Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy juz taki temat był jak tak to mnie oświeccie. Chciałabym zacząć z moim pieskiem agility i tu pojawia sie masa pytań jak zacząć? w jakim wieku powinien być piesek( ma 7 miesięcy)? co już powinien umieć (konczymy podstawówke w hauwardzie)? to są podstawowe pytania dodam że jesteśmy z Gdańska za wszystkie info bardzo dziekuje.

Posted

Witam.
Czytałam, że treningi powinno się zacząć, gdy piesio ma rok ( w wypadku dużych i olbrzymich ras chyba odpowiednio 1,5 i 2 lat). Piesio powinnien znać podstawowe komendy posłuszństwa i bezwzględnie przybiegać do właściciela na zawołanie (opcja alternatywnba - zapiszczenie zabawką ;) ). Na dodatek piesio musi byż zdrowy (serce i stawy szczególnie), musi wykazywać chęć do zabawy i lubić współpracę z człowiekiem. Potem zostaje tylko znalezienie odpowiedniego klubu i dołączenie się do niego.

pPozdrawiam i życzę powodzenia. Bobowita i Kika (która wkrótce też będzie agilitowcem ;) )

Posted

[quote name='BobowitaMW']
Czytałam, że treningi powinno się zacząć, gdy piesio ma rok ( w wypadku dużych i olbrzymich ras chyba odpowiednio 1,5 i 2 lat). [/quote]

Nic bardziej blednego :cool3: pies 7miesieczny, jesli nie ma zadnych zdrowotnych przeciwskazan ku temu, moze juz robic mase cwiczen agilitowych. Przeciez agility to nie tylko skoki - z tymi lepiej poczekac, tak jak napisalas, dluzej - ale przede wszystkim prowadzenie, szybkosc, dokladnosc (strefy!), kontakt.. a to mozna juz szlifowac.

Posted

[quote name='wix']Nic bardziej blednego :cool3: pies 7miesieczny, jesli nie ma zadnych zdrowotnych przeciwskazan ku temu, moze juz robic mase cwiczen agilitowych. [/quote]

No w sumie tak, ale ostatnio czytałam jakiś artykuł, czy wzmiankę w książce i tym się sugerowałam. ;)

Posted

No pewnie że już możecie zaczynać! nie ma co czekać! jak z każdym terningiem strasznie mnie bawi jak ktoś mówi "mój psiak jeszcze za młody żeby go czegoś uczyć!" jak słyszę cos takiego to się pytam czy swoje dzieci też zacznie uczyć do piero jak będą dorosłe... ćwicz koncentrację, obracanie się w lewo i prawo na komedę, strefy, zmiany stron... a hopki pokonywać z drążkiem na ziemi albo na jakiś 5 cm żeby stawów nie obciążać...

A jaki pies?

Posted

Dziekuje za odpowiedzi. W takim razie zaczynamy szukać klubu i mam nadzieję że niedługo zaczniemy ćwiczyć...
Na forum agility trójmiasto napewno zajrze :)
A pies a w zasadzie sunia to owczarek niemiecki :)
Pozdrwiamy

• 1 month later...
Posted

Ja się "wepcham do tematu" bo nie ma co robić następnego :p
Właśnie od jakiego wieku najlepiej zacząć? Bo mam kundelka 8 lat skończy w tym roku i zaczęłam gdy miał 5, są to takie amatorskie przeszkody , bo niestety mój agresor nie nadaje się na żadne zawody. Mam też suczkę prawie berneńkę, wiek 10 miesięcy. I od jakiego wieku mam zacząć , 2 lata? Nie chcę żeby miała problemy ze stawami, a te psy są dość masywne. Wiadomo, że tych psów przede wszystkim trzeba nie przemęczać. Proszę o rade ;)

Posted

[QUOTE]Mam też suczkę prawie berneńkę, wiek 10 miesięcy. I od jakiego wieku mam zacząć , 2 lata? Nie chcę żeby miała problemy ze stawami, a te psy są dość masywne. Wiadomo, że tych psów przede wszystkim trzeba nie przemęczać. Proszę o rade ;-)[/QUOTE]
Najlepiej już :lol:
Bo w wieku dwóch lat to troche późno się robi.
Natomiast z myślą o stawach, możesz jej ułozyć trening mniej obciażający.
Czyli dopóki nie zrobisz prześwietlenia nie skacz wysokich przeszkód.
A nawet jak prześwietlisz i będzie OK, to tez nie znaczy że masz skakac na wysokich.
A na poczatek jest wiele rzeczy do nauczenia w agility które nie obciażają aż tak stawów. I nawet jak sie nauczy to tez mozesz trenowac na niskich przeszkodach i od czasu do czasu skoczyć wysoka przeszkodę. ;)

• 3 weeks later...
Posted

Cześć!
Pomożecie mi trochę?
1 maja nie będę miała internetu, więc czekam na szybką odpowiedź, a więc tak:
Proszę rodziców o agility od chyba 2 lat, dzisiaj wreszcie są prawie przekonani, jest jedno ale, jak zacząć i ile to kosztuje (wiem że ceny są różne, więc nie oczekuje zbyt wielu informacji w tej kwestii, ale napiszcie mi jak to się mniej więcej przedstawia).
Jak to jest przed nauka całego agility?

Tak wiec, powiedzcie mi od czego mam zacząć ??? zadzwonić, napisać, pojechać na plac szkoleniowy?

Guest ajsonowa
Posted

Skoro jestes z Białegostoku to masz do wyboru klub agility
[url]www.alpi.piasta.pl[/url] (to chyba ich adres :eviltong:) i jeszcze bodajze.... Dobry Pies (tam biegaja Pawel z Sabatem, Magda z Ava, Ania z Oskarem... kto mi odswiezy pamiec jak oni sie nazywaja??? :roll: )

Posted

mała poprawka:p

po pierwsze Radosny Pies;) [URL="http://www.radosnypies.ovh.org"]www.radosnypies.ovh.org[/URL]

a po drugie te osoby ktore wymieniłas nie biegaja u nas;) ale biegały;)

Posted

jestem z Elblaga. ale niedlugo i nie znam tych okolic. Z tego co wiem, nie ma tu zadnego klubu agility? zna ktos moze cos w poblizu? a moze jednak w Elblagu?