Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jeśli byliscie kiedyś w podobnej sytuacji albo macie pomysł jak zaradzić domowym konfliktom między psem a królikiem to proszę piszcie:

nasz pies -nando (jest z nami prawie pół roku) nie wykazuje agresji do psów , z kotami bywa różnie, natomiast naszego prawie trzy letniego długouchego rezydenta ciaposława chce połknąć na raz, najgorsze w tym wszystkim jest to , że królik jest na wiecznym wygnaniu, w sensie nando zabrania nam go miziać,nie możemy go głaskać bo zaraz awantura sie robi straszna- potrafi wskakiwać na nas , żadne komendy nie działają i za wszelką cene chce podgryźć przeciwnika, ostatnio udało mi sie aby pies w końcu okazał odrobinę czułości -i nando polizał ciapka-aczkolwiek po kilku liźnięciach nastąpiła kolejna próba ataku,

jak myślicie czy jest szansa żeby ich zaprzyjaźnić?

• 3 weeks later...
Posted

Hm, moja sunia jest nastawiona przyjaźnie do świnki, ale tak miała od początku... Gdybym pokazała jej np. kanarka, to pewnie rozszarpałaby go na strzępy, bo ptaki to dla niej tylko ofiary.
Ja bym nie ryzykowała... Wydaje mi się, że jakby psa sowicie nagradzać w obecności królika, a długouchego ignorować, to pies mógłby się zdobyć na neutralność, ale gdyby np. zobaczył go kicającego po pokoju - mógłby za nim pogonić...

Posted

dzięki za odpowiedź, najgorsze jest to że on wtowrzystwie ciapka nawet na smakołyki nie spojrzy, problem jest nawet wtedy gdy wkładam rękę do klatki by pogłaskać króla,ehhhh ciężki przypadek, mam wrażenie że rzeczywiście nic się nie da zrobić....:shake:

• 3 weeks later...
Posted

W takim przypadku to tylko izolacja. Nie każdy pies musi lubić króliki. Ważna jest też rasa psa. Jeżeli jest to pies myśliwski to z zaprzyjaźnianiem może być ciężko, bo dla takiego psa, królik jest potencjalną ofiarą.

Ciesze się, że ja nie mam takiego problemu. Jak Kiro był mały, to miał zakaz szczekania na królika. Teraz jak Kinia siedzi w klatce to pies nie zwraca na ogól na nią uwagi, a jak już zwróci, to tylko powącha i odejdzie. Na wspólne chodzenie po mieszkaniu nie ma co liczyć. Kiro nawet przez przypadek mógłby królika skrzywdzić.

Tak więc jeżeli masz możliwość to izoluj zwierzaki od siebie...

Posted

A może spróbuj dawać smakołyki psu, gdy królik jest w klatce. Zaczynasz od większej odległości ( ale tak by pies widział klatkę i królika ), powoli zmniejszasz odległość i w końcu karmisz psa tuż przy klatce. Potem możesz zacząć wkładać powoli rękę do klatki i dawać smakołyki psu, gdy zachowuje się spokojnie.

Posted

dzięki za porady-smakołyki nie działają-w chwili gdy widzi króla to mam wrażenie ze widzi -smakołyk:cool3:, wiec zaczeliśmy pracowac nad skupianiem się nie na króliku -a na mnie i powoli robimy małe postępy- mogę juz głaskać ciapulka-ale wtedy pies biegnie po swoją zabawkę i wrzuca na króliczy wybieg-znaczy się zazdrosna bestia jest i opanowaliśmy kolejny krok-że mogę już trzymac królasa na rękach a nando nie skacze-niestety jak tylko siadam na kanapie z długouchem to mam miażdżone kolana przez moje 30 kilo psiego szczęścia-ale nie wszystko na raz-przydatne okazały się komendy siad i zostań(nad tą drugą zwłaszcz cały czas intensywnie pracujemy:p)

i cieszy mnie fakt że nasz królas ma wytrzymałe serducho-serwujemy mu taki stres raz dziennie, krótko, w małych dawkach i daje radę....a jak jest zamknięty w kaltce to wychodzi ze swej norki i liże psa po nosie jak ten próbuje go wąchać- na wspolne harce nie liczę -ale może nando nauczy się kiedyś gryźć kość gdy królas będzie miziany przez resztę stada:loveu:

...tak wiem marzenia dobra rzecz....

Posted

Mi się też na pooczątku wydawało, że Nemo nigdy nie będzie spokojnie zachowywał się w pobliżu mojej świnki morskiej, a jednak tak się do niej przyzwyczaił, że potem pozwalał jej wyjadać chrupki z jego miski i to w chwili gdy on też jadł :lol: Więc jak widać wszystko jest możliwe.