Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ypsylon']cudne!!! bez dwóch zdań :loveu::loveu::loveu:
kurde, dumna z nich jestem, jakby nie było, płynie w nich "moja" krew :evil_lol:
i też czarne noski, bez brązowych przebarwień :multi:[/quote]

Tak mi po głwie chodzą słowa :"BASENJI REAKTYWACJA"
Miot Krzyśka ma właściwie wszystkie ważne basenji które tworzyły historię tej rasy w Polsce. Twoich linii najwięcej. Kiedy patrzysz na rodowód to są słynne rudo-białe, bardzo ważny w Europie czarno-biały i tri który dał początek tej maści w Polsce. Jednym słowem prawie wszystko (oprócz pręgowanych) co wszyscy "Starzy" Hodowcy sprowadzili do Polski.
Ten miot pokazuje rownież że nieskrępowani "Młodzi" Hodowcy mogą przełamać pewne psychologiczne bariery i osiągnąć świetny wynik.
REAKTYWACJA również z powodu Twojego miotu- bardzo jasne i ciekawe połączenie. I na koniec REAKTYWACJA, bo przybyły nam importy, z czego się bardzo cieszę.

Zrobiło się poważnie więc teraz maluszki Nirse - główki z boku...lub prawie boku...

[IMG]http://www.basenjifamily.com/FP5weeks/slides/DSC_901911.jpg[/IMG]

NIRSE KANI

• Replies 662
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[URL="http://www.basenjifamily.com/FP5weeks/slides/DSC_90192.jpg"][IMG]http://www.basenjifamily.com/FP5weeks/slides/DSC_90192.jpg[/IMG][/URL]
Nirse Kibibi

Ulubienica wielu.....

Posted

Tak reaktywacja :p bardzo się cieszę, że w rodowodzie Fiony ta najważniejsza linia dla mnie przetrwała czyli stara dobra Anglia " co widać po Norze.Połączenie angielskich, włoskich i trochę amerykańskich linni może dać ciekawy efekt w postaci Basenji już z przydomkiem Nirse :loveu: za co dziękuję Wam hodowcą :multi:
Co do pręgowanych to bardzo się cieszę, że ich nie mam w rodowodzie, jednak to umaszczenie zostawiam " fanom tzw. nowego umaszczenia w rasie " ... co za dużo to nie zdrowo jak mawiają starsi ludzie :lol: i ciągle się zastanawiam jaką rasę amerykanie dolali aby poprawić to i owo z genem pręgowania ..he może whippeta bo to ich dominujący gen za czym idzie ruch oraz konty, ktore musieli poprawić w pewnym monencie u siebie bo marnie by było u nich z rasą :evil_lol:

Posted

[quote name='basenjifiona']he może whippeta bo to ich dominujący gen za czym idzie ruch oraz konty, ktore musieli poprawić w pewnym monencie u siebie bo marnie by było u nich z rasą :evil_lol:[/quote]

Ruch - zgadzam się w pełni, ale co do [COLOR=red]KONTÓW TO NIE[/COLOR]!!!!! znasz nasze zdanie.Ale można się różnić fajnie i jeszcze sobie o tym podyskutować:lol:

Posted

[quote name='loango']Ruch - zgadzam się w pełni, ale co do [COLOR=red]KONTÓW TO NIE[/COLOR]!!!!! znasz nasze zdanie.Ale można się różnić fajnie i jeszcze sobie o tym podyskutować:lol:[/quote]

Głębokie Kontowanie poszło automatycznie jeżeli od charta, dlatego o tym wspomniałem :lol:

Posted

Krzyś, Krzyś, Krzyś... zastanów się co piszesz ;)
do dziś mam przed oczyma zdjęcie p. Veronici robione w Afryce... nachyla się nad tamtejszym pieskiem, sławnym Tiger, pręgowanym właśnie :) a to było daaaawno temu, jak rasa jeszcze w powijakach była, w Europie oczywiście :P
Amerykanie pierwsze pręgowane basenji przywieźli z Czarnego Kontynentu, czyli z Ojczyzny rasy... Avongara Gangura, Avongara M'Biliki, Avongara Diagba... pręgowane basenji przywiezione z Zairu - to tylko przykłady przytoczone z głowy ;)
tu masz poczytaj sobie o słynnym Tiger'rze przywiezionym z Afryki do Wielkiej Brytanii [URL="http://www.basenji.org/african/Binza.htm"]BCOA African Stock Project - Binza of Laughing Brook[/URL] (później do Rodezji)
i nie wieszaj psów na Amerykańskich basenji, każdy lubi, to co lubi i o gustach się nie dyskutuje :P
Amerykanie jak to Amerykanie, sporo dobrego zrobili, jak również złego...
buziaki dla Twoich dzieciaków, które mają sporo amerykańskiej krwi :evil_lol:
(złośliwiec ze mnie):lol:

Posted

[quote name='basenjifiona']Tak reaktywacja :p bardzo się cieszę, że w rodowodzie Fiony ta najważniejsza linia dla mnie przetrwała czyli stara dobra Anglia " co widać po Norze.Połączenie angielskich, włoskich i trochę amerykańskich linni może dać ciekawy efekt w postaci Basenji już z przydomkiem Nirse :loveu: za co dziękuję Wam hodowcą :multi:
Co do pręgowanych to bardzo się cieszę, że ich nie mam w rodowodzie, jednak to umaszczenie zostawiam " fanom tzw. nowego umaszczenia w rasie " ... co za dużo to nie zdrowo jak mawiają starsi ludzie :lol: i ciągle się zastanawiam jaką rasę amerykanie dolali aby poprawić to i owo z genem pręgowania ..he może whippeta bo to ich dominujący gen za czym idzie ruch oraz konty, ktore musieli poprawić w pewnym monencie u siebie bo marnie by było u nich z rasą :evil_lol:[/quote]
Oglądałam kiedyś program, że owszem postanowili odświeżyć krew swoim baskom i w tym celu udali się do Afryki i sprowadzili kilka autochtonicznych basenji :loveu:, a w swoim środowisku rasa ta występuje w różnych maściach :p, są też łaciate ;)

Posted

Ale ja nie wieszam tzw. psów na tym umaszczeniu, tym bardziej na amerykańskich liniach tylko wspomniałem o Amerykanach jako naród " tzw. ulepszaczy ras....zmianie, nadanie, wyciągnięcie itd. eksterieru co wiąże się z krzyżowaniem z innymi rasami "
Nie do końca wierzę w to umaszczenie, za nim zaczęto interesować się rasą gro osób wyjeżdżało na podbite kolonie gdzie migrowały psy ze starego kontynentu i rzeczą normalną jest, iż mogły się krzyżować z Basenji i tego wykluczyć nie można :p
Co do łaciatych, płowych itp umaszczeń to są miksy z mieszańcami więc to co pokazują na filmach trzeba zawsze sobie przemyśleć i wyciągnąć wnioski ;)

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Takie dyskusje trwają wciąż na nowo na całym świecie. Każdy jak zwykle pozostaje przy swoich poglądach. Mnie przekonuje, że psy pariasy nie miały pręgowania.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Gdyby na reliefach pokazali pręgowanie u basenji lub psów w typie charta, pewnie myślałbym inaczej. Nie przeszkadza mi to jednak lubić kolor pręgowany, choć najbliższe memu sercu są czarne i rude.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]W Vadstenie na Klubowej w zeszłym roku braliśmy udział w ciekawej wystawie. Otóż podzielono kolory na „odrębne” rasy i tak sędziowano potem był BIS wystawy i z BIS-a każdej maści stanęło w szranki 4 basenji.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][COLOR=windowtext][FONT=Times New Roman]Zdjęcia możecie zobaczyć tutaj:[/FONT][/COLOR][/SIZE][B][COLOR=windowtext][FONT=Verdana][U][URL="http://www.basenjifamily.com/COLOUR%20MATCH-VADSTENA%202008%20Judge%20Mr.%20Peter%20Broadbent%20-%20England/index.html"]czwarty dzień VADSTENA`2008[/URL][/U][/FONT][/COLOR][/B]
[COLOR=windowtext][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Jednak nie wszystko da się zauważyć na zdjęciach. W rzeczywistości po tej wystawie jestem w stanie pójść dalej i przyznać, że każdy kolor basenji to odrębna rasa…[/FONT][/SIZE][/COLOR]
[COLOR=windowtext][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Najlepsze osobniki w poszczególnych kolorach są tak różne i mają tak charakterystyczne powtarzające się cechy, że taki wniosek nasuwa się sam.[/FONT][/SIZE][/COLOR]
[COLOR=windowtext][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Peter Broabend, który sędziował tą wystawę,"prywatnie" uznaje tylko pręgowane i rude basenji. Czarne dla niego są odrębną rasą, biorąc pod uwagę historię wprowadzania czarnego koloru można mu przyznać rację, ale mam też podobny jak lubiący pręgowane argument czarne basenji są w Kongo. Oto zdjęcie, mało wyraźne, ale prawdziwe czarna sunia oczekująca szczeniaków – zdjęcie zrobiono w kwietniu 2008 roku jak najbardziej w Kongo.[/FONT][/SIZE][/COLOR]

[IMG]http://www.yulara.se/images/Kongo_svartvita.jpg[/IMG]
[COLOR=windowtext][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Fajne są takie Klubowe wystawy, kiedy można spokojnie wymieniać poglądy, uczyć się i dyskutować w bardzo kulturalnej atmosferze.[/FONT][/SIZE][/COLOR]

Posted

[quote name='basenjifiona']Bardzo fajne zdjęcie :loveu::loveu: my w szałasach ze swoimi na wakacjach :evil_lol:[/quote]
[IMG]http://www.yulara.se/images/Kongo_barn.jpg[/IMG]

Tak ,a to oni patrzący na nas ....co robimy w tych szałasach właściwie...;)

Posted

Ponownie zdjęcie ulubienicy wielu...

[IMG]http://www.basenjifamily.com/FP5weeks/slides/DSC_90193.jpg[/IMG]

NIRSE KIBIBI
Już pewniejsze kroki ale te zapachy takie nowe inne....

Posted

To jak tak dla przypomnienia kto jest tatusiem tych śliczności wstawię zdjęcie Baliego....

[IMG]http://www.basenjifamily.com/images/news1/790214DSC_0860.gif[/IMG]

Bumbala Bahati Loango

Posted

Dziękuję, Rosną w oczach :lol: nowe zdjęcia zrobimy w weekend :loveu:

Iza zobacz wątki importy i mioty co tam ewentualnie trzeba poprawić :p

Posted

[quote name='basenjifiona']Dziękuję, Rosną w oczach :lol: nowe zdjęcia zrobimy w weekend :loveu:

[/quote]

Hihi, ja bym aparatu z rąk nie wypuszczała:loveu:
Teraz wiem jak ważne i cenne są stare zdjęcia:cool3: