Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wielkie dzieki. Gdyby ktos wiedzial jeszcze jakie rasy wykorzystuje sie do tych celow to bylabym naprawde wdzieczna. Zupelnie sie w tym nie orientuje...

Pozdrawiam

Posted

Wiesz zależy.... Generalnie wszystkie owczarki. Ale z psów która nadal pracują przy stadach to border collie, kelpie, aussie, ON (ale to bardzo, bardzo rzadko), owczarek collie, sheltie. Kiedyś widziałam taż samoyeda i beaucerona. Jesli interesuje cie to bardziej to skontaktuj się z Tomkiem Pecoldem.

Posted
Jeszcze raz dziekuje. Czy psy szkoli sie do tej roli?

Oczywiście że psy trzeba szkolić, jak do każdej wykonywanej przez nie pracy. Z tym że jedne potrzebują więcej czasu i wysiłku włożonego w wyszkolenie a inne mniej - jeszcze inne (nawet typowo pasterskie) są prawie nie do wyszkolenia.

Właśnie wczoraj zakończyły się pierwsze w Polsce Międzynarodowe Zawody Psów Pasterskich

Szczegóły tutaj:

http://www.izoo.krakow.pl/~kosciel/uzytkowosc/pasterz/chybie/chybie.html

Odbywały się szkolenia dla psów i przewodników, Próby Instynktu Pasterskiego oraz ww zawody.

Zawody przeprowadzoo w 2 klasach - w pierwszej wygrał pies z Czech, ale w 2 (trudniejszej) bezkonkurencyjny był Tomasz Pecold ze swoimi pieskami - Arisem i Franky.

Kiedyś była tu prowadzona dyskusja na temat zaniku istynktu u psów pasterskich - częściowo było to widać w trakcie Prób - z 29 zgłoszonych psów zaliczyło je 13 z czego część po kilku godzinach "budzenia" instynktu.

Chciałem w tym miejscu podziękować Tomkowi Pecoldowi za zorganizowanie takich zawodów - prawdopodobnie w przyszłym roku będą kolejne i mam nadzieję że wystartuje więcej psów - nie tylko z Czech i od Tomka ;)

Impreza była bardzo udana, można było się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy o pracy z psem i to w praktyce. Jedyne minusy imprezy to: nie zamówiona pogoda ;P, no i pomimo zimna brak grzanego piwa.

Posted
Nie wiem dlaczego, ale nie chce mi sie otworzyc ta stronka :(

Bo link nieprawidłowy. wyguglać nie możesz? :roll:

www.google.pl, wpisujesz borderkowo i masz

Zresztą, informacja we wcześniejszej mojej wiadomości na temat zawodów pasterskich prowadzi właśnie do borderkowa :lol:

Pozdrawiam

Posted

Zanik instynktu jest przez człowieka,kiedyś te psy w większości pilnowały stad,tak jak myśliwskie polowały,teraz są w większości towarzyszami człowieka,w większości wylegują się na kanapie,mało pracuje się z nimi i instynkt zanika :-?

Posted

Wyolbrzymienie instynktu pilnowania, pasienia, polowania, aportowania... to też dzieło człowieka.

Chodzi o to, że ten instynkt nie do końca zanika po tak długiej ukierunkowanej hodowli, a zanikają obyczaje, psie obowiązki... Pies ma nadal potrzebe, a niebardzo ma okazję. To jest smutne...

powinniśmy zapewnić psu to, do czego został wyhodowany lub kierować hodowlę w innym kierunku, jeśli stary jest już nieaktualny.

Pozdrawiam Wszystkich

Ja i moje niepracujące :-? PONy!