Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Hela']Luz zajade na nowy swiat w poniedzialek do PZŁ i kupie....
w miare jak do mnie mowicie, to ja sie nie dziwie czemu tak malo uzutków jest na wystwie :crazyeye:
moje pytanie, ile procent nie przezywa takiego wejscia do nory :-([/quote]

do sztucznej nory??? kroliczej??? podejrzewam,ze wszystkie przezywaja.
A czemu nie ma uzytkow,poniewaz ludziom sie nie chce cokolwiek robic z psem. Standartowe i miniatury moga brac udzial w innych konkursach niz norowania,sama mialam jamniczke szorstka i mialam z nia konkursy dla tzw malych ras.
taki konkurs dla kroliczych sprawdza reakcje na strzal i predyspozycje tej rasy do pracy do jakiej zostala stworzona. Nie masz sie czego bac,dzikie kroliki maja swoje hodowle w Polsce,wiec nie problem z ich dostaniem,gorzej ze sztuczna nora do cwiczen,ale dla chcacego nic trudnego :)

a jak nie masz gdzie cwiczyc,to chyba najlepiej podjechac na takie proby czy konkursy,zobaczyc jak to wyglada,poprosic kogos z organizatorow o pomoc w pokazaniu i ew.wpuszczeniu psa do nory.
Albo zgloszenie psa na proby,traktujac to jako cwiczenie przed konkursami.
Apelu mozna nauczyc na spacerach a rozne przewezenia tez mozna samemu wykombinowac w domu,albo nawiazac kontakt z wlascicielami jamnikow uzytkowych oczywiscie kroliczych i poprosic ich o pomoc.

Nie zniechecaj sie,taka przygoda konkursowa moze byc wspanialym przezyciem,pod warunkiem,ze nie bedzie Ci zal wypedzanych z nory krolikow.Ale masz psa mysliwskiego i jak zobaczysz jego radosc to wszystkie Twoje watpliwosci powinny pojsc w zapomnienie :)

Posted

No musze sie podowiadywac na ktorych probach bedzie mozliwosc potrenowania z krolikiem. Nie wiem czy on sie nadaje :cool3: ale dla chcacego nic trudnego, kombinowac lubie. Szkole psy na Pt i IPO wiec i z tym damy rade, moje owczary sa wyszkolone to i jamnik bedzie.....
Tylko te kilkanascie metrów mnie przeraza..... dobrze, ze nie ida na lisa bo tego ja bym mogla nie wytrzymac :angryy:
krolik, no coz tez zwierze, ale jak biegalam po lakach z krolikiem na sznurku a ludzie patrzyli na mnie jak na sadyste (krolik byl martwy oczywiscie, ale i tak wydawalo to sie nie ludzkie) o tu tez dam rade....

ps.wloczka moze faktycznie wydawac sie zboczona: chodzic po lace, ciagnac za soba zabitego krolika na sznurku - taka profanacja zwlok.
Przynajmniej tym razem moja rodzina nie bedzie na mnie patrzrec spod byka na to ze w kazdym zakatku domu rozkladam krolika lub kaczki zabite aby pozniej nimi rzucac lub ciagac po polu dla satysfakcji mojego labradora :)

Posted

:evil_lol:
Ja mam polowe zamrażaki zajęta przez psie mięso, którym go karmię a druga połowe przez "pomoce naukowe" --> czytaj trupy (i żałuje, że nie mam wiekszej zamrażarki, bo towaru potrzeba sporo)

Posted

ja tez w dwuszufladowej zamrazarce mam jedna szuflade na "pomoce naukowe" tzn czekaja tam na lepsze czasy lysonie ,bazanty i kaczuszka,poobcinane skrzydelka kacze. W zeszlym tygodniu wysiadla mi, wpadlam w poploch, musialam porozwozic po rodzinie i znajomych aby zdazyc przed rozmrozeniem,zdazylam :) juz wrocily,poniewaz naprawe zalatwilam blyskawicznie.
Moja suka ma skonczone 8 lat, na konkursach raczej juz startowac nie bedziemy,ale pomoce juz zamowione przez mlodziez.

A wracajac do tematu, w tym roku po raz pierwszy Tarnow bedzie organizowal konkursy norowania, mam zamiar pojechac i zobaczyc jak to obecnie wyglada, tyle czytalam,slyszalam ale "naocznie"nigdy nie widzialam.

Posted

[quote name='Hela']O matko juz cieszylam, a tu kolejne zmartwienia..............jaki WLOSNY krolik??!!??!! o matko to nie na moje nerwy, nie dosc, ze moj brytan bedzie go wyganial to ja mam jeszcze go hodowac :placz:
dobra w poniedzialek kupuje ta ksiazke i wyczytam o co tam chodzi :cool1:
pytanie tylko, kto tego nerwowo nie wytrzyma, ja czy moj pies :-o

wersja z ciagnieciem zdechlego krolika po ziemi jakos mi bardziej odpowiadala ...[/quote]

Hej jestem hodowcą:cool3:i mam jamniki królicze:lol:
Swojego krolika hodować nie powinnaś;)bo nie bedzie dziki ,a taki ma być:lol:.
Ja pierwszy raz w zeszłym roku zdecydowłam sie na nory królicze;)
Obie moje króliczki zaliczyły kurs i wzięły udział w konkursie norowania jamników króliczych i zdobyły dyplomy III stopnia:lol:.
do intera potrzebne są dyplomy I i II stopnia;).
Jamniki królicze mogą też brać udział w konkursie tropowców;)

Powinnaś /w zależności gdzie mieszkasz/umówić się na 2-3 dniowe szkolenie na norze:lol:
napisz na pw gdzie mieszkasz to podpowiem do kogo mozesz się zgłosić:lol:.
A tak wogóle to zapraszam na forum [URL="http://www.naszejamniki.pl"]www.naszejamniki.pl[/URL]
gdzie dokładnie są opisane konkursy:lol:jest fotoreportaż z norowania:lol: i nie tylko:lol:.

Posted

No do inetera to mi jeszcze dluga droga, bo nawet raz sie nie wystawialismy :diabloti:, ale jako mama sowjego czworonoznego synka powiem, ze to kwestia czasu :diabloti:

Na forum jamniczym jestem zalogowana tylko jakos mi czasu brakowalo aby tam buszowac, ale zaraz to nadrobie.....

Dzieki wielkie :p