?)...Jeśli chodzi o zaćmę..to nie występuje tylko ona u starszych psów....może być wrodzona,młodzieńcza-która rozwija się do 2 lat,zaćma wieku dorosłego...no i zaćma starcza.....Klasyfikuja też zaćmę wg.przyczyn np.o podłożu dziedzicznym-najczęściej wystepuje u pudla,spaniela,labradora i bobtaili....zaćma może wystapić w związku z procesami zapalnymi w gałce ocznej.....zaćma pourazowa( w wyniku-bezpośredniego urazu gałki ocznej lub pośredniego-a więc w okolicy oka.np.uderzenie w głowę)I tutaj może znajduje się przyczyna??W kazdym razie chyba czeka Cię wizyta u specjalisty...nie ma co zwlekać...jak widzisz przyczyn może być duuuzo...a to nie jedyne ,które mogą spowodować zmętnienie oczek..... PowodzeniaAnia Quote
Recommended Posts